Gais bäst i stan – derbykrossade Häcken

Gais krossade Häcken med 3–0 i derbyt på Gamla Ullevi.
Det betyder att Grönsvart har besegrat alla konkurrenter i stan.
– Vi har blivit bortskämda med vinster, säger Axel Henriksson efter matchen.

ANNONS
|

På Gamla Ullevi ställdes Gais och Häcken mot varandra i ett hett Göteborgsderby. Det var dels hett eftersom arenan kokade som aldrig förr av solen, dels på grund av att tabelltrean gjorde upp mot tabellfemman.

Gais greppade matchen från start – och höll i taktpinnen till den blåstes av. Grönsvart vann derbyt med 3–0, vilket innebär att de kan titulera sig som bäst i stan efter att ha besegrat både IFK Göteborg och Häcken i allsvenskan och Öis i svenska cupen.

– Det känns väldigt skönt. Vi har blivit bortskämda med vinster så det har varit skönt för oss hela våren, säger Axel Henriksson efter matchen.

ANNONS

Gais derbykrossade Häcken

Gais fick en drömstart på matchen. Redan i den fjärde minuten tryckte William Milovanovic in 1–0 från nära håll, efter en fin framspelning från Jack Cooper-Love på högerkanten.

Och assistmakaren fick också göra mål – dubbelt upp. På övertid i första halvlek nickade Cooper-Love in 2–0, och i den 57:e minuten gjorde han 3–0 som blev matchens slutresultat.

Axel Henriksson spelade fram till det sista målet och efter matchen berättar han vad som ledde fram till segern.

– Vi står upp i varje match och skapar också lägen i varje match. Vi förtjänar våra poäng, säger han och fortsätter:

– Vi gör det jobbigt för Häcken och sätter försvarsspelet, både högt och lågt, och är lojala mot varandra. Vi tar de defensiva och offensiva omställningarna på ett bra sätt.

Axel Henriksson: ”Nu kanske de har respekt för oss”

Mittfältarens upplevelse var att Häcken inte hade tillräckligt mycket respekt för Gais spel inför matchen, men hoppas segern har ändrat på det.

– När Häcken får till det är de jättebra. De är bra i andra halvlek stundtals och vi har respekt för dem. Nu efter vinsten kanske de får respekt för vårt spel också. Inför matchen fanns det vissa citat som inte tydde på att de hade respekt, säger han.

ANNONS

William Milovanovic och August Wängberg menar att det, precis som vid tidigare segrar den här våren, är det hårda arbetet som lägger grunden.

– En väldigt välförtjänt seger. Vi jobbar stenhårt och vi sitter ihop som kollektiv. Vi byter spelare och vi blir bara ännu bättre och växer i det hela tiden, säger Wängberg.

– Det kändes som att vi var överlägsna i vissa grejer. Vi hade kanske inte mest boll, men vi hade hjärta, lungor och duellspel, säger Milovanovic.

Han fortsätter:

– Det gick inte så snabbt i deras spel, okej att de var duktiga ibland i vissa lägen och kom igenom då, men vi stod upp bra hela matchen. De skapade inte många chanser och när de väl skapade något så hade vi Mergim (Krasniqi) där i målet.

Gais på Europaplats i tabellen

Tre poäng i derbyt betyder att Gais behåller tredjeplatsen i tabellen. En placering som leder till Europaspel.

Är Gais på väg ut i Europa, William?

– Det är mycket möjligt, säger han med ett skratt.

– Man vet aldrig! Det är väldigt långt kvar. Men vi känner oss lika motiverade inför varje match, lika sugna på att vinna. Vi har en otroligt bra stämning i klubben och laget. Inför varje match har vi glömt den förra matchen, vi blickar framåt. Det gillar jag.

ANNONS

Axel Henriksson svar på frågan om Gais är i toppen för att stanna:

– Jag tycker vi har gjort det bra hittills. Men det är jättemånga tuffa matcher kvar och vi ska inte ta något för givet. Vi kommer behöva jobba hårt för att utveckla vårt spel, det finns mycket att utveckla, speciellt i det offensiva spelet.

– Fortsätter vi vara med i matcherna så här kommer vi fortsätta ta poäng i allsvenskan, säger Axel Henriksson.

Så startade lagen i derbyt:

Gais (4–3–3): Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Robin Frej, Robin Wendin Thomasson (40’ Anes Cardaklija) – Axel Henriksson (61’ Amin Boudri), Joackim Åberg (46’ Harun Ibrahim), William Milovanovic (76’ Edvin Becirovic) – Gustav Lundgren, Jack Cooper-Love (61’ Alexander Ahl-Holmström), Mervan Celik.

Häcken (4–3–3): Andreas Linde – Valgeir Fridriksson (73’ Axel Lindahl), Even Hovland, Marius Lode, Adam Lundkvist (73’ Jacob Barrett Laursen) – Mikkel Rygaard (61’ Pontus Dahbo), Simon Gustafson, Romeo Amane – Amor Layouni, Srdjan Hrstic (46’ Edward Chilufya), Julius Lindberg (46’ Zeidane Inoussa).

LÄS MER:Häckens Julius Lindberg om att möta Gais

LÄS MER:Ratades av Häcken – nu gör Henriksson, Åberg och Milovanovic succé i Gais

LÄS MER:Regionens söner kärnan i Gais allsvenska framgångssaga

ANNONS