Lamine Yamal är bara 16 år, men har redan fått sitt stora genombrott.
Lamine Yamal är bara 16 år, men har redan fått sitt stora genombrott. Bild: ALBERT GEA

Tonårsstjärnorna är ljuset i Barcelonas mörker

På söndag vill Real Madrid, med åtta poängs serieledning, knyta ihop La Liga-säcken i rivalmötet hemma på Santiago Bernabéu. Samtidigt försöker jagande Barcelona greppa sista chansen att sätta press på Real.
– Laget är slagkraftigt och vi kommer att kämpa om det på söndag. Vi kastar inte in handduken i La Liga, säger Xavi.

ANNONS

Xavi har fått ett par dagar på sig att kyla ner sig efter tisdagens uttåg ur Champions League hemma mot Paris Saint-Germain. Barcelona hade med sig 3–2 från första mötet i Paris, men trots ett tidigt ledningsmål efter delikat förarbete från 16-årige supertalangen Lamine Yamal blev det en tung afton på ett kokande Montjuïc efter Ronald Araújo fick syna det röda kortet efter en halvtimme. Xavi bubblade av ilska och blev även han utvisad efter att ha sparkat och fräst vid sidlinjen.

– Domaren var väldigt dålig. Jag sa till honom att han var en katastrof. Han dödade matchen, sa Barcelonatränaren efteråt.

ANNONS

Nu tvingas Xavi och hans spelare ladda om snabbt efter besvikelsen och uttåget ur turneringen som var katalanernas bästa titelmöjlighet den här säsongen.

El Clásico väntar

Under söndagen väntar El Clásico mot huvudantagonisten Real Madrid på Santiago Bernabéu. Real Madrid har redan besegrat Barcelona två gånger om den här säsongen – 2–1 i bortamötet och 4–1 i finalen i den spanska supercupen. Inför rivalmötet i den spanska huvudstaden toppar Real La Liga med åtta poängs marginal ner till Barcelona och kommer stärkta från veckans Champions League-triumf, där regerande mästarna Manchester City slogs ut efter straffläggning. Med sju ligaomgångar kvar att spela är Barcelonas titelmöjligheter små, men Xavi och hans lag inställda på att göra sitt yttersta för att sätta press på Los Blancos och försöka blåsa liv i titelstriden.

– Laget är slagkraftigt och vi kommer att kämpa om det på söndag. Vi kastar inte in handduken i La Liga, säger Xavi.

Xavi: ”Avsaknad av respekt”

Redan i januari gick Xavi ut och kungjorde sin intention att lämna sitt tränaruppdrag i Barcelona vid säsongens slut. Offentliggörandet kom direkt efter ett tungt nederlag, 3–5 hemma mot Villarreal, och en rad svaga prestationer som gjort att Barça halkat tio poäng bakom Real Madrid i titelstriden.

– Man upplever ofta en avsaknad av respekt, att ditt arbete inte uppskattas. Det tär något enormt på dig och påverkar din mentala hälsa, ditt humör och ditt känslomässiga tillstånd. Jag är en positiv kille, men energin går ner, ner, ner till den punkt där det inte längre finns någon logik i att fortsätta, sa Xavi då.

ANNONS

Klubbledningen hoppas fortfarande att få Xavi att ändra sitt beslut och stanna i klubben bortom den här säsongen. Barcelona är en klubb som brottas med stora ekonomiska utmaningar till följd flera års ansvarslöst spenderande som medfört stora skulder. Barcelona vann förvisso ligatiteln i fjol, men beslutet att försöka nå kortsiktiga framgångar och att fortsätta värva dyra spelare genom att sälja av framtida inkomster riskerar att bakbinda klubben ekonomiskt i åratal framöver.

16-åringens genombrott

Sedan Xavis offentliggörande har Barcelonas formkurva pekat uppåt, men snarare än dyra nyförvärv så har det varit de egna produkterna från ungdomsakademin La Masia som varit ljuset i det katalanska mörkret. Fenomenale 16-åringen Lamine Yamal har fått sitt stora genombrott och blivit en nyckelspelare i både Barcelona och spanska landslaget. 17-årige mittbacken Pau Cubarsí har på kort tid vuxit ut till en given startspelare och Cubarsí har redan hunnit landslagsdebuterat för Spanien. Därtill finns Pedri, som alltjämt bara är 21, skadade Gavi och energiknippet Fermín López, som fått en allt större roll under våren. Trots gott om frågetecken som omringar klubben finns otvivelaktigt en grupp unga talanger som har potential att vara Barcelonas kärna i ett decennium framöver. Och Lamine Yamal är glasklar med ambitionen inför El Clásico – revansch:

ANNONS

”Fotbollen ger alltid möjligheten till revansch. Vi kommer tillbaka”, skriver han på Instagram.

Helgens hetaste

Barcelona Femení – Chelsea

Den första semifinalen i damernas Champions League går av stapeln och de två bjässarna Barcelona och Chelsea, som dominerat i sina inhemska ligor de senaste åren, drabbar samman på Montjuíc. Obesegrade Barcelona toppar La Liga i överlägsen stil och Chelsea är i WSL-topp och hoppas kunna kröna Emma Hayes sista vår i klubben med den så efterlängtade Champions League-titeln.

Lördag 13.30

Manchester City – Chelsea

Pep Guardiolas Manchester City måste studsa tillbaka snabbt från besvikelsen och uttåget ur Champions League efter straffläggning mot Real Madrid i veckan. Nu väntar Chelsea i FA-cupsemifinal på Wembley och Londonlaget har faktiskt kunnat ställa till en del besvär för Guardiolas lag på sistone, och båda ligamötena har slutat oavgjort.

Lördag 18.15, Viasat Sport Premium

Real Madrid – Barcelona

El Clásico på Santiago Bernabéu i Madrid rundar av fotbollshelgen och även om Real Madrid mer eller mindre redan har ena näven på La Liga-titeln så är rivalmötet alltid ett spektakel och Barcelona är säkerligen sugna på att göra sitt yttersta för att sätta press på Los Blancos inför säsongsavslutningen.

Söndag 21.00, TV4 Fotboll

LÄS MER:Skandalerna raserade livet för Paul Pogba

LÄS MER:PSG gör sig redo för ett liv efter storstjärnan Kylian Mbappé

LÄS MER:Bröderna i Athletic vill vinna första titeln – för sina föräldrar

ANNONS