Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/GP
Bild: Bildbyrån/GP

Fem punkter inför BK Häckens säsong i damallsvenskan

Nyckelspelarna, svagheterna, den outnyttjade resursen, utmaningarna i nya miljön och bedömning av nyförvärven.
Här är fem punkter inför BK Häckens säsong i damallsvenskan.

Ny förening ger nya utmaningar

Det finns mycket bra med att Göteborg FC blev BK Häcken FF, kanske allra främst gäller det träningsfaciliteterna. Valhalla IP var inte värdigt Sveriges bästa fotbollslag. Gothia Park Academy och Bravida arena blir däremot perfekt för de regerande mästarna. Just 2021 är det andra saker som gäckar laget. Även om centrallinjen är densamma som 2020 är det mycket nytt som ska klaffa på kort tid. Hittills har Mats Grens lag visat att de är väl förberedda. Det är om inte annat finalplatsen i Svenska cupen ett bevis på. Man ska trots allt ha respekt för att det är första säsongen laget spelar som BK Häcken. Det är nya miljöer, nya relationer och delvis ny ledarorganisation.

LÄS MER: Spelet bakom nedläggningen – så hamnade Göteborg på Hisingen

Backuppsättning Häckens enda ”svaghet”

Den begränsade bredden på backuppsättningen kan bli ett problem. Mats Gren har valt att satsa på en trebackslinje. I den är i första hand Luna Gevitz, Emma Kullberg och Lotta Ökvist tänkt att ingå. Där bakom finns även Dylan Holmes, Elma Junttila-Nelhage, Nellie Nygren och senare Beata Kollmats att tillgå. Vem som helst förstår hur viktig Emma Kullberg är i denna försvarslinje. Vad händer om lagets försvarsklippa blir skadad?

LÄS MER: Häcken kan vinna dubbla cuptitlar – som första klubb någonsin

Riktigt starka nyförvärv trots tidsbrist

Det var snabba ryck när Göteborg blev Häcken under några veckor i vintras. Redan i mitten av december fick den tidigare sportchefen Lasse Svensson ”köpstopp” av dåvarande klubbledning Några av de tänkta nyförvärven hamnade därmed i andra miljöer. Mats Gren och Martin Ericsson fick slita hårt för att fylla luckorna efter de som lämnat. På radarn fanns bland annat Linda Sembrant. Hon valde att stanna kvar i Juventus. In kom istället bland annat danska landslagsspelaren Luna Gevitz, australiensiska landslagsspelaren Dylan Holmes, isländska anfallaren Dilja Zomers, serbiska mittfältaren Milica Mijatovic, svenska landslagsmittfältaren Johanna Rytting Kaneryd samt ytterbacken Lotta Ökvist från Manchester United. Dessutom återkommer Elin Rubensson efter mammaledighet och senare Beata Kollmats efter korsbandsskada. Summa summarum ett bra fönster för BK Häcken, att döma av försäsongsprestationerna sticker kanske framför allt Johanna Rytting Kaneryd ut.

LÄS MER: Uppoffringarna i jakten på guld: ”Får dåligt samvete”

LÄS MER: Nyförvärvet hyllar Häcken: ”Ett steg upp jämfört med Australien”

Jo, Blackstenius kan ännu bättre

Göteborg FC:s analys efter två raka andraplatser i damallsvenskan var hösten 2019 att det saknades en riktigt vass forward som backup till Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist. Den spelaren var Stina Blackstenius. När hon landade på Valhalla inför säsongen 2020 spetsades truppen rejält. Strul med skador och tuff konkurrens från Hammarlund och Blomqvist ställde till det för Blackstenius under debutåret i Göteborg. Trots en niondeplats i damallsvenskans totala poängliga 2020 (åtta mål och fyra assist) var bilden att det fanns mer att hämta från landslagsanfallaren. 2021 har Stina Blackstenius alla möjligheter att sätta ännu större avtryck i damallsvenskan än förra året – och därmed bli seriens bäste.

LÄS MER: Peter Bronsman om sin nya satsning: ”En markant skillnad”

De blir nyckelspelare hos de regerande mästarna

Flera av spelarna i BK Häcken siktar på en plats i sommarens OS-trupp. Av spelarna som känner sig kallade är flera också nyckelspelare i BK Häcken. Även om Elin Rubensson och Beata Kollmats kommer tillbaka efter barnafödande respektive korsbandsskada kommer andra spelare att bli viktigare som ledare. Två nyckelspelare blir Emma Kullberg i mittförsvaret och Filippa Angeldahl på mittfältet. Båda har presterat bra i landslaget när de har fått chansen och har hållit en jämn och hög nivå i klubblaget. Dessutom ska betydelsen av att BK Häcken har Sveriges bästa målvakt Jennifer Falk i truppen inte underskattas. Denna ”supernolla” var tungan på vågen i fjol och har kapacitet att fälla avgörandet även i år. Dessutom vill jag ”varna” för Johanna Rytting Kaneryd. Hennes förmåga att utmana och med fart bryta in i planen är närmast nog unik i damallsvenskan. Även hon kan bli guld värd för BK Häcken 2021.

LÄS MER: Häckens drag – flyttar upp fem

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.