Hittills har över 19 miljoner vaccinsprutor mot covid-19 stuckits i svenska armar. Drygt 43 procent av alla från 18 år har fått sin tredje dos.
Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström berättade under dagens presskonferens att han tror på ett kombinerat vaccin som skyddar mot olika virus som influensa, rs-virus och förkylning, utöver mot covid-19.
– Vi kommer nog övergå till en årlig verksamhet och hoppas att vi slipper ta ett vaccin var fjärde månad, säger Rickard Bergström och fortsätter:
– Det kommer inte gå till hösten 2022, men däremot kommer det nog gå till hösten 2023, säger han.
Han menar att EU visat flexibilitet vad gäller fördelningen av vaccinen inom unionen.
– EU har ju skyfflat om doser väldigt mycket. Jag beklagar att länder som Rumänien och Bulgarien har så låg vaccinationstäckning men det är inte så att det har kastats bort några doser, säger Bergström.
Doserna har i stället skickats till länder som Portugal, Spanien och Frankrike som fått en ”enorm skjuts” under sommaren.
– Då tog vi doser från östra Europa och flyttade västerut. Sen har vi dessutom donerat väldigt mycket, säger Richard Bergström.
LÄS MER:Nya policyn: Covidsjuka får vara med under förlossning
LÄS MER:Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall
Sverige har eller kommer inom kort donera elva miljoner doser vaccin
400 miljoner doser har av EU donerats till det globala vaccinsamarbetet Covax och ytterligare 400 miljoner har donerats bilateralt, det vill säga mellan länder.
Lena Hallengren underströk under presskonferensen att Sverige var en av världens största vaccinationsgivare under 2021.
– Omkring elva miljoner doser har redan eller ska inom kort doneras. Därutöver gav vi förra året 2,25 miljarder kronor till Covax vilket hjälpt dem att förmedla en miljard doser vaccin, säger hon.
Beställt totalt 75 miljoner doser
Totalt har Sverige beställt ungefär 75 miljoner doser vaccin hittills.
– Omkring 34 miljoner av de här doserna avser leverans under innevarande år, säger Lena Hallengren.
Sveriges framtida behov att ytterligare vaccin utvärderas löpande av regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och den nationella vaccinsamordnaren.
– En brist på vaccin kan aldrig få bli en stoppkloss i vaccinationsarbetet, säger Lena Hallengren.
LÄS MER:Restriktionerna förlängs två veckor
LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Så ska du hantera ett positivt snabbtest för corona