Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Petter Berg

Därför kan det hamna tygpåsar på spårvagnar och bussar i Göteborg

En ensam tygpåse på ett säte? Nej, den är inte kvarglömd. Det är Västtrafiks nya taktik för att få sina resenärer att hålla avstånd i kollektivtrafiken.

De är skarpt gula och randiga längst ner, något som påminner om avspärrningstejp. På Centralstationen ska Västtrafik under onsdagen dela ut tusen tygpåsar med texten: ”Jag sitter gärna bredvid dig, men inte just nu. Tack för att du håller avstånd.”

– Framför allt handlar det om att vi vill uppmuntra till ett beteende, det måste inte nödvändigtvis vara tygpåsen utan man kan använda sin egen väska för att markera, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Tanken är att man ska kunna sätta tygpåsen bredvid sig för att påminna om att hålla avstånd under den pågående pandemin.

– Tygpåsen är en symbol för ett annars kanske mindre bra beteende, säger Mette och syftar på resenärer som innan pandemin upptog säten med väskor när andra hade velat sitta där, säger Mette Ramquist.

– Det är ett lite omtänksammare sätt att visa att man vill ha lite space och utrymme.

Trängsel: ”Finns fortfarande problematik”

Påsarna är en del av Västtrafiks arbete för att se till att resenärerna håller avstånd, utöver till exempel trängselutrop, skyltning och dekaler på golvet.

– Det finns fortfarande problematik på vissa linjer under rusningstrafik i Göteborg, på visa expresslinjer och upp mot östra Göteborg. Det är ett fortsatt problem och vi fortsätter att försöka få resenärerna att hålla avstånd och undvika onödiga resor.

Trafiken förstärks dagligen på cirka 30 linjer i regionen, men man kommer inte att införa tvingande metoder för att stoppa resenärer från att gå ombord.

– Det är svårt att tänka sig hur det skulle gå till logistiskt, om man ska ha vakter på alla hållplatser som rent fysiskt stoppar resenärer från att gå ombord. Vi har jättemånga hållplatser i regionen och i Göteborg så nej, vi har ingen möjlighet att göra det, säger Mette Ramquist som betonar att det är viktigt att komma ihåg att alla resenärer har ett eget ansvar för att hålla avstånd och undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Enligt Västtrafik senaste statistik, från förra veckan, kan det vara fullt på följande buss- och spårvagnslinjer samt hållplatser:

Bussar, spårvagnar och hållplatser där det har varit trängsel:

Spårvagn 7: SKF, Gamlestads Torg, Bellevue, Kviberg, Beväringsgatan och Nymånegatan.

Spårvagn 11: Gamlestads Torg, SKF, Masthuggstorget, Järntorget, Bellevue och Centralstationen.

Blå express: Marklandsgatan, Linnéplastsen, Radiomotet, Pilgatan, Hjällbo och Svingeln.

Rosa express: Marklandsgatan, Linnéplatsen, Radiomotet, Pilegården, Järntorget och Askims stationsväg.

Svart express: Munkebäcksmotet, Svingeln, Munkebäckmotet, Östra sjukhuset, Centralstationen, Nordstan och Hjalmar Brantingsplatsen.

Gul express: Partille centrum, Svingeln, Nordstan, Vädermotet, Volvo Torslanda RA och Partille Arena.

Buss 60: Brunnsparken, Stenpiren, Ullevi Norra, Centralstationen, Vagnhallen Majorna och Prinsgatan.

Buss 242: Vädermotet, Höstvädersgatan, Sörredsmotet, Eketrägatan, Rambergsvallen, Volvo Torslanda TK.

Buss 964: Aröd, Aröds backe, Källdalsvägen, Morik, Morik västra och Röa.

Buss 810: Hjalmar Brantingsplatsen, Kungälv resecentrum västra, Kungälv resecentrum, Ljungskile station, Nils Ericson Terminalen och Uddevalla central.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.