En avelsmässigt värdefull järvtik har rymt från Nordens Ark.
En avelsmässigt värdefull järvtik har rymt från Nordens Ark. Bild: Per Landén

Regnet försvårar sökandet efter den försvunna järven på Nordens Ark

Vädret ställer till det i sökandet efter järven Joplin som rymt från Nordens ark.
– När det regnar ställer det ju till det för oss, för då försvinner ju spåren efter henne, säger Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark.

ANNONS
|

Sökandet efter järvhonan som rymde från Nordens Ark i Sotenäs i onsdags pågår fortfarande. Trots att djurparken har fått hjälp av länsstyrelsen, räddningstjänsten och lokala jägare med att söka med hundar, placera ut fällor och flyga drönare med värmekamera har järven fortfarande inte hittats.

– Som det är nu så vet vi inte så mycket, utan just nu så väntar vi på observationer. Men vi har inte gett upp på något sätt och vis, säger Therese Patriksson.

Och nu ställer det osäkra vädret till det ytterligare för eftersökningsinsatsen.

– När det regnar så ställer det ju till det för oss, för då försvinner spåren efter henne.

ANNONS

LÄS MER:Sökinsatsen efter järven Joplin fortsätter

Värdefull för artens fortlevnad

Järven Joplin är viktig för arten då hon som en del i ett bevarandeprogram skulle flyttas till Moskva för att bilda nytt avelspar. Hon hade därför placerats i ett isoleringshägn för provtagning, men under onsdagsmorgonen upptäckte man att hon hade rymt.

Trots att järvtiken aldrig varit i det vilda tidigare mår hon sannolikt bra då hon lätt kan få tag på insekter och ägg och saknar naturliga fiender. Men enligt Therese Patriksson är det stora problemet biltrafiken.

– Det som vi är rädda för är att hon blir påkörd, det är ju den största faran för henne.

Sökandet efter järven fortsätter under veckan, och trots de svårigheter man ställts inför hoppas djurparken kunna hitta järven så snart som möjligt.

– Vi har fått upp en hel del tips vilket vi är jättetacksamma för, så nu är det utplacering av fler fällor runt omkring djurparken som gäller för att försöka få tag i henne.

LÄS MER:Järv på rymmen från Nordens Ark

ANNONS