Reaktionerna efter Janne Anderssons bråk: ”Aldrig sett något liknande”

Janne Anderssons bråk med Bojan Djordjic har dominerat rapporteringen efter måndagens svenska seger.
– Jag har ändå varit i fotbollen i 20–25 år och aldrig sett något liknande, säger Fredrik Ljungberg.
– Det här behöver Janne och landslaget hantera, visa att det här blev inte bra, säger SVT:s expert Hanna Marklund.

ANNONS
|

Efter 5–0-segern mot Azerbajdzjan har allt handlat om studiobråket mellan förbundskapten Janne Andersson och Viaplay-experten Bojan Djordjic. Det hela började med en fråga från Djordjic om varför Jesper Karlsson inte fått mer speltid under samlingen och slutade med att Janne Andersson stormade ur studion.

Däremellan hade Andersson frågat Djordjic om vilka han representerar.

– Det här ska jag ha en ursäkt för, sade han i Viaplay efteråt.

Expertkollegan Fredrik Ljungberg kommenterar händelsen i Viaplay:

– Jag har ändå varit i fotbollen i 20–25 år och aldrig sett något liknande. Han blev ju rent ut sagt förbannad och gick på attack. Det måste vara något gammalt han har varit förbannad på när han kom in här. Jag var mest chockad över själva beteendet om jag ska vara ärlig, säger den tidigare landslagsstjärnan.

ANNONS

I studion fanns också den nyligen pensionerade landslagsspelaren Sebastian Larsson, som har haft Janne Andersson som förbundskapten.

– Jag känner inte igen den (reaktionen). Jag trodde inte han skulle reagera på det sättet. Jag blev väldigt förvånad. Man hade ett par saker man ville diskutera och fråga om: en positiv känsla att få vinna med 5–0 och vad det gör med gruppen och vice versa. Förmodligen måste det vara någonting gammalt som ligger kvar, säger han enligt Sportbladet.

Kulusevski stöttar Janne Andersson

Även spelarna i den nuvarande truppen reagerade på det som hände i studion.

Jesper Karlsson, som alltså var den frågan som inledde bråket handlade om, säger att han inte sett intervjun när han får frågor om den.

– Oj, det var inte bra, säger han.

Dejan Kulusevski tar Janne Anderssons parti när han ombeds kommentera bråket.

– Jag tycker det är jättebra att han säger emot ibland. Att vara honom är inte lätt. Det är lätt att vara utifrån och kommentera och prata om varenda beslut han tar. Men det är han som är vald att leda det här landet inom fotboll. Han vinner med 5–0 och det ska fortsätta vara jobbiga frågor. Till slut måste han kunna säga till och bara kunna njuta av en 5–0-vinst, säger han till Sportbladet.

ANNONS

Superstjärnan Zlatan Ibrahimovic var inte med i truppen mot Azerbajdzjan. Han skrev dock ett kryptiskt meddelande på Twitter efter matchens om löd ”10p”. Det är oklart vad 41-åringen syftade på.

I SVT:s Morgonstudion på tisdagen kommenterade kanalens expert Hanna Marklund bråket. Hon menade att Janne Andersson har känt sig pressad under en tid när resultaten inte gått landslagets väg.

– Han har väl upplevt sig ganska påhoppad och ifrågasatt under en längre period och då blir det i den här studion som det eskalerar och han inte längre kan hantera det. Han har tidigare varit ganska bra på att hantera sådana här frågor och vara lugn. Men nu gick han in och blir argare och argare. Han kom väl ganska glad efter att ha vunnit också hamnar sen i den här negativa spiralen.

Marklund menar att bråket med Bojan Djordjic kan komma att påverka landslaget under en lång tid.

– Det är klart det här är allvarligt. Det blir en klyfta mot det mediala, där han (Janne Andersson) tidigare haft en ganska bra relation. Vi vill att de ska svara på frågor och vara tillgängliga. Det här kanske gör att det kommer vara en kil emellan och det behöver Janne och landslaget hantera, vara ute och visa att det här blev inte bra.

ANNONS

Krönikörerna kritiska

Efter bråket har sportsidorna dominerats med händelsen och reaktioner på den. Dagens Nyheters Johan Esk skriver att han inte kan minnas ett lika pinsamt medialt haveri av en svensk idrottsledare.

"Att Janne Andersson är en känslomänniska visste alla. Nu vet många också hur det ser ut när topplocket går i en livesändning. Det var ingen vacker syn. Det är inte värdigt någon som har hans roll", skriver DN-krönikören.

Aftonbladets Marcus Leifby skriver att det var "tv-sporthistoria i kubikmått" och konstaterar att vi aldrig har sett – eller kommer få se – en förbundskapten i fotboll förlora självkontrollen på det här sättet.

"Det är svårt att föreställa sig hur den där vandrande förargelsen ska kunna ta några konstruktiva beslut i pressade och stressande situationer som ger vårt fotbollslandslag rätt förutsättningar att vinna matcher", skriver han.

Olof Lundh på TV4:s Fotbollskanalen anser att Janne Andersson "gav sammanbrottet ett ansikte" under besöket i Viaplay-studion, som han till slut lämnade i vredesmod.

"Trots att 5–0 öppnade en bättre väg mot EM hamnar fortsatt fokus på Janne Andersson. Pressen på honom kommer att vara fortsatt hård och han tappade många supportrar efter hans reaktion på en fråga man måste kunna ställa".

ANNONS

GP:s Robert Laul skriver i sin krönika att Janne Andersson ska be om ursäkt eller avgå.

LÄS MER:SVT-profilen Fouad Youcefi riktar kritik mot Bojan Djordjic

LÄS MER:Landslaget om Janne Andersson: ”Han är ångerfull”

LÄS MER:Janne Andersson i storbråk – rök ihop med Bojan Djordjic

ANNONS