Häckens Julius Lindberg om att möta Gais

Häcken mot Gais. Julius Lindberg mot sitt gamla lag.
Då räknar han med ett kyligt mottagande från supportrarna på Gamla Ullevi.
– Ska ni verkligen bua mig, efter fyra år i Gais där jag var en stor anledning till att ni gick upp i allsvenskan?, undrar han inför matchen.

ANNONS

Julius Lindberg, 25, valde att lämna Gais för Häcken inför säsongen.

Flytten saknade inte dramatik.

Redan i somras kunde GP avslöja att det utgående kontraktet med Gais inte skulle förlängas och att Lindberg redan då var överens med Häcken.

Det rörde upp känslor hos supportrarna. Dels eftersom han lämnade gratis, dels, åtminstone inledningsvis, för att han spelade kvar säsongen med Gais. Det yttrade sig bland annat genom pikar på sociala medier och burop på läktaren, som ju längre säsongen gick dock lugnades ner.

Julius Lindberg: ”Roligaste matchen i år”

Under lördagen ställs Gais och Häcken mot varandra i ett hett Göteborgsderby på Gamla Ullevi.

Av naturliga skäl riktas då strålkastarljuset på Julius Lindberg igen – som för första gången ställs mot sitt gamla lag.

ANNONS

– Det känns speciellt. För mig är det den roligaste matchen i år, utan tvekan, säger han om att möta Gais.

En stor anledning till att det ska bli kul är flertalet vänner han har i klubben.

– Vi umgås mycket på fritiden. Det har varit tajta matcher den senaste tiden och vi har inte hunnit prata jättemycket om att möta varandra, men vi har sagt att det ska bli kul. Speciellt som sagt ... och det kommer nog kännas lite skumt.

– De har sagt att de ska sparka ner mig, men vi får se hur det blir med den biten, fortsätter han med glimten i ögat.

Ställs mot bästa vännen

Som vänsterytter kommer Julius Lindberg ställas mot Gais farliga högerkant, där bland annat vännerna August Wängberg och Gustav Lundgren håller till.

– Det kommer bli en kamp. Jäkligt kul ska det bli – och ”Agge” ska se upp, säger Häckenspelaren.

En annan av de där kompisarna som finns på motståndarsidan är Joackim Åberg.

Gais-mittfältaren kan inte nog betona hur mycket han ser fram emot att få möta Julius Lindberg.

– Det ska bli skitkul. Vår relation är superbra. Vi är tajta, har kontakt varje dag. Vi har gjort två resor ihop, i sommar ska vi i väg igen. Det blir Frankrike, till Nice. ”Gurra” (Gustav Lundgren) ska också med, säger Åberg och berättar vidare att han försökt pressa Lindberg på information om Häcken inför derbyt.

ANNONS

– Vi har skämtat lite, att han ska ge mig info, men det ville han inte göra. Han har försökt fiska av mig också, men inte lyckats. Sedan har han väldigt bra koll på oss ...

Inför säsongen var Lindberg ute i media och pratade om att det var ”en helt annan nivå” på BK Häcken jämfört med klubbarna han varit i tidigare.

Åberg och flera andra i Gais tog del av utspelen.

Han ler när det kommer på tal.

– Vi ligger före dem nu va …? Vi får helt enkelt se på lördag om det stämmer eller inte, säger Åberg.

Inställd på kyligt mottagande

Förutom en speciell match känslomässigt räknar Julius Lindberg även med ett speciellt mottagande på Gamla Ullevi.

– Gais supportrar lär bua. Jag tror en del kommer bua bara för att det är kul att hetsa, medan andra kanske buar för att de fortfarande är besvikna på hur situationen blev när jag lämnade, säger Lindberg.

25-åringen har redan förberett sig på hur han ska vända ett sådant scenario till något positivt.

– Det kommer bara trigga mig i så fall, säger han och fortsätter:

– Lite som: ”Ska ni verkligen bua mig, efter fyra år i Gais där jag var en stor anledning till att laget tog sig upp i allsvenskan?” ... när jag tänker på det känner jag att det kommer trigga mig.

ANNONS

Imponerad över nykomlingarna: ”All kredd till Gais”

Som nykomlingar i allsvenskan har Gais imponerat med fina resultat som tagit laget till toppskiktet i tabellen, där de just nu ligger trea. Häcken ligger två placeringar nedanför, på femteplats.

Julius Lindberg är imponerad över sitt förra lag – men inte förvånad.

– Jag vet hur stark gruppen och laget är. Det förvånar mig inte att det gått bra, även om det så klart var ovisst hur det skulle gå när serien startade. De spelar inte exakt på samma sätt som förra året utan anpassar sig mer efter motstånd nu.

– De har gjort det skitbra, all kredd till Gais, fortsätter han.

Julius Lindberg utvecklades mycket under Fredrik Holmbergs ledarskap. Han berättar hur Gaistränaren och Häckentränaren ”Paco” Johansen skiljer sig som tränare.

– ”Fidde” är extremt bra med människor och på att få ihop en grupp, samtidigt som han har bra tränartänk. Han är väldigt strukturerad hur saker och ting ska vara, säger han om sin förre tränare.

– ”Paco” är annorlunda där och han är väldigt, väldigt bra med små detaljer och hur saker påverkas av andra grejer. En stor fotbollsmänniska. ”Fidde” är lite mer strukturell medan ”Paco” har fler dimensioner, skulle jag säga.

Sist: Hur ser du på era chanser att slå Gais?

ANNONS

– Väldigt goda. Vi har jättebra möjligheter att vinna matchen. Vi är ett jäkligt bra lag när vi kommer upp i vår nivå och når vi den kommer vi vinna matchen.

Matchguide: Gais – BK Häcken

Vad: Allsvenskan, omgång elva

Var: Gamla Ullevi.

När: Lördag, 16:00.

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play.

Det gäller: Häcken kommer närmst från 2–2 mot serieledaren Malmö FF. Gais vann sin senaste match mot Elfsborg. Nu väntar ett toppmöte mellan tabelltrean och tabellfemman i ett hett Göteborgsderby.

Läget i lagen:

Gais: Samtliga spelare utom Egzon Binaku deltog under lagets sista träning inför derbyt. Vänsterbacken dras med en knäskada. Filip Beckman, som har haft problem med höften och inte spelat alls i år, tränar numera för fullt men väntas inte spela match förrän efter sommaruppehållet. Richard Friday (korsband) är med i allt större delar av den kollektiva träningen men har en bit kvar till dess att han är matchaktuell.

BK Häcken: Zeidane Inoussa ströks sent ut matchtruppen mot MFF – men är nu tillbaka på riktigt. Nikola Zecevic, Isak Brusberg och Jeremy Agbonifo är fortsatt skadade och inte tillgängliga för matchen.

LÄS MER:Ratades av Häcken – nu gör Henriksson, Åberg och Milovanovic succé i Gais

LÄS MER:Häckens Julius Lindberg: ”Jag har redan blivit bättre”

LÄS MER:Se höjdpunkterna från Häckens dramatiska match mot Malmö

ANNONS