Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Janne Andersson risar och rosar Jens Cajuste

Jens Cajuste, 21, fick chansen på Sveriges mittfält mot Estland och tog för sig.
Efteråt gav förbundskapten Janne Andersson ex-öisaren både ris och ros.
– Vissa prestationer han gör gillar man att se, när han vinner boll och driver fram och kontrollerar bollen på ett bra sätt, säger Andersson.

Efter segrarna mot Georgien och Kosovo i VM-kvalet valde Janne Andersson till träningsmatchen mot Estland att rotera hela sitt lag när den svenska landslagssamlingen avslutades.

Flera av spelarna som hoppat in eller suttit vid sidan i de två första matcherna gavs chansen i startelvan. Däribland Jens Cajuste, 21.

Och ex-öisaren, som så sent som i november gjorde landslagsdebut och som har imponerat i danska Midtjylland under en längre tid, tog i mångt och mycket vara på chansen, även om det fortsatt finns förbättringspunkter att arbeta med.

Det var den bild förbundskapten Janne Andersson förmedlade på presskonferensen efter matchen.

– Han har kvaliteter i sitt sätt att spela. Sedan kan jag tycka att han blir lite sökande ibland i sitt spel, säger Andersson och fortsätter:

LÄS MER: Marcus Berg ordnade svensk seger mot Estland

– Men vissa prestationer han gör gillar man att se, när han vinner boll och driver fram och kontrollerar bollen på ett bra sätt. Med honom är det nästan som med alla spelarna därute i dag. De gör en del bra grejer, men däremellan är det lite för stort svaj i prestationen. Jens har intressanta delar i sitt spel. Definitivt.

Beröm även för Berg och Starfelt

Andersson ville ändå vara tydlig med att Cajuste var en av spelarna som tog för sig. Även IFK Göteborgs tidigare mittback Carl Starfelt och Blåvitt-hemvändaren Marcus Berg, som startade sin första match på fem veckor, fick beröm.

– Av de nya spelarna så tycker jag Jens är en som gör det bra. (Mattias) Svanberg är lite samma sak. Han blandar mellan bra grejer och att inte få till det. Ser man till våra mittbackar så ser man att det är två rejäla mittbackar. Både Calle Starfelt och Jocke Nilsson visar att de spelar på en hög nivå till vardags. Jocke Nilssons vänsterfot är jätteintressant i anfallsspelet. Sedan är Mackan Berg väldigt bra. Utifrån att inte ha startat en match på fem veckor så gör han väldigt mycket bra så länge han är med. Och även Dejan (Kulusevski) kommer in och visar en hög nivå när han hoppar in, säger Andersson.

Jens Cajuste själv om den egna insatsen:

– Det var en fajt. Jag gjorde allt jag kunde för laget, för att vi skulle vinna. Jag är nöjd med det.

Cajuste: ”Det man siktar på”

När det gäller möjligheterna att komma med till EM var talangen fåordig.

– Jag lägger inte fokus på det just nu. För mig är fokus på klubben och att gå in och jobba så hårt jag kan för mästerskapet. Sedan är det inte mitt beslut att ta.

Det senaste året har varit händelserikt för mittfältaren. Utöver landslagsdebut har han också fått spela Champions League med Midtjylland. Upplevelser som bara gör honom hungrig på mer.

– Det har gått väldigt fort för mig med landslaget, Champions League och alltihop och till viss del tycker jag att man känner ”Wow”, man är här. Samtidigt ser man att det finns en till nivå, högre upp. Det är det man siktar på.

För målskytten Marcus Berg, som har dragits med ryggproblem en tid, var onsdagens match ett skönt besked, inte minst fysiskt.

– Det kändes helt okej. Ryggen höll bra. När jag är varm och spelar känns det helt okej. Det är mer att det kommer efteråt och att reaktionen kan bli lite jobbig. Men just nu känns det bra. Jag hoppas att det håller sig på den här nivån så ska vi kunna spela och prestera på en bra nivå.

LÄS MER: Fem punkter efter Sveriges landslagssamling

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.