Björn Söder under Riksmötets öppnande i riksdagens kammare i september. Nu kan han petas från Sverigedemokraternas partistyrelse, enligt uppgifter till SvD.
Björn Söder under Riksmötets öppnande i riksdagens kammare i september. Nu kan han petas från Sverigedemokraternas partistyrelse, enligt uppgifter till SvD. Bild: Henrik Montgomery/TT

Björn Söder petas ur SD:s styrelse

Björn Söder petas från Sverigedemokraternas partistyrelse, rapporterar Svenska dagbladet.
”Efter 22 år i styrelsen har jag inget emot att träda tillbaka”, skriver Björn Söder i ett uttalande.

ANNONS
|

Partiet kommer ha landsdagar om ett par veckor. Där ska partistyrelse väljas och för första gången på 22 år finns han inte med i valberedningens förslag, vilket Svd först rapporterade om.

Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare i SD, skriver i ett uttalande:

”Våra Landsdagar kommer att ta ställning till Valberedningens förslag i slutet av november. Valberedningen har informerat alla inblandade och givet att flera av dem har tagit sig an andra centrala uppdrag i partiet, så är min bild att beredningens förslag är välkommet.”

Även Björn Söder kommenterar beslutet via partiets presstalesperson:

”Efter 22 år i styrelsen har jag inget emot att träda tillbaka. Har i dag med tanke på alla mina andra uppdrag och familj med små barn svårt att ha tillräckligt med tid till att sitta i styrelsen”

ANNONS

Exakt varför han petas vet han inte.

– Jag frågade efter en motivering men fick ingen. Det är ganska anmärkningsvärt och svagt av valberedningen, säger han till Kristianstadsbladet och Norra Skåne.

Kritiserades för Prideuttalande

Björn Söder har också varit partisekreterare och gruppledare. Han var andre vice talman i riksdagen under mandatperioden mellan åren 2014 och 2018. Hösten 2022 utsågs han till ordförande för den svenska delegationen i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

I augusti 2023 skrev SD-ledamoten inlägg på X där han kopplade samman Priderörelsen med pedofili, samt anklagade talmannen och statsministern för att legitimera pedofili. Han raderade sedan flera av inläggen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallade uttalandena för ”groteska” och Liberalernas partiledare Johan Persson beskrev det som ”makalöst dravel”. SD:s gruppledare Linda Lindberg kallade Björn Söders tonläge för "problematiskt." En grupp inom Liberalerna krävde även att Söder skulle avgå som ordförande i den svenska OSSE-delegationen.

ANNONS