Kristoffer Olsson allvarligt sjuk – vårdas i respirator

Landslagets Kristoffer Olsson, 28, är allvarligt sjuk och vårdas i respirator, det meddelar hans danska klubb FC Midtjylland.
Klubben skriver att han drabbats av ”en till synes akut sjukdom relaterad till hjärnan”.

ANNONS
|

Den svenske landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson är allvarligt sjuk. 28-åringen är inlagd på Århus universitetssjukhus i Danmark, och vårdas i respirator, det meddelar hans klubb FC Midtjylland i ett uttalande.

Klubben skriver att Olsson förra veckan, den 20:e februari, förlorade medvetandet i sitt hem och har drabbats av ”en till synes akut sjukdom relaterad till hjärnan”. Tillståndet han drabbats av ska enligt klubben inte ha orsakats av några yttre faktorer eller av att han skadat sig själv.

Flera danska medicinska experter arbetar nu för att ställa en diagnos och för att rätt behandling ska sättas in.

Omgiven av familj

Vidare skriver klubben att Kristoffer Olsson är omgiven av sin närmsta familj och av personal från Midtjylland.

ANNONS

”Alla i Midtjylland är så klart djupt påverkade av Kristoffer Olssons plötsliga sjukdom och våra tankar och vårt fulla stöd går till Kristoffer Olsson och hans familj”, skriver klubben.

Klubben skriver att man inte kommer lämna några fler kommentarer om Olsson innan det finns någon ny information.

Niklas Hult tänker på Kristoffer Olsson: ”Blev riktigt ledsen när jag fick höra det”.
Niklas Hult tänker på Kristoffer Olsson: ”Blev riktigt ledsen när jag fick höra det”. Bild: JOEL MARKLUND

Kristoffer Olsson och Niklas Hult känner varandra från landslaget, där de spelat ihop på både ungdomsnivå och i A-landslaget. Elfsborgsspelaren berättar att han tog emot beskedet om Olssons med stor chock.

– Jag blev riktigt ledsen när jag fick höra det. Han är en jättefin kille och en fantastisk fotbollsspelare och det är bara hemskt. Man tänker på hans nära och kära och håller tummarna för att det ska gå bra, säger han.

Hult sa också:

– Fotbollen blir helt betydelselös i sammanhanget. Man tänker bara på människan och de närstående. Det är hemskt och man vet inte riktigt vad man ska säga. Vi snackade om det innan träningen och alla som känner honom var så jävla ledsna över det, det är svårt att ta in men vi håller tummarna för honom.

Lagkamraten: ”Det är svårt”

Joel Andersson, tidigare i Västra Frölunda och BK Häcken, spelar i Midtjylland ihop med Kristoffer Olsson och säger till Sportbladet att truppen fick besked om Olssons tillstånd för några dagar sedan.

ANNONS

– Jag vet inte exakt vad som står på hemsidan men det är nog ungefär vad vi också vet, säger han och fortsätter:

– Det är jobbigt så klart. Men jag har inte så mycket mer att säga av respekt för hans familj.

Joel Andersson är lagkamrat med Kristoffer Olsson i Midtjylland.
Joel Andersson är lagkamrat med Kristoffer Olsson i Midtjylland. Bild: FODBOLDBILLEDER

På frågan om hur stämningen i tuppen är just nu säger Andersson:

– Det är svårt. Han är en fantastisk människa. Men vi får se.

Enligt danska Ekstrabladet får spelarna i laget professionell hjälp för att hantera situationen.

Kristoffer Olsson kommer från Norrköping och inledde sin karriär i IK Sleipner innan han började spela i IFK Norrköping. Han kom första gången till Midtjylland 2014, på lån från Arsenal, och spelade sedan för AIK, ryska Krasnodar och belgiska Anderlecht innan han 2022 återvände till den danska klubben. Olsson har sedan 2017 spelat 47 A-landskamper för Sverige. Han spelade bland annat samtliga fyra matcher under EM 2021 från start.

Svenska fotbollförbundet skriver på X:

”Under tisdagsmorgonen nåddes vi av den hemska nyheten att herrlandslagsspelaren Kristoffer Olsson drabbats av en plötslig sjukdom och nu ligger i respirator på sjukhus.

Hela den svenska fotbollsfamiljen tänker på dig och hoppas att du snart tillfrisknar. Våra tankar går också till Kristoffers nära och kära i denna svåra stund”.

ANNONS

Landslaget: ”Finns här som stöd”

SvFF skriver att landslagsledningen följer situationen på nära håll och landslagschef Stefan Pettersson säger i en kommentar:

”Det är tunga nyheter som nått oss och vi hoppas att allt kommer sluta väl. Vi tänker på Kristoffer och hans familj i denna svåra stund och följer utvecklingen. Vi är säkra på att klubben gör allt för att hjälpa honom och vi finns här som stöd om det är något vi kan bidra med”.

Tidigare IFK Göteborg-stjärnan Marcus Berg spelade tillsammans med Kristoffer Olsson i landslaget och de två var också lagkamrater i ryska Krasnodar under två år. Han skriver på Instagram:

”Våra tankar och all styrka till dig min vän”.

Även IFK Göteborg visar sitt stöd till Olsson.

”Våra tankar är hos Kristoffer, hans närmaste och er i FC Midtjylland”, skriver klubben på X.

Arsenal, där Olsson var ungdomsproffs, skriver efter sjukdomsbeskedet:

”Krya på dig, Kristoffer. Vi önskar dig ett helt och fullt tillfrisknande”.

AIK, där Olsson var med och vann SM-guld 2018, kommenterar också situationen.

”Vi har nåtts av de tragiska nyheterna att den tidigare AIK-spelaren och guldhjälten Kristoffer Olsson har drabbats av en plötslig sjukdom och ligger för tillfället i respirator på Århus Universitetssjukhus. Alla i AIK Fotboll är djupt påverkade av hans plötsliga sjukdom och våra tankar och fulla stöd går till Kristoffer och hans familj. Kämpa Koffe!”, skriver klubben på X.

ANNONS

Fakta: Kristoffer Olsson

Född: 30 juni 1995 (28 år) i Norrköping.

Position: Mittfältare

Moderklubb: IK Sleipner.

Klubbar som junior och senior: IFK Norrköping –2011, Arsenal 2011–2014, Midtjylland 2014–2017, AIK 2017–2019, Krasnodar 2019–2021, Anderlecht 2021–2022, Midtjylland 2022–.

A-landskamper/mål: 47/0.

Mästerskap för A-landslaget: EM 2021.

(TT)

LÄS MER:Källström om Tomasson: "Rätt man på rätt plats"

LÄS MER:Det här väntar Tomasson på nya jobbet

LÄS MER:Claesson: Blir nog bra om det blir dansken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS