Skandalerna raserade livet för Paul Pogba

VM-guld, EM-silver, fyra ligatitlar och en gång världens dyraste fotbollsspelare. Paul Pogba hade fotbollsvärlden framför sina fötter, men de senaste åren har 31-åringens spelarkarriär rasat samman av skador och utpressningshot – och nu senast en dopningsavstängning.

ANNONS

– Fotbollen är väldigt vacker, men den är också grym. Folk kan glömma dig. Du kan uträtta något fantastiskt, bara för att nästa dag vara helt bortglömd, berättade Juventus och Frankrikes mittfältsstjärna Paul Pogba för Al Jazeera i en intervju som sändes den 10 september 2023.

Dagen efter rasade Paul Pogbas fotbollstillvaro samman.

Pogba åkte fast i en dopningskontroll i samband med Juventus Serie A-premiär mot Udinese, där fransmannen satt på bänken hela matchen. Dopningsprovet påvisade enligt italienska antidopingbyrån Nado onaturliga testosteronmetaboliter och Pogba, som hela tiden hävdat att han aldrig medvetet tagit prestationshöjande substanser, stängdes av. I slutet av februari föll den stenhårda domen – Pogba stängs av från all fotboll i fyra år.

ANNONS

”Jag är ledsen, chockad och hjärtekrossad. Allt jag byggt upp under min spelarkarriär har tagits ifrån mig. När jag är fri från lagliga restriktioner kommer jag berätta hela sanningen, men jag har aldrig medvetet eller avsiktligen tagit några förbjudna preparat”, skrev Pogba på Instagram och förkunnade samtidigt att han överklagar domen till CAS, Idrottens skiljedomstol.

Om straffet kvarstår kommer Pogba att vara nära 35 år gammal när han 2028 återigen tillåts beträda en fotbollsplan och frågan är om det i så fall också innebär det dystra slutet på 31-åringens fotbollskarriär, som varit fylld av framgångar och titlar – men som ändå inte blivit som storslagen som förutspått.

2016 blev Pogba världens dyraste fotbollsspelare när Manchester United betalade en miljard kronor för att hämta tillbaka den då 23-årige mittfältaren från Juventus. I Italien hade Pogba växt ut till en mittfältsdynamo kapabel att göra allt; med svårstoppad fysik, teknisk briljans och en förkärlek för det flärdfulla. Han vann fyra Serie A-titlar som bärande del i Antonio Contes segermaskin och utmålades som en framtida Ballon d’Or-vinnare.

Återkomsten till de brittiska öarna blev dock inte som tilltänkt. Pogba kunde inte lyfta Manchester United tillbaka mot fornstora dagar och hans extravaganta frisyrer och vågade spelstil blev ständiga föremål för attacker i såväl sociala medier som tv-sändningar. Fansen frustrerades samtidigt av att fransmannen inte fick ut mer av sin fotbollsbegåvning.

ANNONS

2018 var han med och ledde Frankrike till VM-guldet, men de senaste åren har Pogbas karriär kantats av skador som avlöst varandra – och flera otäcka incidenter utanför fotbollsplanen som stulit fokus.

Blev utpressad och hotad av maskerade män

I mars 2022 – bara dagar efter att Pogba och hans fru Zulay utsatt för inbrott, samtidigt som parets två barn låg och sov i hemmet – blev Pogba utsatt för ett utpressningsförsök. Pogba fördes till en lägenhet utanför Paris där maskerade, beväpnade män krävde honom på motsvarande 140 miljoner kronor. I efterspelet har fyra av Pogbas barndomsvänner och hans storebror Mathias pekats ut som medverkande i utpressningsförsöket, där rättegången fortfarande pågår. I april samma år avled Pogbas trogne vän och agent Mino Raiola och kort därpå förvärrades brödrahärvan ytterligare när Mathias attackerade sin bror på sociala medier, där han bland annat påstod att Pogba anlitat en häxdoktor för att placera en förbannelse över landslagskollegan Kylian Mbappé.

– Pengar förändrar människor. Det kan rasera familjer. Det kan skapa krig. Ibland, när jag var ensam, tänkte jag att ”jag vill inte ha pengar längre. Jag vill inte spela längre. Jag vill bara vara med normala människor som älskar mig för den jag är – inte för berömmelse, inte för pengar”, berättade Pogba för Al Jazeera i höstas.

ANNONS

De senaste 18 månaderna har Paul Pogba spelat 213 minuter fotboll. Om domen och den fyra år långa dopningsavstängningen kvarstår är frågan ifall vi har fått se det sista av Pogba på den största av fotbollsscener.

Helgens hetaste

Atlético Madrid – Girona

Viktig match i kampen om Champions League-platserna i Spanien. Säsongens succélag Girona har tappat lite fart, avståndet upp till ledande Real Madrid har ökat till tio poäng och Barcelona har klivit förbi. Girona är alltjämt trea, sju poäng före Atlético Madrid som in sin tur jagas av Copa del Rey-mästarna Athletic Club som närmar sig bakifrån.

Lördag 14.00, TV4 Play

Arsenal – Aston Villa

Den knallhårda titelstriden i Premier League kommer till synes pågå hela våren lång. Arsenal toppar på samma poäng som Liverpool, med Manchester City en poäng bakom. Forne Arsenal-managern Unai Emerys Aston Villa befinner sig i sin tur i en hård kamp med Tottenham och Manchester United om Champions League-platserna och kommer sälja sig dyrt på Emirates Stadium.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Bayer Leverkusen – Werder Bremen

Bayer Leverkusen har chansen att lägga beslag på Bundesligatiteln efter en alldeles fenomenal säsong under Xabi Alonsos ledning. Leverkusen är alltjämt obesegrat i alla turneringar och med 16 poängs försprång ner till Bayern München och Stuttgart kan Die Werkself säkra Die Meisterschale redan i helgen i omgång 29.

Söndag 17.30, Viasat Fotboll

LÄS MER:Roy Hodgsons otroliga tränarkarriär kan vara över

LÄS MER:Fotbollslegendarer ska lyfta lilla Como till Serie A

LÄS MER:Transfergurun Fabrizio Romano i blåsväder

ANNONS