Zlatan Ibrahimovic har tränat med landslaget två gånger sedan han återvände efter 4,5 år utanför. På torsdagen kan han göra comeback i VM-kvalet mot Georgien.
Zlatan Ibrahimovic har tränat med landslaget två gånger sedan han återvände efter 4,5 år utanför. På torsdagen kan han göra comeback i VM-kvalet mot Georgien. Bild: Bildbyrån/GP

Fem punkter inför Sveriges VM-kval mot Georgien

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i fotbollslandslaget. Vad betyder det för kvällens VM-kval och det kommande EM-slutspelet? Och hur tänker Janne Andersson kring luckan i backlinjen? Här är fem punkter inför torsdagens VM-kval mot Georgien på Friends arena.

ANNONS
|

Det här betyder Zlatans återkomst

Sverige kan mycket väl ha EM:s skyttekung i sin trupp och nej, jag tänker inte på Zlatan Ibrahimovic. Däremot på en 21-årig yngling från Solna som numer spelar sin fotboll i Real Sociedad och är sexa i La Ligas skytteliga på tolv mål. Jag såg honom i den otacksamma uppgiften att spela fotboll utan boll mot Barcelona häromdagen, men noterade också hur Isak med sin snabbhet kan skapa målchanser ur nästan ingenting.

Jag tänker delvis på matchen mot Spanien i EM:s gruppspel, men också längre fram i turneringen, där Alexander Isak (eller Robin Quaison) intill Zlatan Ibrahimovic kan kombinera sig fram till intressanta lägen mot bättre motstånd; Zlatan tar smällen och sätter passningarna, Isak gör målen.

ANNONS

Jag vill inte sätta onödig press på landslagets nästa stjärna, men har känslan av att han är redo för ett mästerskapsgenombrott redan i sommar. Under onsdagens pressträff gav han dessutom ett väldigt avslappnat intryck, även när frågorna handlade om att Barcelona har visat intresse för svensken.

LÄS MER: Jannes alternativ – så kan Zlatan användas i EM

Vem ska spela intill Victor Nilsson Lindelöf?

Frågan känns möjligen avlägsen och onödig att ställa, men faktum är att svaret inte är helt självklart och sannolikt är något som gäckar Janne Andersson. Sedan han tog över landslaget har det givna mittbacksparet varit Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf med Pontus Jansson som tydlig backup.

Efter att ha lyssnat på ”Granen” under tisdagens presskonferens på Friends Arena är jag långt ifrån säker på att han hinner tillbaka i den form som krävs för att leda den svenska backlinjen i EM. Att han kommer göra allt han kan råder det ingen tvekan om, men vad säger kroppen? Och vad innebär spel i superettan för möjligheten att toppa formen?

LÄS MER: Gais vill se bojkott av Qatar-VM

I nuläget framstår Marcus Danielson som ett rimligt alternativ. Samtidigt är den tidigare djurgårdaren ett tämligen oprövat kort i Jannes landslag och därmed på sätt och vis en chansning. Dessutom saknas han i Stockholm på grund av tuffa kinesiska karantänsregler.

ANNONS

Kan Filip Helander vara Jannes man i sommar? Jag tror inte det. Däremot är hans sannolikt med i truppen om inte Joakim Nilsson passerar honom på målsnöret. Även när det gäller Nilsson talar vi om ett oprövat kort – och sådana bör undvikas i backlinjer på mästerskap. Kvar finns Pontus Jansson och Marcus Danielson, där jag undrar om inte Danielson i slutändan drar det längsta strået.

Överflödets – och Kulusevskis (?) – förbannelse

Bredd är av godo, spets ännu bättre. Just nu förfogar Janne Andersson över en landslagsgeneration och en kommande mästerskapstrupp där kvaliteten kommer tvinga honom att offra europeiska toppspelare i startelvan. Det ställer extra krav på en förbundskapten som byggt sin framgång på organisation och struktur. Under höstens Nations League såg vi en tydlig riktningsförändring. Sverige försökte plötsligt föra matcher mot Europas toppnationer.

Det är ett tecken på att Janne Andersson – även under EM – vill ha in så mycket konstruktivitet och individuell kvalitet som det bara är möjligt. Jag har dock väldigt svårt att se att denna iver skulle gå ut över det centrala paret Olsson/Ekdal. Men hur håller man Dejan Kulusevski utanför ett EM-lag? Och hur motiverar man för VM:s bäste svensk Viktor Claesson att han inte får vara med? Lika svårt är det att svara på frågan vad en bänkning av Emil Forsberg skulle innebära.

ANNONS

Situationen går att beskriva som ett överflödets förbannelse, men lika mycket en fantastiskt bra fotbollstrupp där rotation är en del av spelet.

LÄS MER: Marcus Berg skadad – tvingas stå över VM-kvalet

Oron efter Marcus Bergs skada

Med facit i hand hade det varit spännande att se vad Jordan Larsson hade kunnat åstadkomma under den här samlingen. Marcus Berg vet förbundskaptenen redan var han har. Efter att ”Mackan” under onsdagen kastat in handduken är Sverige en anfallare kort under en samling som innehåller tre matcher.

Janne Andersson ångrar inte sitt beslut och gladdes under presskonferensen över Jordan Larssons framgång i Ryssland. Förbundskaptenen lugnar samtidigt eventuellt oroliga med att både Emil Forsberg och Dejan Kulusevski går att använda som anfallare.

LÄS MER: Marcus Berg bekräftar: ”Vi har talat en hel del”

Utebliven VM-kvalfeber

Våren är här. Det blir sedan coronautbrottet i vanlig ordning ingen publik vid torsdagens VM-kvalmatch. Fotbollstemperaturen påverkas och Janne Andersson uttryckte att det har blivit tråkigare att ha ”världens roligaste jobb”.

Mycket har förändrats de senaste tolv månaderna. Sebastian Larsson tror att han i framtiden kommer resa mindre medan Janne Andersson förutspådde att han kommer sprita händerna resten av livet. Alla är inte lika förändringsbenägna. Ett besök på T-Centralen i Stockholm kan få vem som helst att tro att pandemin sedan länge är över.

ANNONS

En sak är att vara trött på covid-19, en annan att ställa sig över de restriktioner allas våra liv begränsas av. Särskilt när smittspridningen på nytt ökar. Skärpning Sverige, skärpning Stockholm!

LÄS MER: AIK-stjärnans hemvändartips till Blåvitt: ”Titta på oss”

ANNONS