15-åring försvunnen – sågs senast i Alingsås

En 15-åring är försvunnen sedan i måndags. Polisen misstänker att han kan ha utsatts för ett människorov.
– Tre män är frihetsberövade. Vårt fokus är nu att hitta pojken, säger Fredrik Svedemyr på polisen.

ANNONS

Pojken sågs senast vid sitt hem i Alingsås kommun på måndagseftermiddagen. Enligt misstankarna försvann han någon gång mellan klockan 16.00 och 18.30.

– I tisdags gjordes en anmälan om försvinnandet som initialt rubriceras som en försvunnen person. I det arbetet har det framkommit uppgifter om att det kan handla om ett människorov, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Under torsdagen fattade polisen beslut om att inleda en regional särskild händelse med anledning av 15-åringens försvinnande.

Tre frihetsberövade

Sedan polisen började utreda händelsen som ett människorov har tre män frihetsberövats misstänkta för brottsrubriceringen.

Den ene anhölls under onsdagen, de övriga två under torsdagen. De sitter nu frihetsberövade skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för människorov.

ANNONS

– Min klient förnekar å det bestämdaste. Han har ingenting med det att göra, säger Hanna Larsson Rampe som försvarar en av de misstänkta.

Advokaterna som försvarar de två andra vill inte lämna några kommentarer i nuläget.

Enligt åklagarens finns anledning att tro att pojken förts bort mot sin vilja.

– Vad som lett oss fram till rubriceringen människorov väljer jag att inte kommentera. Vi befinner oss i ett ytterst känsligt läge. Men låt säga att vi har tycker oss ha grunder för den rubriceringen, konstaterar kammaråklagare Andreas Ekengren.

I olika åldrar

Vilken relation har de tre männen till den försvunnen 15-åringen?

– Lite samma svar där. Vi väljer att inte svara på den frågan. Och fortfarande är det ju så att det primära är att hitta pojken välbehållen, förklarar åklagaren.

Andreas Ekengren har fram till helgen på sig att besluta om eventuell häktningsbegäran. I så fall äger förhandlingen rum i Alingsås tingsrätt under helgen.

Fredrik Svedemyr säger att de misstänkta ”alla tre är i olika åldrar”. I nuläget förklarar presstalespersonen att han inte har några uppgifter om de misstänktas bakgrund eller om dom känner den försvunne pojken.

Två huvudspår

Polisen arbetar nu med två olika spår i ärendet. Dels kring själva utredningen gällande människorov, och dels med sökarbetet för att finna 15-åringen.

ANNONS

– Vi kommer att jobba parallellt med de här två spåren väldigt hårt för att kunna hitta pojken. Sedan drygt en halvtimme tillbaka har vi inlett en särskild händelse för att stärka upp med resurser.

Polisens presstalesperson säger att polisen i nuläget inte har något konkret sökområde att leta efter pojken i.

Förhoppningen är att utredningsåtgärder kring själva utredningen gällande människorov ska ge nya uppgifter för att kunna rikta in sökinsatser till rätt områden.

Inget konkret sökområde

– Där kommer vi förhoppningsvis komma framåt och kunna lokalisera sökområden som vi kan utgå från, säger han.

Fredrik Svedemyr berättar att polisen redan har fått in tips som bearbetas i ärendet, men betonar samtidigt att människor som kan veta något om ärendet eller gjort iakttagelser ska kontakta polisen via 114 14 eller polisens hemsida.

Vid 17-tiden på torsdagen var läget oförändrat. Peter Adlersson, även han presstalesperson vid polisen i region Väst, berättar att mindre sökinsatser har gjorts, bland annat i ett område i terrängen utanför Alingsås.

– Vi letar på platser där man skulle tänka sig att han kan befinna sig. Men inget har gett något ännu. Vi står redo med helikopter, drönare och hundpatruller, så fort vi får ett bra sökområde, säger Adlersson.

ANNONS

Han betonar att det pågår en intensivt arbete för att få fram nya uppgifter.

– Vi håller just nu förhör med de misstänkta och hoppas kunna få fram mer information. Vi jobbar med inre spaning och underrättelseinhämtning. Vi vill gärna ha fler tips, om det är någon som har sett honom eller gjort andra iakttagelser.

Under natten till fredagen har en del kontroller gjorts, enligt Peter Adlersson.

– De har inte gett något. Man fortsätter att jobba intensivt för att få fram sökområden, och håller fortsatta förhör. Vi jobbar intensivt för att se om det finns något område vi kan lägga mer kraft på, säger han på fredagsmorgonen.

Mörkblå dunväst

Missing People har gått ut med en efterlysning. Om det blir aktuellt med sökinsatser kommer de att lägga ut information om detta i sociala medier.

Enligt sökorganisationen är 15-åringen cirka 170 centimeter och väger 75 kilo. Vid försvinnandet var han klädd i röd munkjacka med FHC-tryck på bröstet, mörkblå dunväst, svarta träningsbyxor samt svarta skor.

GP:s reporter Michaela Karlén och fotograf Paul Wennerholm på plats i Alingsås.
GP:s reporter Michaela Karlén och fotograf Paul Wennerholm på plats i Alingsås. Bild: Paul Wennerholm

ANNONS