Jens Cajuste hyllas inför uttagning av EM-truppen

På tisdag kväll presenteras den svenska EM-truppen i fotboll på Lidingö av förbundskapten Janne Andersson. Finns det plats för en ”skräll” som ex-öisaren Jens Cajuste?
– Jag tycker att Jens ser jättespännande ut, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

ANNONS
|

Det börjar dra ihop sig. Med mindre än en månad till EM-premiären mot Spanien i Sevilla är det dags för förbundskapten Janne Andersson att presentera de 26 spelare som ska representera Sverige under sommarens mästerskap.

LÄS MER: Cajuste risas och rosas av förbundskaptenen

Beslutet att utöka trupperna med tre spelare fattades av Uefa 4 maj och är kopplat till den pågående covid-19-pandemin.

För 24 förbundskaptener runt om i Europa är uppdraget att välja lika tufft ändå.

Vilka ska få chansen? Vem ska ställas över i sista stund? Hur ska de extra platserna användas?

Granqvist kommer inte bli uttagen på ”gamla meriter”

Janne Andersson avdramatiserar processen – och den kommande presentationen.

ANNONS

– Jag ska inte förekomma uttagningen, man jag kan säga så här: Om du och jag skulle ta ut en 23-mannatrupp tror jag att vi hade skrivit ned 15, 16, 17, 18 namn direkt. Det är de som i huvudsak kommer spela. Sedan kanske vi hade skrivit ned olika namn på slutet. Det är dem det kommer bli diskussion om efteråt, säger förbundskaptenen.

LÄS MER: Cajuste om valet av landslag

Lagkapten Andreas Granqvist gjorde comeback vid senaste samlingen, dock utan att spela. Hur viktig är han för Janne Anderssons EM-trupp?

– Han såg jättebra ut, jag är jätteglad över beslutet att jag tog ut honom. Hans påverkansgrad på det här laget och det som har varit har varit jättebra de här åren. Han ska inte vara med för att han var bra för två år sedan. Han ska ha en roll i dag som funkar för honom i så fall, säger Janne Andersson.

En spelare som tog kliv på senaste samlingen var Midtjyllands Jens Cajuste, med ett förflutet i Örgryte IS. Hans chanser att komma med i EM-truppen har ökat efter beslutet att öka antalet från 23 till 26 spelare.

”Efteråt kom han och tackade”

Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren imponeras av 21-åringen.

ANNONS

– Jag tycker att Jens ser jättespännande ut. Det ska bli så jäkla roligt att följa hans utveckling. Han är oerhört lyhörd, säger Peter Wettergren.

LÄS MER: Jens Cajustes väg från talang till Champions League-spelare

Han utvecklar sin syn på mittfältaren.

– Jag vet att jag diskuterade saker som jag tyckte att han skulle jobba med lite i Midtjylland. Efteråt kom han och tackade. Han är väldigt lyhörd och suger åt sig jättemycket. Jämför man hans andra samling med hans första samling så har han tagit steg. En jätteintressant spelare och spelartyp som jag verkligen kommer följa framöver, säger Peter Wettergren.

Det troliga är att följande sju mittfältare ligger bra till för att komma med i EM-truppen: Sebastian Larsson, Dejan Kulusevski, Albin Ekdahl, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg, Viktor Claesson och Emil Forsberg.

Gustav Svensson i samma båt som Larsson och Danielson

Även Gustav Svensson är högaktuell – trots spel i Kina.

Enligt Peter Wettergren påverkar Kinaflytten inte göteborgarens möjligheter att bli uttagen.

– Egentligen ingenting. Det är väl mer om vi får loss spelarna från Kina. Vi följer honom, Marcus Danielson och Sam Larsson. Jag vet att Janne kollar ganska mycket på den typen av matcher för att se hur de spelarna ligger till rent fotbollsmässigt.

ANNONS
ANNONS