Arne Slot om Liverpool: ”Bara en fråga om när”

Liverpool kliver in i en ny era efter nio framgångsrika år under Jürgen Klopps ledning. Allt tyder på att Feyenoords Arne Slot blir mannen att efterträda Klopp på Anfields tränarbänk under kommande säsong.
– Ibland i livet dyker möjligheter upp som du bara måste lyssna till. Jag har tagit mitt beslut och det kommer offentliggöras inom de kommande dagarna eller veckorna, säger Slot.

ANNONS
|

Fansen upplever en känslofylld vår på Anfield när Jürgen Klopp gör sina sista veckor som manager för Liverpool FC.

Klopp har under sina nära nio år i Liverpool blivit en av klubbens allra största – en manager värd att nämnas i samma andetag som storheter som Bill Shankly, Bob Paisley och Kenny Dalglish. Trots att han stångats mot en formidabel motståndare i Pep Guardiolas Manchester City transformerade Klopp ett framgångsmässigt svältfött Liverpool till ett lag som vunnit allt – en första Premier League-titel på 30 år, en Champions League-titel, samt båda inhemska cuperna.

När Liverpool vann Carabao Cup i februari såg det ut som att Klopp kunde gå en extraordinär avslutande vår till mötes med en kvadrupel på spel, men de senaste veckorna har verkligheten kommit i kapp. Liverpool åkte ur FA-cupen i en galen match mot Manchester United, kraschade ur Europa League mot Atalanta och Klopps lag har även fallit undan i Premier League-toppen, där City och Arsenal nu gör upp om titeln.

ANNONS

Klopps farväl återstår, men Liverpool har redan börjat blicka mot framtiden – och allt tyder på att Klopps ersättare på Anfield heter Arne Slot.

Än så länge är flytten till Liverpool inte officiellt presenterad, men efter söndagens 5–0-seger hemma mot PEC Zwolle på De Kuip vinkade Slot farväl till Feyenoords supportrar – som hyllade honom som en hjälte. Hela arenan skanderade Slots namn, och efter slutsignalen ekade You’ll Never Walk Alone över De Kuip.

– Jag är inte orolig över om det kommer gå igenom. Frågan är bara när det kommuniceras, sa Slot efteråt.

Arne Slot växte upp i Bergentheim, en liten by i det nederländska bibelbältet, och tillbringade sin spelarkarriär i mindre klubbar som FC Zwolle, NAC Breda och Sparta Rotterdam innan han inledde sin tränarbana i Cambuur och AZ. 2021 hämtades Slot till Feyenoord, och han blev snabbt populär bland supportrarna i Rotterdam.

Slot kom till ett lag utan pengar och tydlig spelidentitet, som slutat femma i Eredivisie och halkat hopplöst efter rivalen Ajax. Perfektionisten och arbetsnarkomanen Slot gjorde avtryck direkt och började forma ett lag med distinkt profil. Första säsongen tog han Feyenoord till en tredjeplats i ligan och final i Europa Conference League. I fjol vann Feyenoord Eredivisie för blott andra gången under 2000-talet och 2023/24 rundar han av tiden i Rotterdam med en cuptitel och en andraplats i ligan, bakom suveräna PSV Eindhoven.

ANNONS

Påminner om Klopps spelidé

Feyenoords sätt att spela fotboll de senaste säsongerna och likheterna med Klopp pekas ut som den främsta anledningen att Liverpool valt just Slot. 45-åringen föredrar en väldigt anfallsinriktad stil, byggt på ett aggressivt presspel. Sedan 2021 har inget lag i Europas toppligor vunnit boll på offensiv planhalva lika ofta som Feyenoord. Klopps Liverpool är god tvåa på listan – och tysken tycks se Slot som en god efterträdare.

– Jag är inte involverad i processen, men om valet faller på honom och han vill ta jobbet så finns det mycket jag gillar. Jag gillar sättet hans lag spelar fotboll och allt jag hör om honom som person tyder på att han är en bra kille, säger Klopp.

För Liverpool väntar nu gott om utmaningar. Michael Edwards är tillbaka i sportchefsrollen och en ny ledarstab – utan högt skattade Pep Leijders, Peter Kraweitz och Vitor Matos – ska formas runt Slot. Truppen har förvisso redan genomgått en föryngring, men framtiden för bärande spelare som Mohamed Salah, Virgil van Dijk och Trent Alexander-Arnold är alltjämt oviss.

Och trots Klopps positiva ord så är inte alla helt övertygade om att Slot är rätt man för jobbet.

– De senaste nio åren har Liverpool haft en av världens två bästa tränare. Nu tar de en chansning på att hitta nästa stora tränare, snarare än att anställa ett beprövat namn, säger forne Liverpool-kaptenen Jamie Carragher till The Telegraph.

ANNONS

Helgens hetaste

Celtic – Rangers

Hela Glasgow och Skottland riktar blickarna mot lördagens Old Firm där gamla antagonisterna Celtic och Rangers stångs om den skotska ligatiteln. Brendan Rodgers Celtic toppar skotska Premier League, tre poäng före Paul Clements Rangers, som ska försöka greppa sista halmstrået och skapa nerv i titelstriden borta på Celtic Park.

Lördag 13.30, Viasat Fotboll

Manchester United – Tottenham

Blir det Manchester United eller Tottenham som för första gången får lyfta FA-cuppokalen mot Londonhimlen under söndagskvällen? Robert Vilahamns Spurs, med Amanda Nildén och Matilda Vinberg i truppen, tar sig an Marc Skinners United, som slutade tvåa i WSL i fjol, i finalen på Wembley Stadium.

Söndag 15.30, Viaplay

Manchester United – Arsenal

Arsenals jakt på Premier League-titeln – en furiös kamp mot Manchester City, som är en poäng bakom Arsenal med en match till godo – går vidare på Old Trafford. Mikel Artetas lag har radat upp fyra segrar i följd när man nu möter ett formsvagt, skadedrabbat Manchester United där Erik ten Hag är under massiv press efter måndagens storförlust, 0–4, mot Crystal Palace.

Söndag 17.30, Viasat Sport Ultra

LÄS MER:Skandalerna raserade livet för Paul Pogba

LÄS MER:Phil Foden kan bli säsongens spelare i Premier League

LÄS MER:Tonårsstjärnorna är ljuset i Barcelonas mörker

ANNONS