Häckens utvecklingslag klart för Elitettan

Häcken har valt att tacka ja till att klubbens utvecklingslag får en plats i elitettan, det skriver man på sin hemsida.
– Vi vill ha ett ungt lag där hela tiden som vi kan utveckla, säger sportchefen Martin Ericsson.

ANNONS
|

Som bekant tog Häcken över Göteborg FC, då regerande svenska mästare, 2021 och har sedan dess haft ett lag toppskiktet damallsvenskan.

Klubben har dock även behållit sitt ursprungslag som nu är klart för spel i damernas näst högsta serie elitettan.

På sin hemsida meddelar Häcken att man valt att tacka ja till platsen i elitettan och att laget, som man kallar sitt utvecklingslag, därmed kommer att ta steget upp.

Häckens utvecklingslag vann division 1 ifjol, men föll i kvalet mot Trelleborg efter sanslös dramatik. Trots detta har man alltså erbjudits en plats eftersom Bergdalens IK nyligen meddelade att man drar sig ur elitettan.

ANNONS

– Det här gör oss unika i Fotbollssverige och ger oss ännu bättre förutsättningar för att kunna erbjuda spelare möjlighet till utveckling, säger ordförande Anders Billström till klubbens hemsida.

Kan få två lag i allsvenskan

Sportchef Martin Ericsson skriver såhär på hemsidan:

– Vi kommer att kunna erbjuda våra talanger en unik miljö och unika förutsättningar både när det gäller tränings- och matchverksamhet. Vårt fokus i utvecklingslaget ligger på att skapa en miljö och förutsättningar för att både spelare och ledare ska ges möjligheter att utvecklas och kunna nå sin fulla potential och ta steget till den yttersta eliten.

På premiärträningen uttalar sig Ericsson vidare.

Kan det bli en utmaning att separera lagen när de är såpass nära divisionsmässigt?

– Nej, vi ska vara ett utvecklingslag i Elitettan, så det vi har som fokus är att där ska vi kunna utveckla spelare hela tiden för att också kunna ta fram nya till vårt allsvenska lag. De ska inte konkurrera med varandra. Det här blir ytterligare en division upp. Det skapar en bra förutsättning, säger sportchefen.

Att ha en utvecklingslag som spelar i näst högsta divisionen är ovanligt. Om laget den kommande säsongen skulle vinna serien skulle man därmed kvalificera sig för allsvenskan.

ANNONS

– Vi ska vara ödmjuka inför det vi har nu. Vår tanke och vilja är ju att hela tiden ha ett ungt lag som vi kan utveckla där, säger Ericsson.

LÄS MER:Häckens nyförvärv Clarissa Larisey efter första träningen

LÄS MER:Pauline Hammarlund klar för Fiorentina

LÄS MER:Jennifer Falk utsedd till årets målvakt – för andra gången

ANNONS