Peter Bronsman är VD för Kopparbergs Bryggeri och tidigare ordförande i fotbollsklubben Göteborg FC. Det har gått två månader sedan han lämnade över verksamheten till BK Häcken.
Peter Bronsman är VD för Kopparbergs Bryggeri och tidigare ordförande i fotbollsklubben Göteborg FC. Det har gått två månader sedan han lämnade över verksamheten till BK Häcken. Bild: Thomas Johansson

Peter Bronsman om sin nya satsning: ”En markant skillnad”

Först chockade han hela Idrottssverige. Det nedläggningshotade livsprojektet Göteborg FC räddades och blev BK Häcken FF. Sedan kom Peter Bronsman tillbaka som huvudsponsor – och fortsätter nu att trycka in miljoner i damfotbollen.
– Det är en markant skillnad, beskriver bryggeri-vd:n den nya insatsen.

ANNONS
|

Det var i slutet av 2020 som ordföranden för de regerande serie- och cupmästaren Göteborg FC, Peter Bronsman, i GP berättade att klubbens styrelse beslutat att lägga ned elitverksamheten och dra sig ur damallsvenskan.

LÄS MER: Göteborg FC lägger ned elitverksamheten

Två dagar senare vände historien. Den damallsvenska platsen uppgavs ha säkrats av en icke känd Göteborgsklubb.

LÄS MER: Vändningen – Göteborg FC satsar vidare

Den föreningen visade sig vara BK Häcken.

Vid ett extra årsmöte röstade Hisingsklubbens medlemmar 27 januari ja till ett övertagande av Göteborg FC. Dagen därpå, 28 januari, beslöt Göteborg FC:s medlemmar att lämna över verksamheten till BK Häcken.

ANNONS

LÄS MER: BK Häcken vill ta över Göteborg FC

LÄS MER: Medlemmarna ger grönt ljus – Häcken vill ta över Göteborg FC

Ett namnbyte av laget till BK Häcken FF genomfördes. Under 2021 spelar BK Häckens befintliga damlag parallellt vidare i division 2.

Häckens Filippa Angeldal och Filippa Curmark med klubbens nya matchtröja.
Häckens Filippa Angeldal och Filippa Curmark med klubbens nya matchtröja. Bild: MICHAEL ERICHSEN

I mitten av mars offentliggjorde BK Häcken att den tidigare Göteborg FC-ordföranden Peter Bronsmans Kopparbergs bryggerier blir en av klubbens huvudsponsorer.

Peter Bronsman sponsrar damfotboll oavsett namn på klubben

– Det var naturligt. Vi har varit sponsorer innan och sponsrar alla Göteborgslag, Öis, IFK, Gais, Häcken och damlaget. Det ändras inte. Det här är framtiden. Det är jag helt övertygad om. Det ändras inte av vad klubben heter, säger Peter Bronsman nu.

På vilket sätt skiljer sig din insats nu med den tidigare?

– Det är en markant skillnad. Vi har inte namnet med den här gången. Förutom det är det mycket småsaker som inte har satt sig än. Man får komma ihåg att det inte är många veckor gammalt.

Du säger markant skillnad. Vad menar du då?

– Att laget heter Häcken. Detaljerna är inte hundra än och nivåerna inte riktigt satta, men vi är jättenöjda, säger Peter Bronsman.

Peter Bronsman har inget ansvar för värvningar och räkningar

Efter att ha varit ordförande för Landvetter IF och Göteborg FC i 20 år står han nu utan styrelseuppdrag inom idrotten. Frågan är hur Peter Bronsmans liv har förändrats.

ANNONS

LÄS MER: Peter Bronsman uppges vara på väg in i engelsk klubb

– Än så länge nästan ingenting. Häcken har varit fantastiska. Det har varit mycket detaljer, att få in bokföringar och saker som har dykt upp.

Inget annat?

– Jag har inte det ansvaret längre. Inte det dagliga om vilka spelare som ska värvas eller vilka räkningar som ska betalas. Men det är så pass nytt än.

Processen sedan Häcken tog över beskriver han som intensiv och väldigt bra.

Peter Bronsman tror på nytt allsvenskt guld och hoppas på gruppspel

– Det har gått väldigt mycket fortare än alla trodde. Vi har ändå nästan omsatt 200 miljoner kronor de sista 20 åren.

Du har inte ångrat dig?

– Nej, tvärtom. Jag är mer och mer övertygad om att vi har tagit rätt beslut. Det som vårt lag får nu är det de är värda, inte bara nu utan i framtiden.

Hur följer du laget?

– Jag följer med jättemycket. Jag har full koll, men har inget med laget att göra. Jag har ingen roll i klubben alls, förutom den som avvecklare.

Sportsligt är tron bergfast, även om Peter Bronsman höjer ett varningens finger.

– De har vunnit varenda mach och varit jättebra. Samtidigt ska man komma ihåg att de har tappat många spelare, det är mycket nytt. Man behöver ge dem lite tid att smälta in i det nya. De har gjort det över förväntan.

ANNONS

Vad tror du om lagets möjligheter att lyckas redan i år?

– Det är svårt att säga. Det beror på de andra lagen. Jag tror och hoppas och tror av vi vinner allsvenskan. Jag hoppas även att de kommer till gruppspel i Champions League och går lite längre än vad vi gjorde, säger Peter Bronsman.

LÄS MER: Kopparbergs bryggeri blir Häckens huvudsponsor

ANNONS