Mattias Svanberg (till höger) fick lämna landslagets träning i Göteborg efter att ha testat positivt för covid-19.
Mattias Svanberg (till höger) fick lämna landslagets träning i Göteborg efter att ha testat positivt för covid-19. Bild: Erik Simander/TT

Coronakaos inför EM-premiären – detta gäller

Sveriges Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testat positivt för covid-19. Även Spanien har två bekräftade fall i truppen. Det är coronakaos inför måndagens EM-premiär i grupp E – så här är läget just nu.

ANNONS

Vad har hänt?

Dejan Kulusevski följde inte med den övriga EM-truppen till Göteborg i tisdags då han innan avfärden från Stockholm testat positivt för covid-19. Läkaren Anders Valentin berättade att Juventus anfallsstjärna troligen smittats innan Sverige gick in i sin EM-bubbla i mitten av förra veckan.

Senare på eftermiddagen fick Bolognamittfältaren Mattias Svanberg lämna den svenska träningen efter att även hans testsvar visat sig vara positivt. Båda spelarna missar EM-premiären mot Spanien i Sevilla på måndag.

Hur har Sverige agerat?

Sverige säger sig ha följt Europeiska fotbollsförbundets protokoll och förhåller sig till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer så länge truppen är kvar i Sverige. Men efter de positiva testsvaren har landslaget skärpt rutinerna.

ANNONS

Den redan frekventa testningen utökas till dagliga snabbtester samt fler PCR-tester, teorigenomgångar kommer genomföras i mindre grupper, spelarbehandlingar tidsbegränsas och flyttas om möjligt utomhus, gemensamma aktiviteter inomhus ställs in, mindre resande i buss och vistelse tillsammans inomhus begränsas ännu mer.

Hur var reaktionerna?

Beskedet möttes av kritik mot den ledighet som Sverige gav truppen innan EM-bubblan. Efter landskampen mot Finland fick truppen en tre dagar lång ledighet innan den strikta bubblan inleddes.

Innan beskedet om att även Svanberg hade testat positivt menade Janne Andersson att det var rätt beslut att ge spelarna ledigt innan mästerskapet. Han uttryckte även en viss oro för hur detta kunde utvecklas. Under onsdagen beskrev förbundskaptenen tisdagen som en tung dag.

Är den svenska truppen vaccinerad?

Två spelare är fullvaccinerade och ytterligare en har fått en dos. Dessutom har några spelare antikroppar och enligt Anders Valentin är en tredjedel av truppen skyddad i någon mån.

Till skillnad får Spanien så kommer inte Sverige att snabbvaccinera EM-truppen inför mästerskapet. På tisdagens presskonferens sade Anders Valentin att han inte tycker att det är moraliskt försvarbart att friska idrottsmän går före riskgrupper i vaccinationskön.

Kan Sverige ersätta de smittade spelare?

Innan ett land har spelat sin första match i EM får spelare bytas ut från den trupp som är anmäld till mästerskapet om spelaren drabbats av "allvarliga skador eller sjukdomar". Dit räknas spelare som har testat positivt för covid-19 eller bedöms ha varit i närkontakt med en coronasmittad person.

ANNONS

Janne Andersson meddelade under onsdagens presskonferens att han inte bett någon spelare att vara "stand by" för att eventuellt kallas in som ersättare.

Spanien har till exempel kallat in 17 spelare i en reservbubbla i fall någon spelare skulle behöva ersättas.

Kan en spelare som strukits komma tillbaka?

För att en spelare ska kunna ansluta måste en annan strykas ur EM-truppen. En spelare som strukits ur truppen får inte ansluta på nytt om denne skulle hinna tillfriskna innan turneringens slut.

Måste matchen spelas på utsatt tid?

Så länge bägge länders halva 26-mannatrupper, alltså 13 spelare (varav minst en målvakt), är tillgängliga så ska matchen spelas på utsatt tid. Det vill säga att spelarna ska vara utanför karantän och uppvisa ett negativt coronatest.

Skulle däremot ett land inte kunna ställa upp med 13 spelare kan matchen flyttas fram i upp till 48 timmar.

Kan Sverige förlora på WO?

Går det inte att spela matchen på utsatt tid eller 48 timmar framåt så ska Uefas disciplinnämnd besluta vilket land som bär ansvaret för att matchen inte kan spelas och utdöma en 3–0-seger till det andra landet.

ANNONS