Svenskarna dömer ut SD:s anonyma konton

Sju av tio svenskar är kritiska till att Sverigedemokraterna använder anonyma konton på sociala medier, visar en undersökning Novus gjort på uppdrag av GP.
– Det här är ingenting som majoriteten av svenskarna tycker är bra. Inte heller regeringspartiernas sympatisörer, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
En majoritet av väljarna tycker dessutom att det här ska få konsekvenser för regeringens samarbete med SD.

ANNONS
|

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har gjort klart att partiet inte kommer att sluta använda sig av de anonyma konton som avslöjades i TV4:s Kalla fakta. Istället har han anklagat media för att driva en påverkansoperation mot partiet inför EU-valet.

GP har låtit Novus undersöka vad svenskarna egentligen tycker om att SD använder anonyma konton på sociala medier för att påverka.

Resultatet: En stor majoritet tycker att det är dåligt. 61 procent ser mycket negativt på agerandet, medan 71 procent tycker att det är ganska eller mycket negativt.

– Det är inte ofta man ser en så här tydlig reaktion, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus och konstaterar att ovanligt få svarat ”vet ej”.

ANNONS

Samtidigt tycker bara sju procent att det är mycket positivt, eller ganska positivt att SD har anonyma konton. I praktiken är det SD:s kärnväljare som ser positivt på SD:s agerande, enligt Torbjörn Sjöström.

Regeringens sympatisörer kritiska

Om man bryter ned siffrorna och kikar på dem utifrån partisympati visar det sig att även de svenskar som sympatiserar med SD:s samarbetspartier Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiska. 71 procent av M, L, KD-sympatisörerna, tycker att det är ganska negativt eller mycket negativt att SD använder anonyma konton.

Inte oväntat blir bilden en annan om man tittar på hur SD:s sympatisörer ser på saken.

– Men inte ens inom SD har vi en överväldigande stor grupp som tycker att det är bra. Det är ju lika många som tycker att det är bra som dåligt, säger han.

23 procent tycker att det är mycket eller ganska positivt, medan lika många av SD-sympatisörerna tycker att det är ganska eller mycket negativt.

En majoritet av SD-sympatisörerna är istället neutrala, och tycker varken att det är positivt eller negativt.

– Det ger Sverigedemokraternas partiledning något att fundera över, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Påverkan på samarbete med SD

En majoritet av svenskarna, 53 procent, tycker att det som framkom i Kalla faktas granskning bör påverka regeringens samarbete med SD. 30 procent tycker att Tidöavtalet bör brytas, medan 24 procent istället tycker att SD bör få mindre politiskt inflytande.

ANNONS

Här finns dock en tydlig blockkonflikt. 90 procent av dem som sympatiserar med S, V, MP eller C tycker att det borde bli konsekvenser för regeringssamarbetet, medan 37 procent av regeringspartiernas sympatisörer tycker det.

Bild på Torbjörn Sjöström, VD Novus
Torbjörn Sjöström, vd Novus. Bild: Sanna Tedeborg

Trots att så många är kritiska mot SD:s agerande tycker bara sju procent av regeringens sympatisörer att det är så illa att Tidöavtalet borde brytas.

– Regeringspartierna och sympatisörerna tycker inte att det här är okej. Men man tycker att man kan samarbeta vidare och vill inte att det blir regeringskris, säger Torbjörn Sjöström.

Jonas Hinnfors konstaterar att det här är viktigt för M-ledaren Ulf Kristersson, eftersom det visar att det inte finns ett tryck för att bryta med SD.

– Det är möjligt att det här ändå kan skapa en viss olust i umgänget i regeringsunderlaget framöver. Men kortsiktigt tycks det inte finnas något supertryck från den egna väljarkåren att lämna samarbetet.

Just Liberalerna är det Tidöparti från vilket den kanske starkaste kritiken och kraven på agerande kommit. Mätningen visar dock inte hur just Liberalernas och Kristdemokraternas sympatisörer ser på saken, eftersom de grupperna är för små.

– Tidöavtalet hänger ju på att alla är med i det. Om det finns ett tryck från Liberalerna vet vi inte, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

Agerandet lockar inte kvinnor

Men även om det är positivt för Moderaterna och Ulf Kristersson att så få tycker att regeringen bör sluta samarbeta med SD finns något annat i mätningen som spökar.

Bild på Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: Måns Langhjelm

Kvinnor är mer kritiska till SD-kontona än män och tycker i större grad att det som framkommit om trollfabriken ska få konsekvenser för regeringens samarbete med SD. Regeringen har redan svårt att locka kvinnor, och det lär inte bli enklare nu, enligt Jonas Hinnfors.

– Det är en varningssignal att det är så pass tunga negativa uppfattningar hos gruppen kvinnor, kanske särskilt för Moderaterna som talat om vikten av att minska könsgapet, och få fler kvinnor att rösta på dem, säger han.

Han konstaterar att det finns andra frågor som kan locka kvinnor till Moderaterna.

– Men just den här frågan har väl kanske inte ökat deras vilja att rösta på dem.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Göteborgs-Posten i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Undersökningen besvarades av totalt 1 003 personer.

Undersökningen är åsiktsmässigt representativ för svenska folket i åldern 18–84 år.

Kalla faktas program sändes i två delar, den 7 och 14 maj. Undersökningen genomfördes under perioden 17–21 maj 2024.

LÄS MER:L vill ha uppförandekod i valet – SD vägrar skriva under

LÄS MER:SD ber om ursäkt – men fortsätter med anonyma konton

LÄS MER:Sverigedemokraterna i topp i tre av fem viktigaste frågorna

LÄS MER:Magdalena Andersson: Valet står mellan splittring och demokrati

ANNONS