Pappan om sista spåret: ”Mår fruktansvärt”

Henrik, 15, från Alingsås har snart varit borta i fyra dygn.
Sista spåret familjen har är en kartposition från Snapchat som lokaliserats till närheten av deras hem.
– Jag har sovit kanske tre timmar i natt, säger hans pappa Mika på fredagen.

ANNONS
|

Polisen kraftsamlar för att försöka hitta 15-årige Henrik som sedan i måndags eftermiddag är försvunnen. Helikopter, drönare och hundpatruller står redo att börja leta.

Få konkreta spår efter var han kan befinna sig gör samtidigt att något tänkbart sökområde inte har ringats in, vilket i sin tur betyder att inga mer omfattande sökinsatser har inletts.

Henriks pappa Mika berättar att det sista säkra livstecknet familjen har från sonen är från 16-tiden i måndags. Pappan berättar att han då lämnade hemmet för att träffa en kompis, när han sen kom hem var sonen inte längre där.

– Jag var hemma ungefär 18.45-19.00 och då var han inte hemma, säger pappan.

ANNONS

”Han hör alltid av sig”

Pojkens pappa förklarar att Henrik alltid var noga med att höra av sig till honom, men i måndags kom inga meddelanden eller samtal.

– Han hör alltid av sig. Är det så att hans mobil går tom på batteri ser han alltid till att låna en kompis mobil och hör av sig, säger Mika.

Han berättar att sista spåret familjen har efter Henrik är från hans Snapchat-konto, där kan man se att den sista registrerade positionen av hans mobiltelefon är i närheten av deras hem.

– Vad jag har fått till mig är det från klockan 18.00 ungefär. Det är en plats med trottoarer som liksom bildar en fyrvägskorsning cirka 100 meter från lägenheten, säger pappan.

Men efter det har 15-åringens telefon varit avstängd.

Pappan berättar att han inte har upptäckt några signaler under den senaste tiden på att hans son skulle ha varit orolig för någonting.

– Han har inte visat någon oro, varit normal hemma. Han har skött skolan och allting, säger pappan.

Här slutar spåren efter försvunne tonåringen. Enligt vad hans storasyster Linnéa ska ha fått höra från Henriks vänner, så ska han varit på väg ut för att träffa några personer som vännerna inte känner till.
Här slutar spåren efter försvunne tonåringen. Enligt vad hans storasyster Linnéa ska ha fått höra från Henriks vänner, så ska han varit på väg ut för att träffa några personer som vännerna inte känner till. Bild: Anders Ylander

Henriks storasyster Linnéa berättar att hon dagligen hade kontakt med sin lillebror. Främst via Snapchat. Det är också storasystern som lokaliserat platsen som är familjens sista spår efter 15-åringen.

– Jag kan se positionen han befann sig på senast han var aktiv på Snapchat, förklarar storasystern.

ANNONS

När GP senare under fredagen träffar familjen vid platsen, ett grönområde mellan flerfamiljshus, vräker regnet ner. Pojkens storasyster berättar att hon av Henriks vänner fått höra att han skulle träffa några personer, vilka vet dom inte.

– Det är vad vi har hört från hans vänner.

Linneá berättar att hans son var aktiv på det sociala mediet, och hennes uppfattning är därför att hans mobil stängdes av eller fick slut på batteri kort efter den senaste kartpositionen hon själv kan se efter hans mobiltelefon.

Brinner för ishockey och Frölunda

Storasystern säger att hon och lillebrodern dagligen skickade bilder till varandra. Sedan i måndags har hon inte fått några bilder.

– Han har aldrig försvunnit så här. Det är inte alltid att vi skriver något till varandra, men det kan bara vara att vi skickar en bild, man vet alltid att han är där och han svarar alltid väldigt snabbt i telefonen.

Pappan Mika berättar att sonens stora passion i livet är ishockey. Han spelar med Frölundas U16-lag och tränar normalt flera gånger i veckan i Göteborg. En skada har dock hållit borta honom från hockeyn den senaste tiden.

– Han har nyligen tagit av gipset. Han ådrog sig en spricka i fotknölen när han spelade fotboll i skolan och har missat hela försäsongen och början av serien, säger pappan.

ANNONS

Trots skadan berättar pappan att sonen åker till Göteborg för att se så gott som varje match som Frölundas A-lag spelar i SHL i Scandinavium.

Försvunne pojkens stora passion i livet är ishockey. Han spelar själv i Frölundas ungdomslag och ser i stort sett varje match med Frölundas A-lag i Scandinavium i Göteborg.
Försvunne pojkens stora passion i livet är ishockey. Han spelar själv i Frölundas ungdomslag och ser i stort sett varje match med Frölundas A-lag i Scandinavium i Göteborg. Bild: Henrik Björnsson

Familjen försöker själva lägga pussel

Varken pappan eller systern säger att de har kännedom om att Henrik under den senaste tiden skulle ha hamnat i något form av problem som skulle kunna förklara hans försvinnande. Det känner inte heller till om han skulle ha fått några nya vänner eller bekantskaper.

– Men han är 15 år. I den åldern kanske man inte berättar allt för sin pappa eller storasyster, förklarar systern.

Hon berättar att de inte har någon information om vilka de tre männen som frihetsberövats under veckan, misstänkta för människorov, är. Systern berättar att familjen nu gör vad de själva kan för att få fram information som skulle kunna hjälpa dem att hitta pojken.

Storasystern fortsätter med att berätta att hon vet att det har funnits personer som varit elaka mot hennes lillebror på Snapchat. Men om det skulle kunna ha någon koppling till hans försvinnande vet hon inte.

– Men just nu försöker man koppla ihop allting för att försöka förstå, men jag har ingen aning.

Vill bara att han kommer hem

Både pappan och storasystern beskriver den ovissa situationen som familjen befinner sig i som fruktansvärd.

ANNONS

– Jag har väl sovit kanske tre timmar i natt, säger pappan.

Polisen har sedan de gick ut med information om Henriks försvinnande vädjat om tips från allmänheten.

– Vi vill bara att han kommer hem, säger storasystern.

GP:s fotograf Anders Ylander och reporter Anders Abrahamsson i Alingsås.
GP:s fotograf Anders Ylander och reporter Anders Abrahamsson i Alingsås. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:15-årige Henrik är försvunnen – sågs senast i Alingsås

ANNONS