Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

BK Häcken vill ta över Göteborg FC – kallar till extra årsmöte

Det har stormat kring GFC de senaste veckorna. Nu föreslår BK Häckens styrelse att att föreningen ska ta över GFC:s elitverksamhet. Frågan kommer behandlas på ett extra årsmöte.
– Vi är positiva till det här, säger Häckens ordförande Anders Billström.

Den 29 december slog nyheten ner som en bomb: Göteborg FC lägger ner elitverksamheten. Men bara två dagar senare kom nya besked från de svenska mästarna – klubben kommer fortsätta i damallsvenskan 2021 men under våren jobba för att gå ihop med en annan förening.

Nu ser det ut att kunna bli BK Häcken som tar över. Under onsdagens kallade Häckens styrelse till extra årsmöte där frågan ska behandlas. Mötet kommer hållas den 27 januari.

Dagen efter äger även ett årsmöte rum hos Göteborg FC där frågan också kommer att vara överst på dagordningen.

– Vi är positiva till det här. Sedan ska vi ha ett medlemsmöte och det är ju medlemmarna som trots allt beslutar det här för oss, säger Häckens ordförande Anders Billström.

Hur har tankarna gått?

– Det var ju strax före nyår som vi fick reda på detta och då var man nog lite chockad med tanke på deras framgångar. Sedan började vi att undra vad som händer, vikten av att Göteborg och Västsverige har den här fotbollen, att ungdomar fortfarande har ett elitlag att se fram emot. Att det inte bara försvinner. Det har varit en viktig fråga. Sedan har det, sedan vi började vår damsatsning, varit vårt mål att någon dag nå elitverksamhet.

Hur ser du på att ni inte gör resan genom seriesystemet själva utan tar över ett befintligt lag?

– Jag kan tänka mig att folk ser det på det sättet, men jag gör inte det. Jag ser egentligen styrkan i att vi verkligen tillser och säkerställer damelit. Jag tror att det skulle vara farligt om Göteborg skulle gå miste om det. Sedan har vi lyckats hålla bra interna diskussioner med olika delar av medlemsleden. Och framförallt med damerna. Vi känner positiva vibbar från de vi pratar med. Därför känner vi att det nästan vore tjänstefel att inte ta den här frågan till medlemmarna.

Är medlemmarna positiva till det här?

– Det är klart att vi inte har pratat med alla, men i de valda grupperna känner vi att det finns en positivism i det.

”Vårt damlag ställer sig positiva”

Vad säger ert befintliga damlag?

– Vårt damlag ställer sig positiva. Sedan kan jag inte prata för var och en inför medlemsmötet, men det har varit en dealbreaker för oss. Vi hade inte gjort det här om våra damer inte hade trott att det är bra.

Vad kommer hända med det damlaget – om ni tar över GFC?

– 2021 är det precis samma förutsättningar som gäller för det laget. De kommer spela division 2. Sedan är det för tidigt att gå in på det kommer se ut framöver. Jag tror att det är en styrka att ha ett andralag, lite som U21 på herrsidan.

IFK Göteborg har också utrett frågan om att ta över GFC, har det spelat någon roll i ert beslut rent konkurrensmässigt?

– Nej, det har inte spelat någon roll för oss i detta. Men säg att vi skulle få nej på medlemsmötet så vet vi att det finns andra elitföreningar som visar intresse. Skulle vi få nej på vårt medlemsmöte kommer vi att fortsätta med vår satsning. Det viktiga är att elitfotbollen i Göteborg inte försvinner.

LÄS MER: Profilerna om sammanslagningen av Häcken och Göteborg FC

Hur skulle det vara att driva en förening med elitlag på båda dam- och herrsidan?

– Det skulle vara fantastiskt roligt att kunna driva de här två delarna och få så mycket matcher på Bravida, eller kanske till en början på Valhalla. Jag tror också att det här kan mötas på alla nivåer. Att ha ett damlag på GPA också – med samma förutsättningar. Det är många delar i det här som är positiva som vi inte har sett än.

LÄS MER: Prislappen på Göteborg FC: Noll kronor

GFC har ingen plan B

Göteborgs FC:s ordförande Peter Bronsman kommer precis som övriga ledamöter lämna sitt styrelseuppdrag efter årsmötet den 28 januari, dagen efter att Häcken hållit sitt extra årsmöte.

Där får GFC:s medlemmar, enligt Bronsman någonstans mellan 20 och 30 stycken personer, möjlighet att göra sina röster hörda gällande Häckens övertagande – och den egna föreningens nedläggning.

– Vi har kollat med i stort sett samtliga medlemmar. Alla är positiva. Alla får tycka vad de vill. Om allt går bra kommer vi därefter ingå i Häckens organisation, säger Bronsman.

LÄS MER: Beskedet: Guldtränaren lämnar

Om medlemmarna säger nej – finns det en plan B?

– Nej, det gör det inte. Då får vi fortsätta som vi har gjort. Det vill vi inte egentligen. Jag hoppas verkligen inte att det blir så. Det finns inga förlorare med det här. Det finns bara vinnare. Jag hoppas verkligen att man gör det här för staden Göteborg, för tjejerna och för den goda sakens skull.

2003 flyttade ni från Landvetter till Göteborg, nu flyttar ni från Göteborg till Hisingen. Hur ser du på det?

– Njae, nu tillhör allt Hisingen Göteborg. Även man såklart kan diskutera det i evigheter. På samma sätt som Bergsjön och Delsjön. Hisingen är en del av Göteborg.

Göteborg FC:s F17- och F19-lag följer enligt förslaget med till BK Häcken.

Tidigare har medlemmar i Malmö FF och IFK Göteborg röstat nej till övertagande av befintliga elitklubbar. Vad skiljer i det här fallet?

– Den stora skillnaden mellan oss och Malmö är att vi ingen förening som … Limhamn klarade inte av själva det ekonomiska. Här har vi en fantastisk framgång. Vi lämnade inte för att vi är slagna. Vi lämnar för att bli bättre. Jag tror att Häcken kan utveckla detta på ett fantastiskt sätt.

Vad blir din insats framöver?

– Ingen alls.

Sponsor för Häcken?

– Jag hoppas det. Det kommer jag att slåss för.

Hur mycket kan du tänka dig att investera?

– Det kommer vi självfallet ta upp med dem till diskussion. Jag tror på detta stenhårt. Jag vet att Häcken är en välskött klubb. Jag skulle inte bli förvånad om det blir ännu fler sponsorer in här.

Varför BK Häcken?

– Äntligen får damerna samma förutsättningar som herrarna. Det har vi velat hela tiden. Vi har byggt upp fantastisk förening. Vi har inte kunnat ge samma fina förutsättningar som många lag i Europa har. Det har varit grundbulten. Jag är jätteödmjuk inför hur Häcken har behandlat det här. De vill verkligen ge damerna samma förutsättningar. Ger man dem det kommer det lag vi har hävda sig mer internationellt.

Vad blir din insats framöver?

– Ingen alls.

Som sponsor?

– Jag hoppas det. Det kommer jag att slåss för.

Hur mycket kan du tänka dig att investera?

– Det kommer vi självfallet ta upp med dem till diskussion. Jag tror på detta stenhårt. Jag vet att Häckens är välskött klubb. Jag skulle inte bli förvånad om det blir ännu fler sponsorer in här.

Varför blev det inte IFK Göteborg?

– Det måste finnas ett intresse från båda håll. Vi har varit rätt så öppna och har haft en diskussion med IFK. De har tagit beslut att ha sitt lag. Det får man acceptera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.