David Åhman och Jonatan Hellvig historiska – vann på världstouren

De blev historiska när de vann EM-guld i fjol. Nu har David Åhman och Jonatan Hellvig skrivit historia igen.
Som första svenska par någonsin har duon vunnit på högsta nivån på världstouren – trots en svajig start.
– Vi har egentligen ingen press på oss men det blir lite att ”nu har vi faktiskt varit i final flera gånger och folk tänker kanske att vi ska vinna”, säger David Åhman till GP.

ANNONS
|

David Åhman och Jonatan Hellvig slog igenom med dunder och brak när de som 20-åringar skrällde och vann EM-guld 2022, Sveriges första EM-guld i beachvolleyboll någonsin.

Nu har duon tagit en ny tung skalp. Under natten mot måndag vann de nu 21-åriga Åhman och Hellvig sin första tävling i Elite 16, den högsta nivån på världstouren.

I finalen mot de regerande världs- och olympiamästarna från Norge Anders Mol och Christian Sørum tog 21-åringarna fram sitt allra bästa spel och vann klart med 2–0 i set (21–16, 21–15).

– Det känns helt fantastiskt. Det var tredje gången gillt, säger David Åhman.

ANNONS

Åhman/Hellvig och Mol/Sørum har mötts i final i Elite 16 två gånger tidigare men då har norrmännen vunnit.

– De är verkligen laget att slå. De har vunnit allt som går att vinna och vi slog dem första gången i EM-semifinalen och sedan dess har de varit väldigt sugna på att vinna mot oss, och vunnit två finaler i rad. Men nu lyckades vi!

David Åhman berättar om vad som ledde fram till den efterlängtade finalsegern.

– Vi spelar väldigt bra och stabilt och följde vår plan från start till slut. Vi lyckades anpassa oss efter vad de gjorde. Vi hade en plan A och B och C och om något slutade fungera kunde vi ändra och vinna. Tidigare har vi fastnat lite och inte haft något motvapen när de läst oss, nu var vi väl förberedda och följde planen.

Känt press: ”Lite undermedvetet”

Turneringen i Tepic i Mexiko inleddes dock trögt för David Åhman och Jonatan Hellvig. I första matchen blev det förlust mot tyskarna Ehlers/Wickler (som sedan slutade trea i turneringen).

– Jag tror det var mycket att vi behövde ställa in oss mentalt på att tävla. Sedan EM har det gått väldigt snabbt och det var tredje gången i final så det var lite att det började komma ikapp oss, vi hade en liten mental spärr i början.

ANNONS

Åhman berättar att duon känt viss press att prestera sedan EM-guldet.

– Jag tror det är lite undermedvetet, det blir lite att ”nu har vi faktiskt varit i final flera gånger och folk tänker kanske att vi ska vinna”. Samtidigt vet vi att det är dumt att tänka så och vi är väldigt unga och det har gått snabbt fram för oss. Men vi har ingen press egentligen så det är bara att hitta rätt inställning.

Och rätt inställning hittade duon i Mexiko. Efter den inledande förlusten gick Åhman/Hellvig, vars uttalade mål 2023 är att kvala in till OS i Paris 2024, rent och den första svenska segern någonsin på högsta nivå bärgades.

– Det betyder jättemycket! Vi är otroligt glada just nu. Det känns helt fantastiskt och det är guld värt inför OS. Nu har vi haft väldigt bra resultat så det är vi och Norge som leder OS-kvalet just nu. Men det är 12 resultat som räknas, så vi har en bra start men vi får fortsätta leverera om vi ska komma in.

I och med segern i Mexiko klättrar Åhman/Hellvig från plats åtta till plats tre på världsrankingen.

Rankar EM-guldet högst

Trots seger mot den absoluta världseliten håller David Åhman fortsatt EM-guldet från i fjol högst.

ANNONS

– EM är något speciellt eftersom det är ett mästerskap och de bästa lagen är från Europa, med några undantag, så konkurrensen är hög där. Men sen tillkommer det några lag på världstouren så vi rankar det här väldigt högt. Men EM-guldet är fortfarande högst upp på listan.

Nu åker duon hem till Sverige innan det bär av till Rom för träning och sedan vidare till Brasilien för nästa tävling där jakten på en OS-plats fortsätter. Men första ska den historiska segern firas.

– Nu har vi köpt en tårta här och sitter med de andra spelarna och äter och firar.

OS-kvalet

24 lag får delta i OS. Arrangörslandet Frankrike har en direktplats liksom det lag som vinner beachvolleyboll-VM i Mexiko i oktober 2023.

De fem kontinentalförbunden fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De tolv bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas.

(TT/volleyboll.se)

LÄS MER:OS-hopp lyfter på rankningen efter premiärsuccén

LÄS MER:Sverige vinner EM-guld i beachvolleyboll

ANNONS