Åkte ur danska ligan med Horsens – nu tar Jens Askou över IFK Göteborg

Jens Askou, 40, är presenterad som ny tränare för krisande IFK Göteborg.
Nu ska han rädda klubben från en degradering – med höga krav och lärdomar från en färsk nedflyttning i ryggen.
– Ramarna för succé finns där – nu måste vi lyfta allt innanför ramarna för att få succé, säger han.

ANNONS
|

Efter att Mikael Stahre fått lämna IFK Göteborg den 8 mars har de tidigare assisterande tränarna William Lundin och Alexander Tengryd haft ett delat tränaransvar för klubben. Tre månader senare befinner sig Blåvitt på negativt kval med en tredjedel av säsongen spelad – efter endast en seger på elva matcher.

Nu har klubben agerat och presenterat danske Jens Askou som ny tränare.

– Det känns jättebra. Det är mycket känslor och intryck när man kommer till en ny klubb. För mig är detta en stor möjlighet som jag har drömt om att få. Nu är jag här och jag tror att vi kan göra stora saker tillsammans i IFK Göteborg, säger Jens Askou som lämnar FC Horsens för ett 3,5 år långt avtal med Blåvitt.

ANNONS

– Jag känner till IFK Göteborg från när jag var barn. Det är en storklubb som levererade stora resultat i Europa och som har varit en toppklubb i Sverige i många, många år. Det är en klubb med topp-potential och topp-fans. Vi har en fantastisk anläggning här på Kamratgården. Ramarna för succé finns där – nu måste vi lyfta allt innanför ramarna för att få succé.

Hur ser du på utmaningen som du nu ställs inför?

– Det är naturligtvis tufft. Det kommer inte bli lätt. Spelarna går inte runt och tycker att livet är enkelt nu. Det är mycket känslor som man måste hantera. Både från en själv men också från fans, familj, vänner och media. Flera spelare här har mycket erfarenhet och vet precis hur man ska hantera det, men det betyder inte att det är lätt.

– Alla kommer bli starkare. Jag tror på att vi kommer ta oss igenom det här. Jag har stor tro på vad jag själv kan bidra med och människorna som jag har mött här. Klubben har stor potential och den inspirerar till stora prestationer.

Åkte ur danska högstaligan

Jens Askou gjorde sin sista match med Horsens den 3 juni. Efter 0–0 i måstematchen mot bottenkonkurrenten Lyngby stod det klart att den danska klubben med små resurser åkte ur högstaligan.

ANNONS

Vika lärdomar har du dragit av den tuffa säsongen, som du nu kan ta med dig in i ett IFK Göteborg i en liknande sits?

– Det viktiga är att vi håller samman och att vi håller oss lugna – samtidigt som vi kör på. Man måste ha en överblick och hålla fokuset. Kanske ska vi just nu inte gå in på för mycket detaljer, utan hålla det simpelt och göra det vi tror kan lyckas, säger han och fortsätter:

– Jag tror att den här truppen kan prestera. De har spelat mycket täta matcher där de har missat stora chanser. Om de hade gjort mål där hade det säkert sett bättre ut nu. Vi måste tro på det. Vi får inte bli för ”safe” utan vi måste våga ta risker.

Jens Askous cv, med en färsk degradering med Horsens i ryggen, har samtidigt fått en del ögonbryn att höja på sig och även väckt skepsis på sina håll.

– Jag ser inte fotbollen från den sidan. Jag tror på mig själv och klubben har visat mig tillit. De tror på mig och jag har även levererat resultat i de flesta klubbarna jag har varit i, säger han.

– I Horsens var vi en bra aktion ifrån att få ett fantastiskt resultat över en hel säsong (seger i sista matchen hade räckt för att hålla sig kvar i den danska högstaligan). Vi har spelat jättebra fotboll och utvecklat klubben jättemycket. Vi har varit konkurrenskraftiga mot de bästa lagen och slagit FC Köpenhamn. Jag tror att med större resurser här kan vi tillsammans göra något stort. Jag tror på en riktigt bra kombination för att ta nästa steg.

ANNONS

Pratade med spelarna under morgonen

Klockan 09.30 under onsdagsmorgonen pratade Jens Askou med IFK Göteborgs spelartrupp för första gången. Ett kortare samtal på tio minuter, innan den officiella presentationen och den efterföljande debutträningen.

– Jag sa till dem att jag vet att det är en tuff situation, men nu handlar det om mentalitet och det kommer ge oss kvalitet. Jag kommer ställa höga krav, jag kommer att hjälpa dem att prestera men jag förväntar mig också att de går ”all in” på det som jag vill. Jag har stor respekt för känslor, och vi ska inte vara rädda för att prata om dem och hur de påverkar oss.

– Vi kommer utveckla oss över tid. Men jag har också sagt till dem att det viktigaste är att vi kan lyfta en eller två procent överallt, så att vi kan göra en bra prestation och vinna på söndag.

Vad är målet med den resterande delen av säsongen?

– Det får du nog fråga Ola om. För mig är alltid målet att ta så många poäng som möjligt. När du börjar en säsong spelar du om guldet. Så är det alltid för mig. Du spelar om guldet tills du inte kan det längre.

– Nu handlar det mer om resultat än spelsätt, det får komma över tid. Det handlar om att hamna på rätt sida sträcket nu och sen bygger vi från det.

ANNONS

Han förklarar att de kommer jobba med två spår parallellt nu – som bägge måste fortlöpa hela tiden. Ett spår som handlar om resultat. Ett spår som handlar om prestation.

Med vilken typ av fotboll ska ni klättra i tabellen nu?

– Vi ska försöka skapa fler stora chanser än vi har gjort. Vi måste få in fler folk in i straffområdet och kanske bli ännu mer direkta i vissa faser av spelet. Vi måste också bli bättre i vårt försvarsspel. Några mål som vi har släppt in har varit för lätta.

Hur ser du på spelartruppen som du nu tar över? Vad vill du ha in i sommar?

– Jag måste lära känna truppen bättre först. Naturligtvis har vi pratat om att det kommer ett fönster som vi måste utnyttja så bra vi kan. Det är nu vi kan göra någonting. Vi måste se hur skadesituationen ser ut, det ser vi de kommande veckorna och så ser vi vad som sker i fönstret. Men det viktigaste först är matchen som kommer på söndag.

LÄS MER:Så gick det till när Jens Berthel Askou blev ny tränare för IFK Göteborg

LÄS MER:Profilerna sågar IFK Göteborg: ”Avgå”

LÄS MER:IFK Göteborgs mardröm fortsätter – förlorade mot Mjällby

LÄS MER:Bakslaget för Blåvitt – Emil Salomonsson tvingas till operation

LÄS MER:Sebastian Erikssons raseriutbrott efter IFK Göteborgs förlust

ANNONS