Porträtt av en annan järv på Nordens Ark.
Porträtt av en annan järv på Nordens Ark. Bild: IBL Bildbyrå}

Sökinsatsen efter järven Joplin fortsätter

Järven Joplin är spårlöst försvunnen sedan onsdagen. På fredagen gjordes flygningar av drönare med värmekamera – utan resultat.
– Vi är inte oroliga att hon ska svälta, utan vi är mest oroliga för att hon ska ta sig ut på en väg och bli påkörd, säger Ewa Wikberg på Nordens Ark.

ANNONS
|

Järven Joplin är unik. Hon anses vara genetiskt värdefull, rent avelsmässigt. I slutet av månaden var tanken att hon skulle flyga ut till Moskva Zoo för att bilda nytt avelspar med en genetiskt ”lika bra” hane.

– Hon är inte släkt med så många andra järvar i avelsprogrammet. Hennes blodslinje är underrepresenterad och därför var det viktigt att få ungar efter henne, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

LÄS MER:Järv på rymmen – djurpark vädjar om hjälp

Spårlöst försvunnen

Men sedan i onsdags har Joplin varit försvunnen från Nordens Ark. Innanför parkens ytterstaket har man hittat spår från ett rovdjur – spår som plötsligt tar slut.

– Vi har hittat ett spår. Det spåret har vi inte kunnat följa ut, utan det upphör. Om hon har gått ut i vattnet eller upp i ett träd efter det spåret vet vi inte.

ANNONS

Både under onsdagen och torsdagen har man sökt i områden utanför parken med hund samt med eftersöksjägare utan någon framgång.

På fredagsförmiddagen tog man till ett nytt grepp, med hjälp av räddningstjänsten. Under dagen har det gjorts flygningar av drönare med värmekameror. Dessvärre helt resultatlöst.

– Tyvärr fungerar det inte. Vi har provat med den järven som vi har på parken, och så fort järven går ner under träd eller granar så försvinner värmebilden. Det är inte något effektivt sätt att hjälpa till, tyvärr, säger Ewa Wikberg.

LÄS MER:Samebyar vill ha skyddsjakt på järv

”Trafiken är ett jättebekymmer”

Nordens Ark har även satt upp fångstfällor på flera platser i skogen och vid varje fälla har det satts upp fotokamera som fotograferar om järven skulle röra sig runt fällan.

– I övrigt hoppas vi mycket på att allmänheten får syn på henne, ringer till oss och markerar platsen om man inte inte har möjlighet att stå kvar. Då kan vi ringa en sökhund och ringa in och söka igenom området, säger Ewa Wikberg.

Hur bråttom är det att hitta henne, enligt din bedömning?

– Så här års finns det mycket vilt och det är inte kallt. Vi är inte särskilt oroliga för att hon ska svälta. Det finns mycket överkört vilt längs vägarna, men trafiken är ett jättebekymmer och det vi nog är mest oroliga för att är att hon ska ut på vägen och bli påkörd.

ANNONS

I övrigt menar Ewa Wikberg att säsongsförhållandena är på deras sida.

– Det är inte så att klockan tickar för varje minut. Tiden finns där och det handlar om att fortsätta jobba metodiskt, dag efter dag och omvärdera insatserna vi har gjort. Sedan hoppas vi jättemycket på att allmänheten ska vara våra ögon och öron.

Samtidigt vill Ewa Wikberg passa på att tacka alla som har hjälpt till i samband med sökandet efter Joplin.

– Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi fått från jägarkåren, allmänheten runt omkring och länsstyrelsen som upplåtit fotofällor till oss. Verkligen alla har hjälp till och personalen har täckt upp för varandras arbetspass och frisätter tid för dem som jobbar ute i fält, säger hon och fortsätter:

– Det har varit oerhört fint att se, även om jag inte hade velat att vi prövade oss i just den här ansträngningen.

LÄS MER:Jämtland vill inte ha fler järvar

ANNONS