Jonatan Hellvig och David Åhman är finalklara efter att skrällt mot Norge.
Jonatan Hellvig och David Åhman är finalklara efter att skrällt mot Norge. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Svenska EM-knallen: "Vet inte hur vi lyckades"

Norska superduon, Anders Mol och Christian Sørum, kunde inte stoppa David Åhman och Jonathan Hellvig. I EM-semifinalen i München chockade svenskarna beachvolleybolleuropa genom att slå ut norrmännen med 2–1 i set och sensationellt avancera till final.
– Jag vet inte hur vi lyckades, säger David Åhman.

ANNONS

De norska världsspelarna var rejält favorittippade i egenskap av regerande EM-, VM- och OS-mästare. Det såg dock inte ut att bekomma de svenska ynglingarna överhuvudtaget.

– Jag vet inte hur vi lyckades. Vi spelade väldigt, väldigt bra, definitivt vår bästa match. Gjorde väldigt få misstag, spelar jättestabilt anfallsspel och lyckas få upp några bollar på dem som vi tar vara på. Då blir det att vi får några poäng fler, säger David Åhman till SVT.

I det första setet var Sverige vassast och duon imponerade med ömsom svettiga blockeringar, ömsom hårda smashar. Detta gav fyra setbollar och man tog chansen direkt med den första och vann setet med 21–16.

ANNONS

Missade matchboll

Set två bjöd på jämnare kamp. De 20-åriga svenskarna ryckte åt sig en tidig ledning innan det var dags för de norska superstjärnorna att vakna. Norge hade setboll men Åhman lyckades peta in kvitteringen till 20 lika. Därefter briljerade Åhman med ett serveess, vilket gav Sverige matchboll.

Då servade han dessvärre bollen i nät och det var åter utjämnat. Norge tackade för chansen som bjöds, vann setet med 23–21 och tog matchen till ett tredje och avgörande set.

Trots den missade möjligheten deppade inte svenskarna ihop.

– Vi sade att vi har allt att vinna, det är 1–1, vi ska gå in och ge järnet. Det är klart blir lite nerver då. Men vi visste att vi fortfarande hade chansen och till slut vann vi, säger Jonathan Hellvig.

Final mot Tjeckien

Det något kortare tredje setet – som spelas till 15 – såg Sverige gå upp i en ny, tidig ledning. Norge hämtade ikapp, enbart för att se den svenska duon gå i från igen. Sverige gavs en andra matchboll och den här gången missade man inte.

Jonathan Hellvig petade över bollen på norsk planhalva, otagbart för norrmännen, och saken var klar. Sverige vann setet med 15–13 och matchen med 2–1 i set.

ANNONS

– Det var tungt. De ligger lite före oss hela tiden och vi får inte tag på dem. Sverige gör en väldigt bra match, säger Anders Mol till NRK.

Nu får svenskarna spela final mot Tjeckien senare i eftermiddag, klockan 17.30.

ANNONS