Jon Dahl Tomasson.
Jon Dahl Tomasson. Bild: ED SYKES

Det skriver danska medier om Jon Dahl Tomasson

Det är inte konstigt att Sverige måste vända sig till Danmark för att få tag i ny förbundskapten. Det menar i alla fall danska fotbollsjournalister.
– De måste vara blågula av avund när de blickar ut över Öresund och på den framgång som dansk fotboll har – samtidigt som de själva glider bakåt på både klubb- och landslagsnivå, menar Lasse Vøge som är fotbollskrönikör på BT.

ANNONS
|

Under måndagen stod det klart att Jon Dahl Tomasson tar över det svenska herrlandslaget i fotboll.

BT:s sportkrönikör Lasse Vøge menar att det är förståeligt att svenskarna valt en dansk som förbundskapten.

– De måste vara blågula av avund när de blickar ut över Öresund och på den framgång som dansk fotboll har – samtidigt som de själva glider bakåt på både klubb- och landslagsnivå, säger han till BT.

Han förklarar vidare att Jon Dahl Tomasson står inför en stor utmaning både gällande fotbollen och svenskarnas hjärtan.

– Det ska bli spännande att se om Jon Dahl klarar av den stora uppgiften som väntar. Det krävs mer än bara skicklighet som fotbollstränare för att få svenskarna att älska sitt landslag igen.

ANNONS

”Därför får han jobbet”

Det är första gången som Sverige har en utländsk förbundskapten. Efter det bekräftade beslutet skriver Kasper Aleksander Thrane på DR:s hemsida att det är den höga professionalismen hos danska tränare som gjort dem till en eftertraktad exportvara i Fotbollseuropa.

Han ger fler exempel på tränare som gått nyligen fått uppdrag utomlands och nämner bland annat två exempel från Tyskland: Bo Henriksen som gått till Mainz 05 och Jess Thorup i Augsburg.

Enligt fotbollsexperten Morten Bruun på TV2 Sport är det inte 47-åringens erfarenhet som assisterande tränare i Danmark som gjort att han landat tjänsten, utan hans kunskap om Sverige.

– Svenskarna känner Jon Dahl som en framgångsrik Malmö FF-tränare. Det är därför han får jobbet. Det är för vad han har gjort för svensk klubbfotboll både nationellt och internationellt, säger han till TV2 Sport.

Bruun tror att Dahl Tomasson har goda möjligheter att lyckas i sitt uppdrag.

– Jag tycker att det är mycket spännande. Det är ett stort jobb som han har fått. Det är en stor utmaning, men laget ska inte vara med i EM och dom är nedflyttade till tredje divisionen i Nations League, så det finns goda möjligheter till framgång.

ANNONS

LÄS MER:Jon Dahl Tomasson ny förbundskapten

LÄS MER:Det här väntar Tomasson på nya jobbet

LÄS MER:Källström om Tomasson: "Rätt man på rätt plats"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS