Sverige vinner EM-guld i beachvolleyboll

David Åhman och Jonatan Hellvig är europeiska mästare. Guldet är Sveriges första EM-medalj någonsin i beachvolleyboll.
– Det känns helt otroligt, säger Åhman i SVT.

ANNONS
|

De svenska 20-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig har gjort succé i beachvolleyboll-EM. I finalen krossade svenskarna tjeckerna Ondrej Perusic, 27, och David Schweiner, 28, på Königsplatz i München framför en entusiastisk publik.

– David är lagets festplanerare. Tyvärr måste vi springa vi till ett flyg direkt efter prisceremonin men vi kommer att fira ordentligt i Sverige, säger David Åhman i segerintervjun i SVT:s sändning.

Slog ut OS-guldduo

I semifinalen, i sitt första seniormästerskap, besegrade svenskarna den norska OS-guldduon Anders Mol och Christian Sørum.

Hellvig och Åhman har på ungdomsnivå varit dominanta i beachvolleyboll. Det har blivit guld i ungdoms-OS, U18-EM, U20-EM, U22-EM och U21-VM. U21-VM-guldet var också den första VM-medaljen någonsin för svensk volleyboll.

ANNONS

Finalen inleddes ytterst jämnt. Svenskarna och tjeckerna bytte poäng med varandra, men inget lag lyckades rycka direkt. Då vaknade duon Åhman och Hellvig på riktigt. Svenskarna gick upp till ledning med 6–3 och tjeckerna såg ingen annan utväg än att ta timeout.

Det räckte dock inte. Hellvig och Åhman höll undan och vann till slut första set med 21–16.

Två tappade matchbollar

Den svenska duon inledde andra set på samma vis som de avslutade det föregående, och gick således snabbt upp i en 5–1-ledning. Vid underläge 5–11 snackade tjeckerna till sig ett gult kort.

Därefter fortsatte Hellvig och Åhman att spela som i trans. Svenskarna plockade poäng efter poäng och vann till slut matchen, trots två tappade matchbollar, med 2–0 i set och säkrade en ny svensk mästerskapsmedalj i beachvolleyboll.

Guldduon passade även på att tacka sina supportrar och publiken efter matchen.

– Tack så mycket allihopa, säger en nästintill mållös Jonatan Hellvig.

– Tack för stödet, vi kunde inte ha gjort det utan er. Speciellt ni som var här, ni gav så mycket energi, säger Åhman.

LÄS MER:Svenska EM-knallen: "Vet inte hur vi lyckades"

LÄS MER:Svenska beachvolleytalanger tog guld i U21-VM

ANNONS