Så går sökandet efter 15-åringen i Alingsås

Två personer är anhållna efter 15-åringens försvinnande, varav en för människorov och en för skyddande av brottsling, grovt brott. Totalt har fyra personer anhållits i samband med utredningen, varav två senare släppts på fri fot – en under fredagen och en under lördagen.
Polisen har tillsammans med Kustbevakningen fortsatt sökandet under lördagen, bland annat med dykinsatser.

ANNONS

Det var i måndags som 15-åringen försvann. Polisen misstänker att han utsatts för människorov.

Vid 17-tiden på fredagen spärrade polisen av ett stort skogsområde intill E20 i Alingsås. Polisen sökte i området med bland annat hundpatrull.

– Vi har spärrat av ett område där vi ska bedriva sökarbete. Eventuellt kommer andra statliga myndigheter att vara där och hjälpa till också, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Området innefattade även en del av Säveån, och under kvällen använde man även en båt i sökinsatsen.

– Det är polisens insats och de har begärt hjälp av oss. Vi biträder polisen i deras insats med dykare, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl vid Kustbevakningen, under kvällen.

ANNONS

Ursprungligen satt tre personer anhållna med anledning av försvinnandet. På fredagen beslutade man att häva anhållandet av en av personerna.

– Misstanken är inte avförd i sig, men den har försvagats. Det man kan säga är att personen inte längre är skäligen misstänkt för människorov, men att misstankarna inte har avskrivits, säger åklagaren Andreas Ekengren.

En misstänkt för skyddande av brottsling

På fredagen greps ytterligare en person skäligen misstänkt för människorov. Den rubriceringen ändrades dock under dagen.

– Personen är nu anhållen skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, säger åklagaren Andreas Ekengren.

Peter Sörstedt är polisens kommenderingschef för den regionala särskilda händelsen som inletts efter försvinnandet och ansvarar för sökarbetet. På fredagen sade han att sökinsatsen fortgår.

– Vi kommer inte att avsluta den här händelsen innan vi vet var han är och att vi har fått hem honom igen, säger Peter Sörstedt när han möter pressen på fredagen, och fortsätter:

– Syftet med arbetet vi gör just nu är att skapa förutsättningar att hitta honom vid liv.

Inga tecken

På en fråga om polisen har fått några tecken på om pojken mår bra eller var han finns svarar Sörstedt:

– Vi har inga tecken på det som har hjälpt oss vidare egentligen.

ANNONS

Sista spåren av 15-åringen är när han lämnade hemmet på måndagen.

– I vanliga fall när man har en försvunnen person har vi ganska bra koll på var personen försvunnit ifrån. Det har vi inte i det här fallet, så vi jobbar på ett lite annat sätt.

Polisen vill få in tips

Ett sökarbete pågår på flera olika platser i Alingsås. Polisen söker bland annat med hjälp av hundekipage, rytteri och helikopter och använder tekniska hjälpmedel för att hitta vilka platser som kan vara aktuella att söka på.

– Vi söker både i fasta segment och efter olika tips som kommer in hela tiden, säger Peter Sörstedt.

Han säger att polisen har stort behov av att få in mer tips och information från allmänheten.

– Vi siktar in oss primärt på Alingsås just nu, säger Sörstedt till GP.

Det har gått fyra dagar sedan han försvann, hur avgörande är tiden?

– Ju snabbare vi kan jobba desto bättre är det för vår insats. Men än så länge är inte tiden avgörande för att vi ska lägga ned något, vi jobbar långsiktigt framåt.

Under lördagseftermiddagen släpptes ytterligare en av de anhållna. Det bekräftar Åklagarmyndigheten för GP.

– Det stämmer att en av de tidigare anhållna släpptes under eftermiddagen i dag, säger Ann Öberg på Åklagarmyndighetens presstjänst.

ANNONS

De anhållna är fortfarande skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

– Av de två som är kvar sitter en misstänkt för människorov och en för skyddande av brottsling, grovt brott.

Det är i nuläget oklart om misstankarna helt har avskrivits för den person som släppts. Under lördagen var det alltså tidigare två personer som var anhållna misstänkta för människorov och en person som var anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott.

På söndag klockan tolv väntas åklagaren fatta beslut om häktning.

Henrik Jansson och Thea Eklöf, GP:s fotograf och reporter på plats under lördagen.
Henrik Jansson och Thea Eklöf, GP:s fotograf och reporter på plats under lördagen. Bild: FOTO: HENRIK JANSSON

LÄS MER:Pappan om sista spåret efter Henrik: ”Mår fruktansvärt”

LÄS MER:15-årige Henrik är försvunnen – sågs senast i Alingsås

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS