Häckens Erik Friberg jublar med Benie  Traore efter 1-0.
Häckens Erik Friberg jublar med Benie Traore efter 1-0. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Efter krisstarten: BK Häcken har vunnit en fotbollsmatch

BK Häcken har vunnit en allsvensk fotbollsmatch, Andreas Alms sista som tränare för klubben.
– Det var kul att ge Andreas det som sin sista match, säger spelaren Erik Friberg.

ANNONS
|

BK Häcken kom till spel utan avstängde lagkaptenen Rasmus Lindgren, men kunde glädja sig åt att både Erik Friberg och Daleho Irandust var tillbaka i truppen.

Erik Friberg, som inte spelat en allsvensk match sedan Malmö FF 18 april, spelade dessutom från start.

Det kunde dock inte den nyligen EM-uttagne Martin Olsson göra. Vänsterbacken var uppsatt som startspelare, men klarade inte av testet på uppvärmningen och ersattes av Oskar Sverrisson.

Han förväntas dock vara tillbaka i cupfinalen mot Hammarby på söndag.

Varberg fick en tuff start på matchen, först en skada och byte på mittbacken Jon Birkfelt efter en kvart, sedan målchansutvisning på Luke Le Roux efter att han störde Bénie Traores snabba omställning.

ANNONS

Startskottet på stark Häckenperiod

Domaren Mohammed Al-Hakijm gav först fördel, men tvekade sedan inte alls. Den efterföljande frisparken var bra slagen av Patrik Wålemark, men räddades vaket vid stolpen av Philip Mårtensson i Varbergsmålet.

Bara fyra minuter senare kom nästa olycka för gästerna. BK Häcken, som haft svårt att få till sitt vanligtvis kraftfulla kombinationsspel, väggspelade sig fram till 1-0. Framspelning Alexander Jeremejeff, kylig chip över Philip Mårtensson av den tidigare kritiserade yttern Bénie Traore.

Det blev startskottet på en stark Häckenperiod. 2-0-målet kom redan efter en halvtimme när Patrik Wålemark blivit fälld och Alexander Jeremejeff slagit in den efterföljande straffen.

3-0 var sedan nära både genom Johan Hammars ribbnick och Bénie Traores friläge. Istället blev det Tobias Heintz som via en tjusig lobb fick göra Häckens tredje mål i minut 37.

– Vi är glada att vinna. Det tog ett tag. Jag tycker vi ser starkare ut rent fysiskt, säger tränaren Andreas Alm.

I målet var Pontus Dahlberg nära att få hålla första nollan. Ett straffmål i andra halvlek ändrade på det. Hans framtid i klubben är osäker. Låneavtalet med Watford löper ut före den allsvenska omstarten i juli.

Irandust gjorde efterlängtad comeback

I andra halvlek gjorde Daleho Irandust comeback efter lång tids skadefrånvaro och visade stor spelglädje.

ANNONS

– Det var också för att se hur många minuter han kan orka i en cupfinal. Vi ville dra en rövare och testa om det gick, det gick okej. Vi får se på träningen nästa gång om det har gett honom en boost eller inte, säger Andreas Alm.

Matchen slutade 3-1 till BK Häcken.

En förklaring till segern var Erik Fribergs fina mittfältsspel, i kombination med att det även lossnade för nya offensiva krafterna Tobias Heintz och Bénie Traore. Dessutom var högeryttern Patrik Wålemark mycket framstående.

Segern är den första för BK Häcken i allsvenskan sedan 3-0 mot Örebro 29 november i näst sista omgången 2020.

Kanske går segern att se som en liten Andreas Alm-effekt, Häckentränaren som i förra veckan meddelade att han lämnar klubben för uppdrag i danska Odense vid månadsskiftet.

– Jag är inte ute ur den här bubblan än. Det var den sista matchen 17.30 en söndag, vi spelar 14.30 nästa söndag. Det är en match kvar. Jag kommer inte att checka ut förrän den är slut. Förhoppningsvis med ett större leende än i dag, säger Andreas Alm.

BK Häcken tippades inför säsongen som en av huvudutmanarna till Malmö FF om SM-guldet. Efter vårsäsongens åtta matcher har Hisingsklubben sex poäng och är sist i allsvenskan.

ANNONS

På söndag väntar cupfinal mot Hammarby och chans till en historisk klubbdubbel då damlaget nyligen vann Svenska cupen.

Hur ser du på cupfinalen mot Hammarby?

– Det är den största chansen till en titel vi har i år. Så kan man säga, säger Andreas Alm.

I god tid före omstarten 14 juni beräknar Häcken ha en ny tränare på plats.

Under EM-uppehållet kommer BK Häckens träningsanläggning att användas av den svenska EM-truppen som basläger.

Så startade BK Häcken

Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Johan Hammar, Oskar Sverrisson – Erik Friberg, Gustav Berggren – Patrik Wålemark, Tobias Heintz, Bénie Traore – Alexander Jeremejeff.

ANNONS