Falkenbergs John Björkengren och IFK Göteborgs Robin Söder.
Falkenbergs John Björkengren och IFK Göteborgs Robin Söder. Bild: KRISTER ANDERSSON

Rasar efter sena baklängesmålet: "Blev extremt rånade"

IFK Göteborg var på väg mot segern. Då kvitterade Falkenbergs Carl Johansson i matchminut 96. Målet blev kontroversiellt.
– Vi blev extremt rånade på två poäng, säger IFK Göteborg-tränaren Poya Asbaghi.
– Jag tror aldrig att jag har varit med om det i min tränarkarriär.

ANNONS
|

De kom med båt. De kom med cykel. De kom med bil och buss.

Omkring 3 000 blåvita IFK Göteborg-supportrar.

De bidrog starkt till det nya publikrekordet (6 214 åskådare) på Falcon Alkoholfri Arena. De ämnade även sjunga fram sitt lag till segern. De lyckades nästan.

IFK Göteborg ledde med 1–0 (Robin Söder målskytt i matchminut 48) ända fram till tilläggstiden.

Fem minuter aviserades. När klockan stod på 95.20 kvitterade Falkenberg genom Carl Johansson. Mittbacken nickade bollen förbi Giannis Anestis efter ett vänsterinlägg från Edi Sylisufaj.

Målet blev det sista som hände i matchen. Det blev också omdiskuterat. På den efterföljande presskonferensen rasade IFK-tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS

– I vårt fall känns det tungt att det blir flera saker på samma gång i den sista övertidsminuten som inte finns, som går emot oss.

Han inledde så.

– Vi blev extremt rånade på två poäng, det finns ingen annan förklaring.

Gällande det sena 1–1-målet var Asbaghi upprörd över tre saker.

Först över att de fem tilläggsminuterna hade passerat. Sedan tyckte han att bollen var över sidlinjen innan Edi Sylisufaj skickade in inlägget. Och att Rasmus Wikström nog borde ha fått frispark i duellen med Carl Johansson inne i straffområdet.

– Det blev tre väldigt kontroversiella domslut som skedde på 30-45 sekunder. Jag tror att jag aldrig i hela mitt fotbollsliv har varit med om det. Jag har varit med om kontroversiella domslut i 102:a minuten, men då är det oftast ett. Hur kan det bli tre kontroversiella domslut på 45 sekunder? Snälla, har någon varit med och sett det?

"Vi gjorde 99,9 procent rätt"

Sebastian Eriksson lade till en fjärde sak i den mixade zonen en stund senare. Han var övertygad om att det var offside på Edi Sylisufaj.

Just Eriksson och Asbaghi var båda inne hos domarna efter matchen. Vad som sades förblir dock oklart. När huvuddomaren Adam Ladebäck kom ut för att möta media valde han att lägga locket på.

ANNONS

– Jag gör inga intervjuer efter match. Jag har egentligen inga kommenterar på det som hände – på eller utanför spelplanen. Det är ett individuellt beslut, sa han kort.

LÄS MER:Lasse Vibe om skadan: "Det är tungt"

Mitt i all den blåvita besvikelsen fanns också en dos självkritik.

Dels över den första halvleken. Nästjumbon Falkenberg hade varit det bättre laget där – och bara centimeter ifrån att göra 1–0 redan efter 30 sekunder sedan Kristopher Da Graca spelat fel och John Chibuike blivit fri.

Dels över att de inte hade stängt matchen i slutet. Chanserna hade funnits där.

Allra vassast var Giorgi Kharaishvilis friläge från halvplan. Yttern försökte runda Hampus Nilsson, men hemmamålvakten följde med och kunde avstyra.

– När man inte gör 2–0 blir det alltid situationer i slutet av en match. Det var lite likadant förra matchen (2–1 mot Gif Sundsvall). Då släppte vi in 2–1 i slutet. Då hade vi 2–0, det var det som räddade oss den gången. Om vi går till oss själva så skulle vi dödat matchen innan. Då hade det inte behövt bli såhär, konstaterar Sebastian Eriksson.

Poya Asbaghi:

– Man kan säga att vi som lag skulle ha varit lite smartare i sista sekunden. Det fanns exempel där vi hade kunnat göra det bättre. Jag tycker att vi gjorde 99,9 procent rätt, men blev bestraffade för den promillen vi inte gjorde perfekt. Det känns extremt, extremt hårt.

ANNONS

I nästa omgång ställs IFK Göteborg mot AFC Eskilstuna hemma på Gamla Ullevi.

LÄS MER:Hör vansinnesutbrottet i intervjun: "Brinner till i skallen"

ANNONS