Fem punkter efter BK Häcken-Varbergs Bois

Äntligen fick Häcken ordning på anfallsspelet, Erik Friberg tokhyllades av Andreas Alm, Daleho Irandusts återkomst och Martin Olssons EM-besked. Det här är Mattias Balkanders fem punkter efter Häckens 3–1-seger mot Varbergs Bois.

ANNONS
|

Helt klart en Andreas Alm-effekt

Att vara allsvensk fotbollstränare kan vara ett av de mest otacksamma och omöjliga uppdrag som finns. När lag vinner är det tack vare spelarna, när segrarna uteblir är det tränarens fel. I exemplet med BK Häcken 2021 stämmer det väl överens. Truppen bedömdes på förhand av samtliga experter tillhöra allsvenskan främsta, kanske till och med tillräcklig bra för att utmana om klubbens första SM-guld någonsin. Med undantag för någon enstaka insats i Svenska cupen blev utfallet något annat och mycket svagare än någon anat. Till slut var tålamodet och tron slut, men istället för att sparka Andreas Alm sålde Häcken honom till danska Odense där fotbollstränarens karriär fortsätter efter cupfinalen mot Hammarby på söndag.

ANNONS

LÄS MER:Irandust i efterlängtad comeback – fick vinna direkt

Häckens problem 2021 handlar inte om avsaknad av enskild och individuell kvalitet. Alla beståndsdelar för goda lagprestationer finns och har funnits hela året.

Det var först under en virvlande förstahalvlek mot Varberg i vårsäsongens sista försök det lossnade på riktigt. De löftesrika nyförvärven Bénie Traore och Tobias Heintz lyckades till slut med det kombinationsspel med Alexander Jeremejeff som Häcken sökt sedan starten. Plötsligt lyckades Patrik Wålemark löpa ifrån motståndarförsvarare som vi såg honom göra redan i fjol höstas.

Och jag kan inte hjälpa att jag tror att Häcken denna majkväll nådde punkten dit all vårsträvan riktats. En fungerande enhet, en väldisponerad grupp, ett energifyllt lag.

Ett skäl till att det till slut lossnade kan ha varit spelarnas insikt av att deras insatser har betydelse, att det inte bara är tränarens fel när en taktik inte fungerar, att de tog ansvar för helheten. Tidigare detaljerna inte hängt ihop, nu när stolthet, framtid och säsong stod på spel kom också spelet.

Trots att det var samma tränare som stod vid sidlinjen som tidigare.

LÄS MER:Efter krisstarten: BK Häcken har vunnit en fotbollsmatch

Jag skulle kalla det för en Andreas Alm-effekt.

Jag tror dessutom att den kan hålla i sig över Hammarbymatchen om en vecka. Nu vet Häckenspelarna vad de kan prestera som grupp.

ANNONS

Härligt med Irandust tillbaka i spel

Daleho Irandust är tillbaka efter sin segdragna skadeperiod, som innebar operation mot höftproblem och utebliven utlandsflytt till Frankrike. Vad som sker i framtiden står skrivet i stjärnorna. Kontraktet med Häcken går ut. Vill han ta chansen direkt? Eller skriva nytt kontrakt med Häcken som i så fall ger klubben en liten peng vid flytten? Oavsett vad var det härligt att se den tekniske fotbollsliraren tillbaka på planen igen. Han kan ännu bättre, kanske får han chans att visa det redan mot Hammarby på söndag.

Olsson lugnade Andersson genom GP

Martin Olsson tvingades kasta in handduken på uppvärmningen. Landslagsbacken har krigat sig tillbaka, spelat flera matcher med Häcken och blivit uttagen i Janne Anderssons EM-trupp. Den här kvällen höll det inte. För Janne Andersson och landslaget innebär det att båda vänsterbackarna är indisponibla för tillfället. Ludwig Augustinsson saknades för Werder Bremen när Bundesliga avslutades på lördagen på grund av ljumskproblem. På måndagen samlas landslaget i Båstad för ett första läger. Där är Martin Olsson inte med. I samtal med GP lämnar han ändå lugnande besked. Någon fara för EM är det inte. Då är den rutinerade backen med och kör för fullt.

Vad händer med Dahlberg sedan?

BK Häcken har alltid haft bra målvakter. Det är sedan gammalt. Mats Johansson och Christoffer Källqvist har ersatts av Peter Abrahamsson och nu Pontus Dahlberg. Med ett utgående låneavtal är framtiden för Älvängenmålvakten osäker. Han blir knappast kvar i Sverige, spel i Watford är såklart en möjlighet. Än så länge finns inget svar. Mot Varberg hade han inte jättemycket att göra, men gjorde det han behövde alldeles utmärkt.

ANNONS

Alms galna hyllning av Erik Friberg

När vi stod och pratade med Andreas Alm för sista gången efter en allsvensk fotbollsmatch som Häckentränaren stack en sak ut. Hans totala hyllning av mittfältaren Erik Friberg, som var tillbaka efter fem matchers frånvaro.

”Jag skulle säga att om Friberg spelar alla matcherna behöver de i alla fall inte mig som tränare. Med Friberg på planen tar Häcken många poäng. Det är och har varit en ynnest att ha honom i laget. Man blir glad av att se honom spela fotboll. Med honom på planen spelar vi Häckenfotboll.”

En stund senare fick Erik Friberg en chans att kommentera berömmet – och återgälda.

LÄS MER:Martin Olssons lugnande EM-besked – siktar på cupfinalen

”Han passar väl på nu innan han lämnar? Det är väl kul att få beröm. Sedan vet jag inte i dag om det var välförtjänt, det var en helt okej match.”

Fribergs respekt för Alm är stor. Det är heller ingen hemlighet.

”En av de bästa tränarna jag har haft. Han har gjort mycket bra. Det är dubbla finaler, Europaspel tre gånger. Han har gjort det jättebra och kan nog komma tillbaka till Häcken i framtiden.”

ANNONS