Dejan Kulusevski och Alexander Isak, två av storstjärnorna i fotbollslandslaget. Arkivbild.
Dejan Kulusevski och Alexander Isak, två av storstjärnorna i fotbollslandslaget. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Det här väntar Tomasson på nya jobbet

Jon Dahl Tomasson tar över ett landslag som har missat två raka mästerskap och sjunkit till plats 26 på världsrankningen.
Men som samtidigt har flera spännande framtidsspelare – och siktar på att kvala in till VM 2026.
Det här väntar den nye förbundskaptenen.

ANNONS

+ Utgångsläget

Två missade mästerskap och ett fall ner i C-divisionen i Nations League. Det är ett sargat svenskt landslag som Janne Andersson lämnade ifrån sig.

+ Första samlingen

Jon Dahl Tomasson ställs på prov direkt. Cristiano Ronaldos Portugal i Guimarães väntar den 21 mars. Några dagar senare, 25 mars, får dansken för första gången möta sin nya hemmapublik i landskampen mot Albanien på Friends arena.

+ Nations League i höst

Sverige har halkat ned i C-divisionen. Där väntar sex matcher mot Azerbajdzjan, Slovakien och Estland i höst. Premiären spelas borta mot Azerbajdzjan den 5 september.

+ Första mästerskapet

Sverige misslyckades i kvalet till sommarens EM. Därför blir VM 2026 i Kanada, Mexiko och USA det första mästerskapet som Jon Dahl Tomasson kan leda Sverige till.

ANNONS

VM-turneringen är utökad till 48 lag mot tidigare 32. Kvalet inleds på våren 2025.

+ Målvaktsfrågan

Robin Olsen satsar fortsatt helhjärtat på landslaget så länge han blir kallad. Men Olsen, 34, blir inte yngre. Jacob Widell Zetterström, Leopold Wahlstedt, Viktor Johansson och Oliver Dovin har alla potential att på sikt konkurrera om målvaktsposten. Men då måste de in i värmen.

+ Sökes: partner till Lindelöf

Tillgängliga mittbackar eller ytterbackar blir inte vassare för att det görs ett förbundskaptensbyte. Att spela in ett ordinarie förstaval som mittback bredvid Victor Nilsson Lindelöf är av största vikt, liksom att hitta rätt spelare på kanterna. Emil Krafth är tillbaka, Emil Holm och Isak Hien tar steg i Atalanta, men vänsterbackspositionen är ett frågetecken.

+ Landslagets framtidshopp

Hugo Larsson, Jesper Karlsson, Lucas Bergvall, Roony Bardghji och Viktor Gyökeres är bara några namn på spelare som antas slå sig in och bilda en framtida stomme i landslaget.

Med fler offensiva alternativ än på många år gäller det för Tomasson att hitta rätt formation som får ut det bästa av de bästa spelarna.

+ Kraven

Tomasson har fått Sveriges tyngsta – men också mest utsatta – tränarjobb. Pressen är hård och förväntningarna höga.

Två raka missade mästerskap – VM 2021 och sommarens EM – har tärt på förbundets ekonomi. Herrlandslaget drar vid sportsliga framgångar in stora summor som förbundet bland annat kan plöja ned i övriga verksamheter. Att kräva att Sverige når VM-slutspelet i Nordamerika 2026 är att ta i, men att landslaget omedelbart ska studsa tillbaka till B-divisionen i Nations League ses som en självklarhet.

ANNONS
Viktor Gyökeres öser in mål i Sporting Lissabon. Kan han göra detsamma i landslaget? Arkivbild.
Viktor Gyökeres öser in mål i Sporting Lissabon. Kan han göra detsamma i landslaget? Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT
ANNONS