Jon Dahl Tomasson blir Sveriges nye förbundskapten

Janne Anderssons ersättare är hittad.
Jon Dahl Tomasson tar över det svenska herrlandslaget i fotboll.
– Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige, säger han på förbundets hemsida.

ANNONS
|

Efter sju år i landslaget lämnade Janne Andersson, 61, förbundskaptensrollen i november. Sedan dess har posten varit vakant.

Nu, nästan tre månader senare, har en ersättare presenterats.

Under måndagen meddelade Svenska Fotbollförbundet att Jon Dahl Tomasson, 47, blir Sveriges nye förbundskapten. Med sig som assisterande förbundskapten tar dansken med sig holländaren Remy Reijnierse.

– Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige. Och att få tänka, tala och drömma i blått och gult, säger Jon Dahl Tomasson på förbundets hemsida.

Tillträder i mars

Nästa samling för herrlandslaget är i mars. Då väntar vänskapslandskamper mot både Portugal och Albanien – det blir första matcherna under Jon Dahl Tomassons ledning, som startar sitt uppdrag den 1 mars.

ANNONS

Hans kontrakt sträcker sig över kvalet till VM 2026 och förlängs automatiskt vid avancemang.

Andrea Möllerberg, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

– Med Jon Dahl Tomassons erfarenheter från internationell fotboll tar herrlandslaget klivet mot en ny era. Jag är oerhört glad och stolt över att vi kan knyta en förbundskapten av Jons kaliber till oss och jag är väldig nöjd med det arbete som gjorts samt den process vi haft för att hitta den bästa lösningen, säger Möllerberg på förbundets hemsida.

Kim Källström motiverar valet

På måndagskvällen höll Svenska Fotbollförbundet presskonferens där Kim Källström, fotbollschef, förklarade vägen fram till valet och varför det föll på just Jon Dahl Tomasson.

– Det har varit en lång process. Vi hade kontakt med Jon redan innan jul, då såg förutsättningarna lite annorlunda ut. Under en process utvecklas saker hela tiden och vi har våra sanningar, sedan sipprar andra sanningar som kanske inte stämmer.

– När vi insåg att det fanns möjlighet att nå i mål med Jon, då hans situation i Blackburn förändrades, så seglade han upp som vår förstahandskandidat. Men det har inte varit en spikrak resa, Det har varit många intressenter och olika delar som ska passa in.

Källström berättar vidare om förväntningarna, som är att Sverige ska nå framgång.

ANNONS

– Vi förväntar oss att han ska leda herrlandslaget till framgång. Efter omorganisationen har vi brutit ut våra representationslag, som ligger separerade och deras uppdrag är att vinna matcher. Vikten av att våra landslag vinner matcher är monumental och vi förväntar oss att han ska driva laget utifrån sina värderingar och kvalitéer som tränare – samt att vi uppnår så bra resultat som möjligt. Det är hans viktigaste uppdrag.

Kommer inte bo i Sverige

Jon Dahl Tomasson är bosatt i Nederländerna – och där kommer han att bo kvar.

– Han kommer inte bo i Sverige. Han kommer vara på plats så mycket som det behövs i Stockholm, men inte bo här initialt. Vi har många spelare som spelar utomlands och han behöver träffa dem och bygga relationer, så i början kommer han vara på mycket resande fot. Sedan får vi se hur det utvecklas.

– Det är en klar skillnad mot tidigare förbundskaptener som ofta varit på kontoret, men vi tror mycket på den här lösningen och vi kommer hitta det bästa upplägget över tid.

Den 47-årige dansken som pressträffen handlade om var själv inte med och mötte media. Andrea Möllerberg förklarade varför:

– Han tillträder den första mars och det är då han är tillgänglig. Vi ville göra den här korta stunden för frågor, men han kommer att vara tillgänglig när han tillträder.

ANNONS

LÄS MER:Fredrik Ljungberg kontaktades om förbundskaptensjobbet

LÄS MER:Uppgifter: Ole Gunnar Solskjær tackar nej till Sverige

LÄS MER:Claesson: Blir nog bra om det blir dansken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS