Landslagsspelaren Viktor Claesson, lagkapten i FC Köpenhamn, anser inte att det är någon panik att Sverige inte har gjort klart med någon ny förbundskapten ännu.
Landslagsspelaren Viktor Claesson, lagkapten i FC Köpenhamn, anser inte att det är någon panik att Sverige inte har gjort klart med någon ny förbundskapten ännu. Bild: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Claesson: Blir nog bra om det blir dansken

Kan FC Köpenhamns svenskdanske succéman Magnus Mattsson vara något för det svenska landslaget?
Mja, men kanske Jon Dahl Tomasson som förbundskapten.
– Bara vi får en förbundskapten på plats är jag nöjd. Det blir nog bra om det blir dansken, säger landslagsspelaren Viktor Claesson om Tomasson.

ANNONS

Svenskdansken Magnus Mattsson, 24, svarade för en succédebut för sitt FC Köpenhamn när han i den första halvleken kvitterade till 1–1 på Parken mot det regerande mästarlaget Manchester City i åttondelsfinalen av Champions League.

– En fantastisk känsla, säger Mattsson, som dock fick se sitt nya lag förlora den första matchen av två med 1–3 till slut.

Mattsson är född i Silkeborg på Jylland och har en dansk mamma, men pappan är svensk och farföräldrarna bor i Helsingborg.

Del av mig

– Jag har haft många fina stunder i Helsingborg och på fotbollsskolan i Råå IF på sommaren. Det är klart att Sverige är en del av mig, säger 24-åringen, som anslöt till FCK i början av februari.

ANNONS

Mattsson har spelat för danska ungdomslandslag, men Köpenhamns lagkapten Viktor Claesson har redan hunnit med att snacka om framtida landslagsval på seniornivå.

– På papperet är det väl inte omöjligt i alla fall, säger Claesson och fortsätter:

– Vi har snackat om det, men han har inte tänkt i de banorna. Han ser sig som dansk och har vuxit upp i Danmark.

Ingen panik

Någon förbundskapten som kan ringa Mattsson finns dock inte. Herrlandslaget har ännu inte fått någon ersättare till Janne Andersson..

– Det har tagit tid, men det är ingen panik ändå, säger Claesson, som har gjort över 70 A-landskamper för Sverige.

Nyligen rapporterades det att dansken Jon Dahl Tomasson – tidigare tränare i Malmö FF – är muntligt överens med Svenska fotbollförbundet om att ta över.

– Bara vi får en förbundskapten på plats är jag nöjd. Det blir nog bra om det blir dansken, säger Viktor Claesson.

Succémannen Magnus Mattsson har siktet inställt på en plats i Danmarks landslag, men vad skulle han göra om Sverige hörde av sig?

– Jag har egentligen inte haft någon fotbollsmässig relation till Sverige. Det är klart att jag är halvsvensk, men jag drömmer om att få spela med det danska landslaget, säger Mattsson.

ANNONS

Dubbla tröjor

Men en viss anknytning till Sverige känner han. Sommaren 2007 stod en åttaårig Magnus Mattsson på Parkens läktare med både en svensk och dansk landslagströja när länderna möttes i EM-kvalet.

– När Sverige ledde hade jag på mig den svenska tröjan, sedan kom Danmark tillbaka och då hade jag på mig den danska tröjan, säger han och skrattar.

Kvalmatchen avbröts vid ställningen 3–3 efter att en överförfriskad dansk supporter rusat in på planen och attackerat domaren när Sverige tilldömts en straff i slutminuterna. Sverige blev tilldömt segern med 3–0.

Svenskdansken Magnus Mattson kvitterade till 1–1 för Köpenhamn mot Manchester City i åttondelsfinalen av Champions League.
Svenskdansken Magnus Mattson kvitterade till 1–1 för Köpenhamn mot Manchester City i åttondelsfinalen av Champions League. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT
ANNONS