Nytt konstverk (o)roar göteborgarna

ANNONS
|

Svenska flaggan väcker känslor. Så har det alltid varit. Det har dock inte avskräckt konstnären Mattias Norström från att kröka en flaggstång och låta den svenska flaggan hänga upp-och-ned i toppen. Eller sloka, snarare.

- Det är ett väldigt direkt verk och jag förstår om folk reagerar. Jag är uppväxt i Dalarna bland flaggor och flaggstänger men för mig är det här ett poetiskt snarare än politiskt konstverk, även om det såklart finns en politisk laddning också, säger Mattias Norström som egentligen inte vill förklara sin idé utan hellre låta folk dra sina egna slutsatser.

Många reaktioner

Och det gör de. Bara ett par minuter efter att GP anlänt till konstverket mitt emot Vasakyrkan i Vasaparken strömmar folk till platsen.

ANNONS

- Vad coolt, lite anarkistiskt. Jag är övertygad om att folk kommer bli uppretade och det är bara roligt, säger Christina Berggren och får medhåll av sin dotter.

- Vi körde förbi här utanför och var tvungna att sakta ned för att kolla vad det var, säger Sofia Berggren, och halar fram sin mobiltelefon för att ta kort på den sorgmodiga flaggstången som med flaggan på trekvart tycks ha abdikerat från sitt uppdrag som nationalstatens stolta symbol. Eller?

- Så kan man absolut tolka konstverket, säger Anna van der Vliet, curator för utställningsserien Lagens estetik där Mattias Norströms konstverk Du gamla, du fria är först ut.

Uppmanar till många frågor

Om konstnären själv är sparsam med sina tankar, öppnar Anna van der Vliet för desto flertolkningar av den krumma flaggstången.

- Flaggstången slokar, den är inte avbruten och det finns ingen hårdhet i den, snarare någon slags melankolisk känsla. Samtidigt uppmanar den till en lång rad frågor: hur ser vårt samhälle ut, vad är nationalstatens roll i framtiden, vem står innanför och vem är lämnad utanför ... det är viktigt att de frågorna ställs.

Vad tror du att konstverket kommer att ge för reaktioner?

- Jag hoppas att det blir ett samtal kring verket, att det väcker frågor, tankar och perspektiv. Det är så vackert, obehagligt och starkt som gestalt att jag får gåshud när jag tittar på det.

ANNONS

Hos en äldre dam som resolut stegat fram med sin cykel för att ta sig en titt på konstverket är tongångarna lite annorlunda.

- En böjd flaggstång ...? Jaha. Handlar det om klimatförändringarna, om nationalism eller är det ett inlägg om vem som får delta i Bok- och Biblioteksmässan?

Kanske allt. Eller inget. Tycker du om det?

- Nej, inte direkt. Jag vill gärna vara stolt över svenska flaggan och detta ger inget sådant intryck. Har kommunen verkligen godkänt det här?

Skälvde och grät

På onsdagsmorgonen ringde 76-åriga Gunilla till GP och hon var ännu mer upprörd, närmast skakad över konstverket i Vasaparken.

- Jag skälvde och grät när jag såg hur de hade skändat flaggan. Fruktansvärt. Jag vill inte gå förbi med mina barnbarn där längre, hur ska jag kunna förklara detta för dem?

Gunilla bor i närheten av Vasaparken och reagerar även starkt på konstverkets namn, Du gamla du fria.

- Så opassande och hemskt. Varför gör man såhär? Jag trodde det låg något terror bakom.

Även på GP:s Facebooksida rasar idag många läsare mot konstverket och menar att det skändar Sveriges nationalsymbol.

FOTNOT: Konstverkets placering är godkänd av både polisen och Göteborgs kommun. Det invigs idag 24 augusti kl 16.

ANNONS
ANNONS