Julfest på Den gode herdens skola i Betlehem.
Julfest på Den gode herdens skola i Betlehem. Bild: Arne Lapidus

Så firas julen i Betlehem

BETLEHEM. Kristna är hårt trängda över hela Mellanöstern och fruktar islamistiska terrorattacker mot sina kyrkor i jul. Men i den svenska skolan i palestinska Betlehem firar hundratals muslimska barn entusiastiskt jul – de sjunger kristna sånger och framför julspel med Jesusbarn, änglar och vise män.

ANNONS
|

Julpsalmen ”Dagen är kommen” dånar på arabiska i samlingssalen på Den gode herdens skola i Betlehem. Liksom andra julsånger, både kända internationella och klassiska arabiska som den libanesiska sångerskan Fairuz gjort populära.

Det är julfest på den kristna skolan, som drivs av Svenska Jerusalemsföreningen. Tidigare hade skolan en stor majoritet kristna elever, i dag är nästan alla muslimer. Men det märks inte på julfirandet.

– Det är kul att fira jul i skolan. Vi sjunger och dansar och får presenter. Jag har också kristna grannar som brukar ge mig choklad på julen, säger Dima Jawabreh, 11, som går i sjätte klass.

ANNONS
Kristna Mary Mattar och muslimska Dima Jawabreh på skolan i Betlehem.
Kristna Mary Mattar och muslimska Dima Jawabreh på skolan i Betlehem. Bild: Arne Lapidus

Också Mary Mattar, 16, en av bara sju kristna bland totalt 357 elever, gillar julen då hon brukar gå med familjen i mässan i Födelsekyrkan, helgedomen som reser sig över den plats där Jesus föddes, enligt traditionen.

– Vi har ett stort julfirande i skolan. Jesus födelse är en viktig dag, då känner jag mig mycket stolt som kristen, säger hon.

Kristna är en utsatt minoritet i Mellanöstern. I Egypten, Pakistan och andra muslimska länder attackerar islamistiska terrorister lokala kristna. I Mellanöstern lever många kristna ”under dagligt mordhot”, sade nyligen ärkebiskopen av Canterbury, den anglikanska kyrkans överhuvud.

”Färre kristna för varje år”

Över hela arabvärlden minskar antalet kristna snabbt. Så också i Betlehem på den av Israel ockuperade Västbanken, där kristna och muslimska palestinier lever sida vid sida – och många utvandrar på grund av det svåra ekonomiska och politiska läget. Kristna har lättare att flytta utomlands där de ofta har släkt och kontakter, och emigrationen har pågått i mer än 100 år så numera är de i klar minoritet i ”julens huvudstad”.

– Det blir färre kristna för varje år på grund av utvandring och för att kristna har lägre födelsetal. På skolan är nästan alla lärare och anställda kristna, medan långt över 90 procent av eleverna är muslimer. Vi undervisar i både islam och kristendom, säger Aida Abu Mohor, rektor på Den gode herdens skola.

ANNONS

– Julstämningen är god i Betlehem, men livet är hårt för oss palestinier. Israels ockupation fortsätter, i Palestina är de stora partierna Fatah och Hamas svårt splittrade. Arabländerna överger oss. USA stoppar sitt stöd till palestinierna och till FN:s flyktingorgan UNRWA, säger hon.

– Utvandring är de kristnas stora problem. Det är viktigt att vi kristna palestinier finns kvar här där kristendomen föddes, det är vårt land, vi vill ha vår frihet. Jag hoppas på fred med två stater, Palestina och Israel, säger hon.

Läraren Nisreen Khater, muslim, och rektor Aida Abu Mohor, kristen.
Läraren Nisreen Khater, muslim, och rektor Aida Abu Mohor, kristen. Bild: Arne Lapidus

Den muslimska läraren Nisreen Khater undervisar i islam och har fyra döttrar i skolan.

– Vi muslimer och kristna lever tillsammans sedan länge. Nu behöver vi en självständig palestinsk stat. Vi behöver fred och ett liv utan dödande och bomber. För alla, men särskilt för våra barn, säger hon.

Turister strömmar till Betlehem

Skolbarnen sjunger ”Bjällerklang” och ”Happy birthday to you” på arabiska för att gratulera Jesus på hans födelsedag. De framför en jultablå med Jesusbarnet i krubban och spelar med liv och lust Josef och Maria, kung Herodes, änglarna och de tre vise männen. Och får rungande applåder av sina kompisar i publiken.

