Janne Andersson efter ordbråket: ”Ber om ursäkt om han tolkat det så”

Förbundskapten Janne Andersson har sökt experten Bojan Djordjic för att förklara sitt beteende efter ordbråket i Viaplays studio.
– Jag ber jättemycket om ursäkt om han har tolkat det så, säger Janne Andersson på tisdagens presskonferens.

ANNONS
|

Efter Sveriges 5–0-seger mot Azerbajdzjan i måndagens EM-kval brusade det upp ordentligt mellan förbundskapten Janne Andersson och Viaplays expert Bojan Djordjic i studion.

Den sistnämnde undrade varför målskytten Jesper Karlsson fått lite speltid i landslaget, vilket fick Janne Andersson att snabbt brusa upp. Samtalet eskalerade i rasande takt och förbundskaptenen lämnade till sist studion ilskt.

Janne Andersson förklarar sitt agerande

Under tisdagen kallade Janne Andersson till presskonferens.

– Vi har sökt Bojan via hans chef på Viaplay. Jag har själv ringt och sökt och skickat ett sms och sagt att det vore bra om vi pratas vid. Inte en ursäkt, men förklara mitt beteende och varför, säger Janne Andersson och fortsätter:

ANNONS

– Däremot den här tolkningen av vem han representerar, jag kan förstå om han utifrån sin bakgrund tolkar det på ett sätt, men alla som vet vem jag är vet att jag hatar all form av översitteri, pennalism, rasism och så vidare. Den tolkningen... Jag ber jättemycket om ursäkt om han har tolkat det så. Sån är inte jag och det är jättetråkigt att det blev på det sättet.

Vad tycker du om det du ser av dig själv (i studion)?

– Jag är jättedålig. Det är jättedåligt. Det är mycket, mycket dåligt. Då pratar jag inte om den tolkningen av rasism, utan hela... Jag kommer till studion glad, vi har vunnit med 5–0, bytt in Jesper Karlsson som gör ett mål, jag är så glad för hans skull och han gör ett fint frisparksmål.

– När jag kommer dit är jag jätteglad. Och så får jag frågor, då överreagerar jag på ett sätt som jag inte ska göra. Jag har varit förbundskapten i sju år och det är extremt dåligt av mig. Det tar jag på mig och vill gärna prata med Bojan om. Jag vill bara förklara och förtydliga för honom och alla andra att när jag frågar vem han representerar så menar jag om han är spelare, ledare, expert eller vad han är för något i det här.

ANNONS

Janne Andersson: ”Är bedrövligt dåligt av mig”

Janne Andersson får en fråga om det har funnits en underliggande ilska i honom och en stor press, med tanke på att frågan han fick av Bojan Djordjic var mer av det resonerande slaget.

– Jag har känt en stor press och förväntan på mig sedan den dagen jag tog det här jobbet. En samling när man har varit igång i så många dagar som det är, då tar jag enormt många beslut varje dag. När jag då avslutar på det här sättet så sänker jag garden lite och är glad. Jag är jätteglad. Då blev det fel.

– Det är bedrövligt dåligt av mig. Jag mår så dåligt när jag ser det. Men en förbundskapten har också känslor, jag är också människa. Men det är för dåligt. Men det handlar inte överhuvudtaget om hans ursprung.

Hur var det för dig i går när du kom ner i varv?

– Jag skärmade nog bort det till att börja med, för jag mådde inte bra av det. Så jag försökte ta väck det. Sen har vi på förmiddagen i dag pratat en del. Då kom vi fram tillsammans att vi får ta en pressträff och prata ut om det.

– Jag kände någonstans i går att nu vann vi med 5–0 och jag är glad, och så fick jag frågor som inte alls är särskilt provocerande egentligen. Men någonstans så tryckte det igång mig på ett sätt som inte var bra.

ANNONS

Blev du överraskad (över ditt agerande)?

– Ja, lite överraskad. Jag pratade med min...

Janne Andersson pausar plötsligt i några sekunder. Efter ett par munnar vatten börjar han prata igen.

– Jag pratade med min kära hustru innan och hon var jätteförvånad. ”Du brukar kunna hålla dig”, sa hon. Det blev fel – och det är inte bra.

– Jag är jättebesviken på mig själv. Jag är en vanlig människa som har vanliga känslor. Även jag kan tappa det ibland. Jag har haft det här jobbet i sju år och i går fick jag inte ihop det tillräckligt bra. Men jag kan lova er att jag kommer få ihop det tillräckligt bra framöver, med all respekt för er och för alla andra som följer oss. Då ska jag kunna hantera det bättre och det kommer jag göra framöver.

Förbundskaptenen blickar framåt: ”Ska jobba som tusan”

Janne Andersson får senare en fråga om hur han ser på sin framtid i rollen som förbundskapten.

– Jag trivs enormt bra med min omgivning och med spelarna. Jag känner ett fantastiskt stöd från spelarna. Jag har haft 86 landskamper och sju år, och jag brinner för det här fortfarande, och ibland kanske jag brinner för mycket, säger han.

– Men vi vill till EM nästa sommar, det är vad det handlar om nu och det ska vi jobba som tusan för framöver.

ANNONS

Landslagschefen Jens T Andersson sa efter presskonferensen att det inte har varit tal om att ge Janne Andersson sparken efter incidenten.

– Nej, absolut inte. Vi som är här jobbar med ledarskap, och i ledarskap är en del att dra på sig erfarenheter. Ibland gör man rätt, ibland gör man fel och så får man utgå från det och lära sig, säger han.

På frågan om incidenten påverkar bilden av förbundet menar Jens T Andersson att han inte tror det.

– Men detta var inte vårt stoltaste ögonblick. Vår ambition är att göra saker bättre imorgon än vad vi gjorde igår.

Varken Janne Andersson eller Jens T Andersson har varit i kontakt med Viaplay sedan förbundskaptenens utbrott. Nent, bolaget som äger varumärket Viaplay, har sändningsrättigheter till landslagets VM- och EM-kvalmatcher samt Nations League-matcher fram tills 2028.

Ser du några framtida problem med Viaplay-samarbetet?

– Det hoppas jag verkligen inte, men det kan jag inte svara på just nu eftersom vi inte har haft en dialog med dem ännu, säger Jens T Andersson.

Efter Janne Anderssons pressträff uttalade sig Bojan Djordjic via ett pressmeddelande från Nent (Viasplay).

– Även om Janne säger att det inte var hans intention, uppfattade jag att det blev en fråga om mitt ursprung och det gjorde mig sårad och besviken på min förbundskapten, säger Djordjic.

ANNONS

LÄS MER:Bojan Djordjic uttalar sig efter bråket med Janne Andersson

LÄS MER:Landslaget om Janne Andersson: ”Han är ångerfull”

LÄS MER:Janne Andersson i storbråk – rök ihop med Bojan Djordjic

LÄS MER:Janne Andersson har suttit för länge vid makten

LÄS MER:Reaktionerna efter Janne Anderssons bråk: ”Aldrig sett något liknande”

ANNONS