Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biljettkontrollanter ska informera resenärer och se till att inte för många kliver på samtidigt. Bild: Petter Trens
Biljettkontrollanter ska informera resenärer och se till att inte för många kliver på samtidigt. Bild: Petter Trens

Efter nya råden: Informatörer ska förhindra trängsel i kollektivtrafiken

Imorgon ska Västtrafiks informatörer finnas på plats på olika hållplatser i Göteborg för att se till så att inte för många resenärer kliver på samtidigt. Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för kollektivtrafik med anledning av coronaviruset.

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med riktlinjer för hur risken för smittspridning i kollektivtrafiken kan motverkas. I rekommendationerna står bland annat att "antalet resenärer bör begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas".

LÄS MER: Här är nya tuffa åtgärderna mot virusspridningen

Med anledning av detta kommer Västtrafik imorgon att skicka ut 60 av sina biljettkontrollanter för att agera informatörer vid utvalda hållplatser i Göteborg.

Inget mandat att stoppa påstigning

– De kommer att stå på några väl valda knutpunkter där vi tror att det kan bli trängsel, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik och fortsätter:

– De har inga mandat att hindra någon från att kliva på. De ska informera resenärer om vad som gäller, att de kan ta en annan avgång eller linje, säger Henrik Kjellberg.

Fria ord: Omöjligt att hålla avstånd på vagnen

Exakt vad som bedöms vara trängsel eller hur många resenärer som kan resa med samma vagn eller buss är inte bestämt. Eftersom resandet i kollektivtrafiken minskat med 40 procent menar Henrik Kjellberg att trängsel inte kommer att vara ett stort problem.

– Några enskilda turer har vi haft lite trångt. Där har vi också förstärkt, så vi hoppas att det inte ska vara någon trängsel över huvud taget.

"Vi anpassar oss"

Sedan tidigare har Västtrafik stängt de främre dörrarna på bussar och spärrat av platserna närmast föraren för att minska utsattheten för personalen. De har också informerat resenärer om att hålla avstånd till varandra och uppmanat att inte resa med kollektivtrafiken under rusningstid.

LÄS MER: Västtrafiks vd om coronakrisen i kollektivtrafiken

Fram till idag har Folkhälsomyndigheten inte haft några särskilda rekommendationer för kollektivtrafiken.

– Vi är väldigt måna om att följa myndigheternas rekommendationer och vi anpassas oss efter det. Västtrafik har gått upp i stabsläge sedan ett par veckor tillbaka så vi jobbar med det här hela tiden, säger Henrik Kjellberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.