Skolan ägs av Svenska Jerusalemsföreningen, en kristen organisation som sedan början av 1900-talet driver skolor och sjukhus i Heliga landet. Man övertog Den gode herdens skola från lutherska församlingen i Betlehem 1959 och uppförde en ny skolbyggnad där 1966.

ANNONS

Pilgrimer och turister strömmar nu till Betlehem liksom varje jul. I år är de fler, så de hårt prövade butiks- och hotellägarna i staden ser fram mot en bättre helg än på länge. Turismen är sedan många år den viktigaste inkomstkällan i Jesu födelsestad.

– Vi har aldrig haft så många turister i Palestina. Turismen stärker ekonomin, särskilt i en stad som Betlehem, säger den palestinska turismministern Rula Ma’ayah till Reuters.

Hon bekräftar därmed de israeliska uppgifterna om att rekordet håller på att slås; Israel räknar med fyra miljoner turister i landet i år.

Betlehems borgmästare Anton Salman på sitt kontor – med en bild på Yassir Arafat i bakgrunden.
Betlehems borgmästare Anton Salman på sitt kontor – med en bild på Yassir Arafat i bakgrunden. Bild: Arne Lapidus

Betlehems borgmästare Anton Salman är mera försiktigt optimistisk när GP och andra medier möter honom strax före jul. Han påpekar att turismen är mycket känslig för ”dåliga nyheter”, våldsutbrott i helt andra delar av Mellanöstern kan få omedelbar inverkan på besöksnäringen i hans stad.

– Läget är bättre i år, men det är känsligt. Allt som händer i Mellanöstern påverkar oss, säger Anton Salman.

– Tidigare hade vi också textilindustri och jordbruk, i dag är Betlehem beroende av turismen. Så minsta lilla störning slår hårt mot vår ekonomi, säger han.

”Vi hoppas på fred”

Hittills under året har det varit relativt lugnt i Betlehem med omnejd. Sammanstötningar mellan israeler och palestinier har främst ägt rum i och kring Gaza. Men de senaste veckorna har våldet flammat upp också på Västbanken.

ANNONS

Enligt palestinska företrädare är turismen en av de sektorer i den palestinska ekonomin som drabbas hårdast av Israels ockupation. De pekar på avspärrningar som bland annat innebär att Betlehem är avskuret från närbelägna Jerusalem, på restriktioner i rörelsefriheten och på att många turister avskräcks från att boka hotell i Betlehem.

– Julen är en glädjehögtid för alla människor i Palestina. Här bor kristna och muslimer, vi söker fred och rättvisa. Vi hoppas på fred med våra grannar, säger den palestinske prästen Ibrahim Shomali som deltar i pressmötet med borgmästaren.

– Låt oss få vara ett normalt folk. Vi är trötta på att leva under ockupation, trötta på att behöva be om tillstånd för allt. Vi är sorgsna över att Israel tar vår mark, säger han.

På Krubbans torg nära Födelsekyrkan strosar turister. De tittar på den stora julgranen, de besöker souveniraffärerna.

– Vi är inte kristna, men vi gillar att besöka historiska platser. Intressant att kyrkor och moskéer ligger sida vid sida i Betlehem, säger paret Denise Chik, 29, och Nglson Wong, 30, från Hongkong.

– Jag är inte speciellt religiös. Men som kristen är det speciellt att besöka Betlehem vid jul, säger Miguel Angel Rojas, 38, från Valls i Spanien.

ANNONS

FAKTA – Minskar i Palestina, ökar i Israel

I dag bor cirka 47 000 kristna palestinier på Västbanken, i Gaza och Jerusalem. Det är cirka en procent av den totala palestinska befolkningen.

För 20 år sedan var de kristna 1,7 procent av befolkningen, enligt Palestinska statistiska centralbyrån. Och på 1970-talet var siffran runt fem procent

1950 var 86 procent av invånarna i Betlehem med omnejd kristna. I dag har den andelen sjunkit till fem procent i området. Staden Betlehem har 11 000 kristna invånare.

Israel är det enda land i Mellanöstern vars kristna befolkning ökar. Antalet arabiska kristna i landet är stabilt, medan antalet kristna invandrare från Östeuropa och migrantarbetare från Asien och asylsökande från Afrika har ökat starkt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS