Skatten höjs inte i VGR – trots att V får makten

Vänsterpartiet gick till val på att höja regionskatten, för att kunna stärka kollektivtrafiken och sjukvården. Men trots att partiet nu kommer till makten blir det ingen skattehöjning.
– Det är tuffa tider, både för regionen och medborgarna, så vi kommer inte ha jättemycket reformutrymme, säger Carina Örgård (V).

ANNONS
|

Regionskatten i Västra Götaland förblir oförändrad nästa år. Det var det första beslutet som den nya regionstyrelsen tog efter valet.

Skatten som regionens invånare betalar ligger på 11,48 kronor per intjänad hundralapp, men inför valet föreslog Vänsterpartiet en skattehöjning med 35 öre. Trots att partiet nu tar över makten tillsammans med S och MP blir någon höjning alltså inte av.

– I det här läget är det ingen kompromiss, utan vi hade gått fram med det här ändå, säger Carina Örgård, gruppledare (V).

Prisuppgångar i samhället

Hon menar att situationen för invånarna har förändrats med prisuppgångarna i samhället, vilket gör att det inte är rätt läge för en skattehöjning.

ANNONS

Genom höjd skatt ville V få mer resurser till kollektivtrafiken och sjukvården, och i samband med att budgeten presenterades beskrev Carina Örgård det som ett sätt att ta ”höjd för både befolknings- och kostnadsökningar”.

– Vi såg att det fanns utrymme i hushållsekonomin för skattehöjningen då. Men saker och ting har förändrats.

Efterfrågar statsbidrag från regeringen

Helén Eliasson (S), ny ordförande i regionstyrelsen, instämmer i att många invånare har det för tufft ekonomiskt för att en skattehöjning ska vara lämplig. Samtidigt efterfrågar hon ekonomisk stöttning i form av statsbidrag från den nytillträdda regeringen.

– Det finns inte mycket i Tidöavtalet som visar på finansieringen och behoven som vi regioner och kommuner står inför. Det är ett besked vi behöver ha så snart som möjligt, kopplat till den nationella budgeten, säger Helén Eliasson.

Är det någon skillnad på pengarna från staten och pengarna från regionskatten?

– Regionskatten är en platt skatt, där alla oavsett inkomst får lika hög höjning. Den stora nationella budgeten har ett ansvar – för det är ett samspel mellan det lokala och nationella som får välfärden att fungera. Statsbidragen är en stor del i det här pusslet.

Skatten höjdes av de grönblå 2015

Senast skatten förändrades var 2015, när det nu avsatta grönblå styret (M, C, KD, L och MP) tillträdde och höjde den med 35 öre till dagens nivå.

ANNONS

Carina Örgård (V) vill inte spekulera kring om det nya rödgröna styret över huvud taget kommer förändra skattesatsen kommande fyra år.

– Det är ett viktigt verktyg för att kunna få en vård och kollektivtrafik till invånarna. Precis som alla andra verktyg ska man använda det med förnuft.

LÄS OCKSÅ: Karin Pihl: Därför kommer S behöva svika sina vallöften om vården

LÄS MER:Nedskärningar kan fortsätta trots maktskiftet i Västra Götaland

LÄS MER:Helén Eliasson (S) vald till regionstyrelsens ordförande i VGR

LÄS MER:Sjuksköterskor flyr från psykiatrin – de som vill stanna tvingas bort

ANNONS