Sverigedemokraterna i topp i tre av fem viktigaste frågorna

Väljarna tycker att Sverigedemokraterna är bäst i tre av deras fem viktigaste EU-frågor, visar en mätning av GP/Novus.
Samtidigt sticker två partier ut – genom att väljarna inte tycker att de är bäst på något.
– Det finns ju ingenting att glädja sig över här för Liberalerna och Kristdemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet den 9 juni är miljö- och klimat, följt av brottsbekämpning och mänskliga rättigheter och demokrati, visar GP/Novus mätning.

Just klimatet ses av väljarna som en global fråga som hanteras politiskt på EU-nivå, enligt Novus vd Torbjörn Sjöström. Samtidigt anses Miljöpartiet, enligt mätningen, vara bäst på miljö och klimat, vilket på statsvetarspråk kallas för att partiet har sakägarskap.

– Det är väl deras väg in. Det är också ett parti som har en hyfsat lättmobiliserbar väljarkår. I olika mätningar inför EU-valet ligger de kring tio procent, som ju är väldigt mycket högre än deras vanliga rikssiffra, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

När de tillfrågade får uppge flera av sina viktigaste frågor, i stället för att tvingas välja en, ändras den inbördes ordningen något även om mönstret är detsamma. Exempelvis hamnar brottsbekämpning på förstaplats, medan miljö- och klimat halkar ned till andra plats.

Sverigedemokraterna anses bäst i tre av väljarnas fem viktigaste frågor: Brottsbekämpning, migration och asyl samt gränser och säkerhet. Det är också de tre frågorna som SD-sympatisörerna tycker är allra viktigast.

Partiets största utmaning är att lyckas få dem som sympatiserar med partiet att gå och rösta, enligt Jonas Hinnfors.

– SD har haft en väljarkår som varit relativt svår att mobilisera, den är lägre utbildad, mer arbetarklass. Sedan är det en fördel att ha frågor där man ligger bra till som många väljare uppfattar som viktiga, säger han.

Väljarna tycker att Miljöpartiet är bäst på miljö- och klimat.
Väljarna tycker att Miljöpartiet är bäst på miljö- och klimat. Bild: Henrik Jansson

Det är något som framförallt Kristdemokraterna och Liberalerna saknar. För samtidigt som de ligger under spärren för en plats i parlamentet i flera mätningar anses de inte vara bäst i någon av de frågor som väljarna tycker är viktiga.

– Liberalerna och Kristdemokraterna har väldigt svårt att få genomslag för sin politik, säger Jonas Hinnfors.

Torbjörn Sjöström på Novus konstaterar att KD inte har någon fråga som sticker ut ur ett EU-perspektiv.

ANNONS

– Och samtidigt, med tanke på att de har så svagt stöd i riksdagsvalet i Sverige också så räcker det ju inte bara att få sina egna väljare att gå och rösta, utan de måste hitta nya väljare. Och då blir ju förtroendet för kandidaterna väldigt viktigt, men också att man faktiskt sticker ut i sakfrågor, säger han.

Centerpartiet äger jordbruk

Även Centerpartiet har legat lågt i opinionsmätningarna, och kämpar för att inte åka ur EU-parlamentet. Men till skillnad från KD och L har partiet sakägarskap i en av väljarnas tio viktigaste frågor: jordbruk och landsbygdsutveckling.

Det är också en fråga som tar relativt stor plats i EU-parlamentet, nästa mandatperiod ska exempelvis jordbruksstödet omförhandlas.

– Det är det mest överraskande här, att Centerpartiet kanske faktiskt har något att glädjas över. Det har de inte haft överhuvudtaget i någon mätning någonstans på väldigt, väldigt länge, säger Jonas Hinnfors och tillägger:

– Det betyder inte att det kommer gå fantastiskt, utan för C handlar det om de ska lyckas klara sig kvar i parlamentet.

Samtidigt är det en stor andel av väljarna som inte vet eller är osäkra på vilket parti de tycker är bäst i olika frågor.

– Den här stora osäkerheten tyder nog på att det inte är alldeles självklart för många vad EU egentligen gör och inte gör.

ANNONS

LÄS MER:Miljöpartiet får tio procent i ny mätning inför EU-valet

LÄS MER:Tomas Tobé (M) och Bah Kuhnke (MP) turnerar ihop inför EU-valet

ANNONS