Xabi Alonso har överträffat alla förväntningar den här säsongen.
Xabi Alonso har överträffat alla förväntningar den här säsongen. Bild: ANDREW BOYERS

Leverkusens dröm om den perfekta säsongen sprack

Bayer Leverkusens dröm om den perfekta säsongen sprack i Dublin med Europa League-finalförlusten mot Atalanta. Xabi Alonsos lag har ändå möjligheten att sätta punkt för en fenomenal säsong genom att säkra den inhemska dubbeln när Kaiserslautern står för motståndet i den tyska cupfinalen.

ANNONS

51 matcher. Så länge stod sig Bayer Leverkusens obesegrade svit under säsongen 2023/24. 42 segrar, 9 oavgjorda matcher, innan Atalanta gick segrande ur Europa League-finalen på Aviva Stadium i Dublin i onsdags.

– Det var inte vår dag. Den obesegrade sviten har kommit till ända. Jag gratulerar Atalanta, de förtjänar titeln, sa Alonso efteråt till TNT Sports.

Gian Piero Gasperinis Atalanta orsakade större problem för Leverkusen än något annat lag mäktat med under säsongen och vann till slut med klara 3–0 efter ett hattrick från Ademola Lookman. Chansen till revansch kommer dock snabbt för Leverkusen, som under lördagen har chansen att säkra den inhemska dubbeln när Die Werkself ställs mot andradivisionslaget Kaiserslautern i den tyska cupfinalen.

ANNONS

– Det gör ont eftersom vi ville lyfta den här pokalen, men du kan inte få allt. Vi vann Bundesliga i lördags och nu har vi chansen att vinna cupen, säger Alonso.

Europa League-titeln gled Leverkusen ur näven, men historieböckerna kommer minnas 2023/24 som säsongen då stämpeln ”Neverkusen” – som Bayer Leverkusen dragits med i över 20 år, sedan klubben under en olycksalig vecka 2001/02 förlorade cupfinalen, tappade Bundesligatiteln och föll i Champions League-finalen mot Real Madrid – tvättades bort för alltid. Leverkusen har haft en exceptionell säsong där laget tillhört Europas absolut bästa fotbollslag och vann Bundesliga med hela 17 poängs marginal ned till tvåan Stuttgart, och därmed bröt Bayern Münchens elva säsonger långa titelsvit.

Många förtjänar att hyllas för Leverkusens säsong – men mannen bakom framgångarna heter Xabi Alonso. Den forne Real Madrid- och Liverpoolspelaren tog över ett Leverkusen som låg näst sist i Bundesliga och ledde laget till en sjätteplats. Den här säsongen har Alonso och hans lag överträffat precis alla förväntningar under sitt första uppdrag som huvudtränare.

Redan under Alonsos spelardagar spåddes han ha en framtid på tränarbänken, när mittfältseleganten domderade och styrde matchbilder med sin spelintelligens och passningsskicklighet under mästartränare som Rafael Benítez, José Mourinho, Carlo Ancelotti och Pep Guardiola.

ANNONS

– Xabi Alonso är som en taktmätare. Jag är övertygad om att den dagen han hänger upp skorna på hyllan så kommer han bli en fantastisk fotbollstränare, sa Mourinho.

Alonso ville dock, till skillnad från många spelarkollegor, lära sig tränarhantverket grundligt innan han tog över sin första klubb. Han formade sin metodik i Real Madrids U14-lag och i Real Sociedad B, där han en gång började sin fotbollsresa. När Alonso kände sig mogen föll valet på ett talangfullt men underpresterande Leverkusen.

Det har fallit väl ut.

Kommer stanna i Leverkusen

Den här säsongen har Leverkusen inte bara vunnit det mesta, utan också presterat en fenomenal fotboll som vilar på en tydlig metodik i Alonsos bolldominanta och friflödande 3-4-2-1 som spelarna köpt med hull och hår. Den absoluta tilltron till lagets spelsätt, oavsett vad resultattavlan visat, har gjort att Leverkusen fått heroiska upphämtningar och sena avgöranden att framstå som vardagsmat.

21-årige geniet Florian Wirtz är måhända den stora stjärnan men Alonso har, tillsammans med sportchef Simon Rolfes, byggt en mångsidig trupp där samtliga spelare varit kraftigt bidragande till succésäsongen.

Trots intresse från några av Europas största klubbar har Alonso beslutat sig för att ignorera lockropen och stanna i Bayer Leverkusen för att bygga vidare mot nya framgångar. Men först ska dubbeln säkras.

ANNONS

– Den här säsongen har överträffat alla förväntningar och vad vi har uträttat som klubb är otroligt. Bara den senaste veckan har vi lyft Bundesligatiteln, spelat Europa League-final – där vi inte nådde hela vägen – och nu går vi för cupen. Min första hela säsong som tränare går ganska bra, slår Alonso fast.

Helgens hetaste

Barcelona – Lyon

Två av damfotbollens absoluta giganter, spanska och franska ligasegrarna Barcelona och Lyon, gör upp i Champions League-finalen på San Mamés i Bilbao. Barcelona är regerande mästare, men senast lagen möttes i final, 2021/22, var det Lyon som gick segrande ur striden.

Lördag 18.00, SVT2

Celtic – Rangers

Brendan Rodgers Celtic drog det längsta strået och tog hem skotska ligan. Nu möts de båda Glasgow-antagonisterna på nytt i Old Firm när den skotska cupen ska avgöras på Hampden Park – och Philippe Clement och hans Rangers är rejält revanschsugna.

Lördag 16.00, Viasat Fotboll

Manchester City – Manchester United

Precis som i fjol bjuder Wembleys FA-cupfinal på ett Manchester-derby där Pep Guardiolas City kliver in som massiv favorit att säkra en inhemsk dubbel, efter att City vann ligatiteln förra helgen. United slutade åtta i ligan – klubbens sämsta Premier League-placering någonsin – men en pressad Erik ten Hag hoppas att United kan skrälla i derbyfinalen.

Lördag 16.00, Viasat Sport Premium

LÄS MER:Tonårsstjärnorna är ljuset i Barcelonas mörker

LÄS MER:Transfergurun Fabrizio Romano i blåsväder

LÄS MER:Skandalerna raserade livet för Paul Pogba

ANNONS