2015 spelade Sebastian Larsson EM-kval ihop med Marcus Berg och Oscar Wendt mot Montenegro. Efter EM möts de i allsvenskan.
2015 spelade Sebastian Larsson EM-kval ihop med Marcus Berg och Oscar Wendt mot Montenegro. Efter EM möts de i allsvenskan. Bild: JOEL MARKLUND

Sebastian Larsson om IFK Göteborgs hemvändarstrategi

Fotbollslandslagets nye lagkapten Sebastian Larsson tror stenhårt på IFK Göteborgs hemvändarstrategi där Marcus Berg och Oscar Wendt ansluter i sommar.
– Jag är säker på att ”Mackan” kommer göra det väldigt bra, säger 35-åringen.

ANNONS
|

Det var i slutskedet av onsdagens presskonferens inför torsdagens VM-kval mot Georgien på Friends Arena i Solna som landslagets nye lagkapten i Marcus Bergs frånvaro fick frågan om vad som är avgörande för att en hemvändare ska lyckas i allsvenskan.

LÄS MER: Marcus Berg skadad – tvingas stå över VM-kvalet

IFK Göteborg har i juli åtta kontrakterade hemvändare i truppen: Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson, Robin Söder, Tobias Sana, Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Marcus Berg och Oscar Wendt.

”Ha något att bidra med”

Sebastian Larsson kom sommaren 2018 själv hem till Sverige, allsvenskan och AIK efter 15 år utomlands. Redan första året fick han vinna SM-guld med Solnaklubben. I fjol anslöt landslagskompisen Mikael Lustig från Gent. Tillsammans har båda visat hög klass och höjt nivån på AIK:s allsvenska prestationer.

ANNONS

LÄS MER: Blåvitts alla hemvändare – sedan 1974

– I grund och botten ska du komma hem och spela fotboll av rätt anledning, att du känner att du har något att bidra med, om vi pratar resultat och prestationsmässigt, säger Sebastian Larsson.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det var väldigt viktigt för mig, när jag valde att jag ville hem till allsvenskan, det var att jag ville känna att jag kunde bidra fortfarande. Jag ville inte att det skulle vara för sent. För mig är det det absolut viktigaste, slår han fast.

”Kommer bli ett himla drag”

Han tar sig själv och landslagskompisen Mikael Lustig som exempel.

– Titta på oss. Micke kom förra året, bidrog otroligt mycket och gjorde det väldigt bra. Jag är säker på att ”Mackan” kommer göra det väldigt bra och Oscar som du säger.

Det finns ytterligare effekter av att profilstarka spelare återvänder till allsvenskan, menar Sebastian Larsson.

– Det skapar ett intresse. Det blir intressant och härligt. Förhoppningsvis den dagen vi kan få tillbaka publik i allsvenskan blir det ett himla drag igen.

LÄS MER: Så kan IFK Göteborg ställa upp med Berg och Wendt i laget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS