Vaccinationsdagen i regionen lockade många till vårdcentralerna, visar det sig.
Vaccinationsdagen i regionen lockade många till vårdcentralerna, visar det sig. Bild: Sanna Tedeborg

Så många tog sprutan på vaccinationsdagen

Nästan 5 000 personer vaccinerade sig mot covid-19 för första gången när regionens vaccinationsdag gick av stapeln förra lördagen. Totalt passade över 30 000 personer i Västra Götaland på att vaccinera sig.
– Fantastiska siffror, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare.

ANNONS

För att få västsvenskarna att vaccinera sig drog regionen igång en vaccinationsdag på lördagen den 22 januari. Och det var många som tog chansen på regionens vårdcentraler skulle det visa sig.

– Att så många väljer att vaccinera sig med en första dos och att så många förstärker sitt skydd med en andra och tredje dos. Jag är tacksam att så många vaccinatörer ställde upp och vaccinerade på en lördag, säger Kristine Rygge enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Totalt delades 30 307 doser ut under lördagen, och drygt 4 900 av de som tog coronavaccinet gjorde det för första gången. Siffrorna kan komma att öka ytterligare eftersom alla vaccinatörer ännu inte lämnat in sina uppgifter sedan lördagen.

ANNONS

Äldre målgrupper

Majoriteten av de som fick sprutan under vaccinationsdagen fick den för tredje gången. Totalt har 43 procent av invånarna över 18 år i regionen nu fått en tredje påfyllnadsdos. Det är en ökning med sju procentenheter från förra veckan, vilket är rekord för regionen när det kommer till antalet vaccinerade av dos tre under en vecka.

– Att nå de över 50 år med en påfyllnadsdos är ett prioriterat mål från Folkhälsomyndigheten och vi har en riktigt bra täckning i de äldsta åldersgrupperna, konstaterar Kristine Rygge.

LÄS MER:Bergström: Tror på ett vaccin mot flera olika virus

Så vaccinerade sig västsvenskarna under vaccinationsdagen

• Dos ett: drygt 4 900 personer

• Dos två: drygt 1 480 personer

• Dos tre: drygt 23 860 personer

Källa: Västra Götalandsregionen

Samtidigt är vaccinsamordnaren i Västra Götalandsregionen noga med att påpeka att det finns gott om vaccintider även andra dagar – både för bokningar och för drop in.

– Vaccinationsdagen var en särskild satsning, men varje dag jobbar VGR tillsammans med alla vaccinatörer för att erbjuda vaccin, säger Kristine Rygge.

LÄS MER:Wahlberg: Efter vågen får man titta på om covid-19 är samhällsfarlig längre

ANNONS