Kristoffer Olsson i respirator – hyllas av vänner och fans

Den svenska landslagsspelaren Kristoffer Olsson vårdas i respirator sedan en vecka tillbaka. Fortfarande är hans hälsotillstånd ett frågetecken. Inför mötet mot FC Köpenhamn på fredag planerar hemmaklubbens fans en hyllning.
– Kristoffer är vår ”Svenska Superman”, säger supporterprofilen Lasse Dyrby till Expressen.

ANNONS
|

Det var i tisdags som Kristoffer Olssons hemmaklubb FC Midtjylland meddelade att deras lagkamrat hade förlorat medvetandet i sitt hem och nu vårdas i respirator.

Vad som drabbat Kristoffer Olsson är fortfarande höljt i dunkel. Läkarna söker svar och alla undrar vad det är som egentligen har hänt 28-åringen. Det som är känt att det ska handla om någon form av akut hjärnsjukdom.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i fotbollsvärlden. Olssons agent Per Jonsson som själv är påverkad av det inträffade har bett om lugn med hänsyn till Olssons anhöriga.

– Familjen ber om lugn och respekt i en mycket svår situation och hoppas alla respekterar det. Nu får alla vi be till högre makter, säger han till Fotbolldirekt.

ANNONS

Stänger träningar

Spelarna i Midtjylland har påverkats kraftigt av Olssons plötsliga insjuknande, och klubben har valt att hålla både onsdagen och torsdagens träningar stängda för media och publik till följd av situationen.

"Alla i FC Midtjylland påverkas av Kristoffers situation, därför är dagens träning stäng för media och åskådare", skrev klubben på X under onsdagen.

Spelartruppen får även professionell hjälp för att hantera den chockerande händelsen.

– Det är svårt nu. Det är en fantastisk människa, säger lagkamraten Joel Andersson till Aftonbladet. Mer vill han inte riktigt gå in på med respekt för Olssons familj.

Efter beskedet kring Olssons tillstånd har hälsningarna strömmat in.

När svenska damlandslaget mötte Bosnien-Hercegovina i Nations-League under onsdagen hyllade de Kristoffer Olsson på planen.

Den svenska startelvan poserade inför avspark och Häcken-spelarna Anna Anvegård och Josefine Rybrink höll då upp en svensk landslagströja med texten ”Hela fotbollsfamiljen är med dig, Koffe”.

Nu väntar en stormatch mot FC Köpenhamn på fredag. Supporterklubben "Black Wolves" har bestämt att det ska genomföras ett hyllningstifo i form av en banderoll till Kristoffer Olsson.

Det ska även ske en stående ovation i åttonde minuten, med hänvisning till att Olsson spelar med nummer åtta på ryggen.

ANNONS

Enligt klubbens ordförande Lasse Dyrby betyder Kristoffer Olsson extra mycket för supportrarna.

– En av anledningarna till att många av oss skattar honom högt är att han var här först som en stor talang och sedan valde att komma tillbaka efter att ha varit ute i världen. Det värmer ett supporterhjärta, säger han till Expressen.

Claesson: Extra tufft att mötas nu

Även motståndarklubben FCK har uppmanat sina fans att stötta hyllningen till Kristoffer Olsson i hans svåra stund.

”Midtjylland-fansen kommer visa sitt stöd för Kristoffer Olsson med stånde ovationer i den åttonde minuten, och vi uppmanar våra fans att respektera detta och stödja hyllningen", skriver laget på sin hemsida.

En som kommer finnas på planen på fredag är svenska landslagsspelaren Viktor Claesson. Mittfältaren spelar i FC Köpenhamn sedan 2022. Han och Kristoffer Olsson kom varandra nära under tiden i Krasnodar 2019-2021 berättar han för Sportbladet.

– Vi var där tillsammans under covid-tiden. När vi kom dit var det lockdown. Vi skulle spendera två veckor tillsammans på träningsanläggningen, utan att träffa andra. Då blev man såklart ganska tajta. Vi har många fina minnen och starka band, säger han.

– Det är speciellt att vi ska möta Midtjylland nu, i den här perioden, när det är så kritiskt med ”Koffe”. Att vi möts just nu blir extra tufft.

ANNONS

Kristoffer Olsson

Född: 30 juni 1995 (28 år) i Norrköping.

Moderklubb: Sleipner.

Klubbar som junior och senior: IFK Norrköping –2011, Arsenal 2011–2014, Midtjylland 2014–2017, AIK 2017–2019, Krasnodar 2019–2021, Anderlecht 2021–2022, Midtjylland 2022–.

A-landskamper/mål: 47/0.

Mästerskap för A-landslaget: EM 2021.

Källor: Svenska fotbollförbundet och transfermarkt.com

LÄS MER:Kristoffer Olsson allvarligt sjuk – vårdas i respirator

LÄS MER:Klubben hemlighöll Olssons sjukdom: "Tufft"

LÄS MER:Landslagets stöd till Kristoffer Olsson

LÄS MER:Kristoffer Olssons agent: ”Nu får alla vi be till högre makter”

LÄS MER:Stänger träning efter Olssons hjärnsjukdom

ANNONS