Efter coronakaoset – landslaget kallar in extraspelare

Det svenska landslaget agerar efter de två positiva covid-19-testen. Sex extraspelare har kallats in – en av dem kunde faktiskt ha varit Zlatan Ibrahimovic.
– Det är klart att jag gjorde extra check, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

I tisdags meddelade det svenska landslaget att både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testat positivt för covid-19. Ingen av de två kommer därmed komma till spel i EM-premiären mot Spanien den 14 juni. Karantän pågår.

Under onsdagen konstaterade förbundskapten Janne Andersson att det inte var aktuellt att plocka in några ersättare. Ett dygn senare hade han dock svängt en aning i frågan. På torsdagens presskonferens meddelade landslagsledningen att de har valt att kalla in sex extraspelare som kommer träna vid sidan om den ordinarie EM-truppen i Göteborg och stå till förfogande om de skulle behövas.

Sedan tidigare har Spanien, som också har två corona-fall i spelartruppen, gjort på samma sätt. De har 17 spelare som tränar i en reservbubbla.

ANNONS

LÄS MER:Coronakaos inför EM-premiären – detta gäller

De sex spelare som Sverige har valt att kalla in är Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Isaac Kiese Thelin och Jesper Karlsson. Tillsammans kommer de tränas av Poya Asbaghi, U21-landslagets förbundskapten, under fredag till söndag.

– I tisdags var vår röriga dag med två positiva testresultat. I går (onsdag) utvärderade vi situationen och kollade vad vi kan göra för att täcka ännu mer framöver. Det ledde fram till att vi tog beslutet att vi ska skapa en reservbubbla. Spelarna kommer bo på hotellet helt isolerade. De kommer vara helt för sig själva, inte träffa varandra. De är i sitt rum och äter. Sedan därifrån kommer de träna nere på träningsplanen. De kommer ha separat materialrum och så vidare, säger förbundskapten Janne Andersson och förklarar varför valet föll på just de sex spelarna:

– Det är spelare som har varit med oss tidigare och som var väldigt nära att komma med i ursprungsläget. Jag är väldigt glad över att de här sex hade möjlighet att komma, det var inte självklart. Jag kunde inte kräva att de skulle sitta hemma och vänta på att jag skulle ringa.

Zlatan Ibrahimovic tillfrågad

Efter det berättade Janne Andersson att det enbart var just de sex spelarna som han hade tagit kontakt med.

ANNONS

Sedan ändrade han sig. Zlatan Ibrahimovic, som skadade sig inför EM-uttagningen, hade fått ett samtal också.

– Det är klart att jag gjorde en extra check för att se hur det går för hans rehab, bara för säkerhets skull. Men han är inte så långt fram, säger Janne Andersson.

Därmed var superstjärnan inte aktuell.

LÄS MER:Janne Anderssons hyllning av Sveriges EM-bas

De sex spelarna kan, om det skulle bli aktuellt, kliva in i den riktiga EM-bubblan på tisdag. Alltså efter Spanien-matchen. Janne Andersson förklarar:

– Vi kör med den marginal som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Det är test, isolering i fem dagar, nytt test – sedan kan de komma in i bubblan. Det är omständigheterna som styr.

Men redan på söndag kväll, senast 24.00, ska landslagsledningen skicka in den slutgiltiga EM-truppen till UEFA. Fram dit får man, när det gäller allvarliga skador eller sjukdomar" (som covid-19) göra obegränsat antal ändringar i truppen. Efter det? Inga – om det inte rör en målvakt.

– Söndag kväll kommer de här sex antingen bli signade bland de 26 spelarna eller så åker de hem om det är så att vi har en hel och frisk 26-manna trupp. Det är de väldigt väl medvetna om också. Jag sa till dem: "Det blir isolerade dagar så ta med filmer". Jag tänkte att det var som förr med VHS, men man har väl det på datorn nu, säger Janne Andersson.

ANNONS

Vad gäller status på den svenska EM-truppen just nu så tränade alla, förutom Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg, för fullt under torsdagen. Pontus Jansson var alltså tillbaka efter att ha känt sig hängig.

Se presskonferensen nedan:

ANNONS