Rysk skidilska: "Är idrottare – inte soldater"

Norge vill porta ryska skidåkare i världscupen nästa vecka.
Nu ryter Ryssland ifrån.
– De kanske tror att vi har vapen, säger tränaren Jegor Sorin till NRK.

ANNONS
|

Markus Cramer är tränare åt de ryska skidprofilerna Sergej Ustjugov och Julia Stupak – och han reagerar kraftigt på det uttalande som det norska skidförbundet kom med på lördagen: ”Norska skidförbundets besked till Ryssland och ryska utövare är kristallklart: Vi vill inte att de deltar!”.

– Planen är att åka dit, men jag är överraskad att det norska förbundet önskar det här, säger Cramer till NRK gällande världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen kommande vecka.

– Vad har idrotten och utövarna med den här situationen att göra? Jag blir bara ledsen över att det norska förbundet tänker så. Det är trist att höra, framför allt när det tar det med pressen före oss.

ANNONS

Cramer får även medhåll från sin tränarkollega Jegor Sorin.

– Jag är väldigt upprörd. Jag förstår att ingen vill resa till Tiumen på världscupen, men vi är ryska idrottare. Vi är idrottsutövare, inte soldater. Vi är inte i något krig. De kanske tror att vi har vapen. Vi vill ha fred och för mig är det här väldigt konstigt, säger Sorin.

Det svenska skidförbundet går inte lika långt som Norge, utan säger att det krävs en gemensam svensk hållning.

"Frågan är mycket svår. Å ena sidan vill vi på alla sätt markera mot Rysslands agerande vilket talar för att utestänga alla ryska åkare. Å andra sidan får inte enskilda ryssar göras ansvariga för Putins vanvett", sade skidförbundets ordförande Karin Mattsson i ett pressmeddelande på lördagen.

LÄS MER:Norge skickar inga skidåkare till Ryssland

LÄS MER:Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

LÄS MER:Så tas skicrossåkarna hem från Ryssland

ANNONS