Trots trängsellarmen – klart färre reser med Västtrafik

Omkring 35 procent färre reser med Västtrafik jämfört med i fjol, visar ny statistik. Ändå är det trångt i kollektivtrafiken – särskilt i Göteborg.
– Vi fortsätter pusha för gång och cykel, säger Västtrafiks vd Lars Backström.

ANNONS
|

I våras valde ungefär hälften så många som i fjol kollektivtrafiken. Nu har resandet ökat.

– Vi ser ju en ökad rörlighet i samhället, och det är klart att det speglas i vår trafik. Sedan vet vi inte riktigt vart det kommer ta vägen. Kommer det att plana ut på den här nivån? Hur kommer det bli när vädret blir sämre? säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Den aktuella nivån innebär dock inte normala resenivåer. I stället menar Lars Backström att ungefär 35 procent färre reser med Västtrafik, jämfört med samma veckor 2019.

Även om han uppger att det inte finns någon linje där resandet är lika stort som förra året, är resandet på mer normala nivåer på flera håll i Göteborg. Bland annat på linjerna 6, 7, 9, 11 och 60 samt vid hållplatser som Brunnsparken och Stenpiren.

ANNONS

LÄS MER:Allt färre tror på att åka buss, spårvagn eller tåg i framtiden

Fler går och cyklar

Trängsel uppstår alltså fortsatt i Göteborg, vilket ses som ett problem för spridningen av covid-19. För att motverka det har Västtrafik bland annat satsat på informatörer vid hållplatser och delat ut tygpåsar som kan ställas på sätet intill.

Har ni märkt någon direkt effekt när ni satt in de här åtgärderna?

– Vi ser en effekt att fler går och cyklar. Sedan tror jag inte att det till hundra procent är för att vi gör kampanjer för det, absolut inte, men det är väldigt positivt att se.

– Sedan får vi komma ihåg att det bara är 40 procent, tror jag, av Sveriges arbetsföra befolkning som kan jobba hemifrån. Väldigt många måste vara på sitt jobb en viss tid och behöver ta den bussen eller spårvagnen den avgången, och det är svårt att rucka på de mönstren.

Sämre väder kan innebära ännu större trängsel, menar Lars Backström: ”Får vi en besvärlig vinter, och de som går och cyklar nu antingen inte kan eller inte vill, kommer vi se ett ökat resande.”
Sämre väder kan innebära ännu större trängsel, menar Lars Backström: ”Får vi en besvärlig vinter, och de som går och cyklar nu antingen inte kan eller inte vill, kommer vi se ett ökat resande.” Bild: Anders Ylander

Förstärker i kollektivtrafiken

Västtrafik har satt in permanent förstärkningstrafik på ett 70-tal linjer.

– Ibland kan det vara relativt enkelt att få till en förstärkning, ibland är det lite svårare. Är det en förstärkningslinje med buss som tar en kvart längre, är den kanske inte tillräckligt konkurrenskraftig för att man som resenär ska välja det alternativet i stället.

Har ni några andra åtgärder som ni kan sätta in, eller förlitar ni er bara på allmänheten?

ANNONS

– Nej men vi fortsätter pusha för gång och cykel, har kontakt med skolor och näringslivet så vi försöker jobba på så många fronter vi kan.

LÄS MER:Nu uppmanar Västtrafiks app dig att gå istället

LÄS MER:Långa köer till extrabussarna

LÄS MER:Därför kan det hamna tygpåsar på spårvagnar och bussar i Göteborg

ANNONS