Valrossen på Smögen har återvänt

Valrossen, och just nu Smögens största stjärna, valde igår att simma vidare – trodde man i alla fall. Men under söndagen dök hon upp vid Smögenbryggan igen. Lokalbor och långväga besökare flockades för att få se det soldyrkande djuret.

ANNONS
|

Den stora valrossen har sedan i fredags lockat blickarna till sig där hon legat vid Smögenbryggan i Bohuslän. Men hon verkade helt obrydd trots den stora publiken under söndagen.

Väder bjöd på optimala förutsättningar för valross-safari. Sol, klarblå himmel och vindstilla. Men hon hade dock valt att flytta två platser bort på bryggan – för lite omväxling.

Klas Andersson från Trollhättan var på besök på Smögen när han såg hur det samlades folk vid Smögenbryggan.

– Vi tänkte ”va med folk det var där”. Då var det någon som satt vid serveringen och sa att de tittar på folk som tittar på valrossen.

ANNONS

– Den ser mysig ut, den är stor, säger Klas Andersson.

Sotenäsbon Magnus Dahlgren fick se valrossen för andra gången under söndagen.

– Jag var här i fredags redan och tittade. Men det är spännande, jag hörde att den troligtvis är en hona som har varit på Jylland om jag förstod saken rätt. Så då var det inte så långt för henne att simma hit, säger han.

Men när han fick höra att den kom tillbaka blev han lite fundersam.

– Jag hade nog hoppats på att den skulle simma vidare.

Om det är samma hona som setts till i Danmark är hon redan van med publik.

– Det är ju en bra plats och det är lätt att ta sig upp, den är ju någorlunda ifred. Om det nu är samma som var på Jylland så var hon även där bland jättemycket folk, säger Magnus Dahlgren.

Smögenbon om valrossen: ”Hoppas hon ska trivas”

Maria Heijerdahl och Christoffer Heijerdahl bor på Smögen och fick höra under gårdagen att det setts en valross vid bryggan.

– Det hör inte till vanligheten. Men det är kul, vi läste om det igår och tänkte att vi kikar på henne när hon är tillbaka, säger Christoffer Heijerdahl.

– Det är ett fantastiskt djur, helt fantastiskt, säger Maria Heijerdahl.

ANNONS

Förutom valross har det skymtats en del andra ovanliga djur i vattnet utanför Smögen.

– De har ju synt späckhuggare här på utsidan fiskrännan, säger Maria Heijerdahl.

– Sedan vet jag att det var inte allt för längesedan det kom sköldpaddor som inte är hemmahörande här. Så det var också lite spännande, säger Christoffer Heijerdahl.

Har nu någonsin sett en valross?

– Aldrig, den är betydligt större än vad man först förväntade sig, säger Christoffer Heijerdahl.

Vad tror ni händer om hon bestämmer sig för att stanna ett tag?

– Det lär nog bli en del som tar sig till Smögenbryggan. Men det man hoppas är att hon ska trivas och att det inte blir för varmt i vattnet och så vidare, säger Christoffer Heijerdahl.

– Det bästa är väl om hon simmar iväg så hon får komma bort härifrån så att hon inte blir för van med människor, säger Maria Heijerdahl.

Men vad som faktiskt händer om valrossen bestämmer sig för att stanna i Smögen har kommunen inget svar på.

– Det har vi inte ens pratat om, så det får vi ta om det blir aktuellt, säger Fredrik Torstensson, drift- och projektchef vid Sotenäs kommun.

LÄS MER:Valrossen på Smögen har lämnat bryggan – ”hoppas den hittar”

ANNONS