Sverigedemokraten Björn Söder, som nu petas från partiets styrelse.
Sverigedemokraten Björn Söder, som nu petas från partiets styrelse. Bild: Anders Wiklund/TT

Björn Söder petas – Åkesson: Vill ha färre skåningar

För många skåningar.
Det säger Jimmie Åkesson är åtminstone ett av skälen till att tunga namn som Björn Söder nu får lämna Sverigedemokraternas partistyrelse.
– Om man ser det krasst så har ju Skåne haft en väldig dominans i partistyrelsen under väldigt lång tid, säger han till P4 Värmland.

ANNONS
|

Sedan valberedningens förslag blev offentligt har det stått klart att namn som Carina Ståhl Herrstedt och Jonas Andersson sannolikt får lämna Sverigedemokraternas styrelse, när partiet går till val senare i november.

En annan som också saknas på valberedningens lista är Björn Söder, partiveteranen som de senaste 20 åren suttit i styrelsen. Tillsammans med Mattias Karlsson, Richard Jomshof och just Jimmie Åkesson har han tillhört ”de fyras krets” – kärngänget i partiet.

”Vill jämna ut”

Nu petas han alltså. Skälet bakom har varit höljt i dunkel, men nu ger Jimmie Åkesson svar på tal i en intervju med P4 Värmland.

Anledningen? Skåne är överrepresenterat.

ANNONS

– Om man ser det krasst så har ju Skåne haft en väldig dominans i partistyrelsen under väldigt lång tid. Det är väl det man nu vill jämna ut från valberedningens sida, säger han till radiokanalen.

Förhoppningen är att Sverigedemokraternas styrelse ska få en bredare representation, rent geografiskt.

– Det är mer och mer krav på geografisk spridning, inte minst. Vi har många framträdande kommunpolitiker och regionpolitiker som både vill och kanske många gånger också borde finnas med i partistyrelsen, fortsätter Jimmie Åkesson.

De föreslås ingå i styrelsen

Enligt TT föreslås Roger Hedlund, Andrea Kronvall och Kristian Silbvers nu bli ordinarie ledamöter i partistyrelsen, hellre än suppleanter som de tidigare varit.

Valberedningen föreslår även att Julia Kronlid ska lämna positionen som andra vice partiordförande och att Linda Lindberg, som under sommaren hoppade in för Jimmie Åkesson i flera offentliga sammanhang, ska ta Kronlids plats.

Kronlid föreslås dock fortsatt ingå i partistyrelsen.

LÄS MER:Björn Söder petas ur SD:s styrelse

LÄS MER:Flera får lämna SD:s partistyrelse

LÄS MER:Låtsas inte som att Sverige alltid varit ett homoparadis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS